Nekada je vrlo popularno bilo naslijeđivanje imena od djedova i pradjedova, a Josip je jedno je od takvih tradicionalnih muških imena u Hrvatskoj. U 1920-ima i 1960-ima bilo je na prvom mjestu najčešćih muških imena u nekoliko županija. Koja su najčešća imena u vašoj generaciji? Interaktivna karta Hrvatske u posljednjih 100 godina.

Ljudi koji nose ovo ime slave imendan 19. ožujka, kada se u našoj zemlji obilježava Dan očeva, a Josip radnik slavi imendan na Praznik rada: 1.5. Josip i njegove izvedenice obilježavaju se više puta kroz katolički kalendar. 30.4. , 1.5, 23.6. i 18.9. 

Ime Josip hebrejskog je porijekla, a dolazi od riječi ‘josef’ što znači Bog koji daje odnosno odabran od Boga. Budući da su ga u prošlosti nosile važne povijesne osobe, Josipa i Josipu odlikuju vrline hrabrosti i samostalnosti.

Josip je i biblijsko ime, spominje se i u Starom i Novom zavjetu, a najpoznatiji biblijski Josip Isusov je poočim. Sveti Josip, Marijin zaručnik, zaštitnik je Katoličke Crkve i domovine Hrvatske, a njegov se blagdan slavi 19.ožujka. Na isti se datum u Hrvatskoj slavi i Dan očeva.

Starinska dalmatinska inačica ovog imena je Bepo i opet je u modi. Ime Josip u Hrvatskoj je gotovo popularno kao i Ivan, a 2019. i 2020. bilo je 13. na top listama imena za dječake.