U srijedu u 8 sati ujutro u južnom dijelu grada Böblingena muškarac u dobi od 51 godine je pokušao u auto uvući dvojicu 10-godišnjih dječaka koji su išli prema školi. Srećom, dvoje prolaznika čulo je njihove pozive u pomoć, a jedan od njih je i Duško Vukobrat iz Knina. Kako piše Bild, muškarac koji je vozio sivi Volkswagen T5 kojemu su stražnja stakla bila obložena srebrnom folijom kako se u njega ništa ne bi vidjelo, je zadržan do dolaska policije koja ga je odmah uhitila.

Ovaj je slučaj, srećom, završio sa sretnim krajem, no ima ih bezbroj čiji rasplet ne želimo niti sanjati. Stoga je važno na vrijeme upozoriti djecu na opasnost i objasniti kako se ponašati u sličnoj situaciji. Portal Oaza znanja donosi nekoliko primjera dijaloga koje smišljaju otmičari djece:

„Djevojčice, u kutiji su mačići bez majke. Dođite, pokazat ću vam, jako su slatki. Možete ih maziti ili uzeti jednog ako želite“.

„Želiš da ti pokažem sliku svog zečića? Pogledaj, to je pravi zeko. Dođi sa mnom, dopustit ću ti da ga držiš u naručju“.
„Voliš sladoled, dečko? Imam pun frižider, moji rođaci su bili u posjeti pa su morali otići. Sladoled će se otopiti, ne znam što da radim. Žao mi je baciti ga. Hoćeš ti?“.

„Hej, cure (dečki) - doziva nepoznati muškarac iz auta - kako da dođem do te i te ulice? Dva sata se motam i svi mi govore da je tu. Odem tamo, a onda me usmjere u drugom smjeru. Curo, uđi u auto i pokaži mi ulicu, molim te. Platit ću ti deset eura. I vratit ću te ovamo. Sjedni, ne boj se...“.


„Napokon sam te našao! Vozim se uokolo nekoliko sati. Susjedi tvojih roditelja su me zamolili da te hitno nađem i odvezem u bolnicu. Tvojoj mami nije dobro, u bolnici je. Uđi u auto, odvest ću te k njoj“.


Kako se dijete treba ponašati u slučaju potencijalne otmice?

  • Odmah se okrenuti, odmaknuti od te osobe i otići tamo gdje ima ljudi.
  • U slučaju djece mlađe od tri godine općenito je bolje isključiti svaku mogućnost susreta jedan na jedan s nepoznatom osobom. U ovoj dobi djeca stvaraju povjerenje u ljude, a opozicija „dobro-zlo“ još ne postoji.
  • Ako stranac ponudi slatkiše djetetu mora biti jasno: uzimanje darova, slatkiša, suvenira od stranaca NIJE DOZVOLJENO!

shutterstock_1492405706.jpg
Shutterstock Uzimanje darova, slatkiša i suvenira od stranaca nije dozvoljeno!