Djeca nemaju jednaku bliskost sa svim bakama i djedovima. Studija provedena na velikom uzorku studenata dodiplomskog studija na Sveučilištu Michigan pokazuje da su djeca emocionalno bliža, odnosno da provode više vremena s bakama po majci i dobivaju više sredstava od baka po majci nego li od baka po ocu. Uobičajeni poredak ide ovako - baka po majci, djed po majci, baka po ocu, djed po ocu. Izuzeci se, naravno, događaju.

Neki smatraju da je ta razlika posljedica odnosa roditelj-baka, kao i toga tko čuva dijete. Drugi vjeruju da će odnos između žene i njezine svekrve - bake po ocu njezine djece - uvijek biti kompliciran što, pak, može stati na put bliskosti bake i djeda s unucima. Ako nema bliskosti između svekrve i snahe, moguće je da će dijete imati manju bliskost s bakom s kojom njegova majka nije bliska.
Naravno, studije su identificirale mnoge druge čimbenike koji utječu na bliskost. Geografska blizina je važna, status zaposlenja bake i djeda, zdravlje, ekonomski status i osobnost također mogu biti utjecajni čimbenici. Druga varijabla je broj unučadi koje baka i djed ima. Baka i djed koji ima mnogo unučadi vjerojatno neće moći izdvojiti dovoljno vremena da se poveže sa svakim od njih.

ULOGA RANE PRIVRŽENOSTI

Sklonost bakama i djedovima s majčine strane počinje rano, a bake s majčine strane češće će biti pozvane u rađaonicu. Slično tome, vjerojatnije je da će baka po majci pomoći nakon što se beba rodi, olakšavajući rano povezivanje s unukom. Vjerojatnije je da će bake i djedovi koji se rano povežu sa svojim unukom kasnije biti zamoljeni da čuvaju djecu i vjerojatnije je da će biti uključeni u školske aktivnosti kada unuk krene u školu.

prvi zubić
Shutterstock Sklonost bakama i djedovima s majčine strane počinje rano, nakon rođenja

Izvor: Yumama