Zanimljivo je vidjeti kako su redatelji kultnih filmova strave oslikali karakteristike roditelja u njima i kako vide njihovu ulogu u odnosu na djecu i komplicirane situacije u kojima se nalaze.


Potpuno ludi/opsjednuti roditelji

Izvanredan primjer je Jack Nicholson u filmu „Isijavanje“ iz 1980. Bivši nastavnik i liječeni alkoholičar Jack Torrance (Nicholson) zatraži posao kućepazitelja u Overlook Hotelu u nadi da će ponovno izgraditi svoj život nakon što je zbog promjenjive naravi izgubio posao nastavnika. Direktor hotela, g. Ullman, upozori Jacka da će on i njegova obitelj biti zameteni snijegom tokom većeg dijela zime te da će možda početi patiti od klaustrofobije. To potkrepljuje pričom kako je jedan kućepazitelj, Charles Grady, poludio i brutalno ubio svoju ženu i dvije djevojčice. Sličan scenarij dogodio se i Jacku.

Roditelji snagatori

Izvrsni primjeri su Emily Blunt i John Krasinski u filmu „Mjesto tišine“ iz 2018. Naš svijet su zauzeli naizgled neranjivi grabežljivci, koji - na najmanji mogući šum - odmah napadaju smrtonosnom silom. No ovi neustrašivi roditelji ne prezaju ni pred čim kako bi zaštitili svoju obitelj.


Odsutni roditelji

Većina roditelja u horor filmovima su odsutni roditelji. Osobito ako su protagonisti tinejdžeri. Kada se situacija zahuktava roditelji su obično vani na večeri, na izletu, u hotelu ili čvrsto spavaju tako da ubojica može odraditi svoj „posao“ u miru. Primjer takvih filmova su „Strava u Ulici brijestova“, „Noć vještica“, „Znam što si radila prošloga ljeta“, „Vrisak“ i mnogi drugi.


Roditelji koje volimo i mrzimo

Izvrstan primjer je Toni Collette u filmu „Hereditary“ iz 2018. Kad njezina mentalno bolesna majka premine, Annie (Toni Collette), njezin suprug, sin i kćer žale za tim gubitkom. Obitelj se okreće različitim načinima za rješavanje svoje tuge. Annie i njezina kćer pritom koketiraju s nadnaravnim. Obje počnu doživljavati uznemirujuća iskustva povezana sa zlokobnim tajnama i emocionalnim traumama koje su se prenosile kroz generacije njihove obitelji. Zaslužuje li Annie naš prijezir ili suosjećanje što je obitelj uvukla u ovu situaciju?

 Izvor: Fatherly.com