Nakon što je u Srbiji jučer nestala dvogodišnja djevojčica Danka Ilić, srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova aktiviralo je i sustav potrage "Pronađi me", po uzoru na Amber Alert ili NENO Alarm, koji uključuje dojave putem raznih medija - televizijskih i radijskih emisija, SMS poruka, ekrana bankomata, na autocestama, zračnim lukama, željezničkim i autobusnim stanicama - o nestalom djetetu, kako bi što više ljudi mogu vidjeti djetetovo lice i potencijalno ga prepoznati.

Kako je opisano, djevojčica ima smeđu kosu, smeđe oči, visoka je oko 85 centimetara, a u trenutku nestanka nosila je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste hlače i crne tenisice.

Što je NENO Alarm ili Amber Alert? 

U Hrvatskoj također postoji takav sustav uzbunjivanja za nestalim djetetom pod nazivom NENO Alarm (kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba) kako bi se uz pomoć građana povećala vjerojatnost brzog pronalaska i zaštite nestalog djeteta, a pokrenulo ga je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pokrenulo je u suradnji s Metom.

Nestane li dijete, MUP će e-porukom obavijestiti tvrtku Meta koja će podijeliti upozorenje, odnosno NENO Alarm, korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno.

Hrvatska policija je u veljači prvi puta aktivirala NENO Alarm, posebni instrument kojim se traga za nestalom djecom. Ozbiljno upozorenje o nestanku 13-godišnje djevojčice osvanulo je mnogima na Facebooku i Instagramu. Cijeli dan tragalo se za djevojkom koja je pobjegla od kuće, a u akciju je krenuo i GSS, piše Net.hr.

NENO alarm naša policija ima malo više od godinu dana, ali odmah su objasnili da ga neće koristiti za svako nestalo dijete, već samo iznimno i samo u onim situacijama kada postoje saznanja o mogućoj životnoj ugroženosti nestalog djeteta.

U Srbiji taj se sustav naziva "Pronađi me", a funkcionira na način da nakon pokretanja, mediji u prvih osam sati imaju obavezu da svakih 30 minuta prekidaju program, kako bi emitirali fotografiju nestalog djeteta i informacije bitne za potragu.

Inače, sustav je nastao u SAD-u pod nazivom Amber Alert, nakon što je ubijena devetogodišnja Amber Hagerman. 13. siječnja 1996. stranac u crnom vozilu oteo ju je s ružičastog bicikla, koji je pronađen napušten na parkiralištu. Tijelo malene Amber pronađeno je četiri dana kasnije u obližnjem potoku, a do danas se ne zna tko ju je ubio.