Animirani online vikend program je koji će od 16. do 18. lipnja djeci omogućiti besplatno gledanje 15 animiranih filmova. Riječ je o sadržaju za različit uzrast – četiri su namijenjena najmlađima, dva su za sve uzraste, a preostali od starijeg osnovnoškolskog uzrasta pa nadalje. Shodno tome filmovi su različita trajanja, tehnike, autorskih pristupa i tema, a dostupni su na web stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra www.havc.hr

ANIMIRANI FILMOVI NAMIJENJENI NAJMLAĐIMA

Skriveni talent
Radnja filma smještena je u Mačji grad u kojem živi vječno raspjevani i veseli mačak Bjelobrk koji terorizira sugrađane jer jednostavno - nema sluha.

Medo Trapavko
Uradak govori o zaigranom i neposlušnom medvjediću Trapavku i njegovu neobičnu prijateljstvu s jednom - pčelicom.

Crvena jabučica
Film je nastao prema knjizi autorice Nine Vađić i ilustratorice Ane Kadoić u čijem je središtu posvojena djevojčica koja predstavlja koncept obitelji iz vlastite perspektive.

Igramo se priče: Škrtac
Glavni lik je djevojčica koja uz svoju lutku Princezu Curicu Jednoroga putuje u šareni svijet animacije.

Crvena jabucica.jpg
Promo Crvena jabučica

NASLOVI NAMIJENJENI OSNOVNOŠKOLCIMA I SREDNJOŠKOLCIMA

Tajni laboratorij Nikole Tesle
Prikazuje Teslu u razdoblju rada na njegovom najvećem izumu – humanoidnom robotu. Tesla umire prije dovršetka svog izuma koji ostaje skriven; šest desetljeća poslije prolazak vlaka uzrokuje podrhtavanje koje budi robota.

Film Simulacra
Riječ je o lutka filmu o psihozi, o poigravanju uma sa samim sobom. Tradicionalni narativni tijek zamijenjen je jednim fragmentom fabule, a atmosfera i sablasna estetika naglašeni su sve više kako putovanje dalje odmiče. Otvoreni početak i kraj pružaju gledatelju mogućnost da neke dvojbe riješi sam.

SImulacra.jpg
Promo Simulacra

Cvijet bitke
Radnja je smještena u magloviti podzemni svijet arkadijskog ugođaja gdje obitavaju neobični likovi: Opsjenar, Građanski entitet, Drveni lutak i šutljivi, ali opasni Mačevaoci. Njihovi misteriozni doživljaji alegorija su odnosa između izumrle tradicije europskog borbenog mačevanja i doktrine pragmatičkog političkog djelovanja.

Fibonaccijev kruh 
Film je smješten u srce urbanog metropolisa, a junak priče je pekar koji noću peče kruh te potom ujutro dostavlja kroz urbani labirint. U sklopu tog svakodnevnog rituala, u vlastitim snovima i sjećanjima, pekar putuje kroz topografiju gradskog labirinta do konačnog susreta s metaforom, univerzalnom poput gladi i kruha.

Fibonaccijev kruh.jpg
Promo Fibonaccijev kruh

Wiener Blut 
Ovaj hrvatski animirani film rađen klasičnom ručnom animacijom i snimljen filmskom 35mm kamerom predstavlja sjećanje na početak Drugog svjetskog rata i prati odlazak gospođe Sarike u židovski umirovljenički dom. Film je inspiriran međuratnim slikarstvom njemačkih slikara Otta Dixa i Georgea Grosza.

Film Planemo 
Psihodelično putovanje kroz fragmentirano društvo koje orbitira oko svojih svakodnevnih rutina. Glavni junak, poput planetarnog objekta koji je izbačen iz svojeg solarnog sustava, polako, ali sigurno napušta habitacijsku zonu i kreće prema praznini međuzvjezdanog prostora.

Kako se kalio čelik 
Eksperimentalno–animirani film suprotstavlja prošlost i sadašnjost kroz pogled na ispražnjene i napuštene pogone tvornica. Središnja radnja filma temelji se na odnosu oca i sina koji odlaze u napuštenu tvornicu u kojoj je otac nekoć radio - taj simbolični čin postaje trenutak katarze i dovodi do ponovnog uspostavljanja njihova odnosa.

Demonstracija briljantnosti u 4 čina
Kroz priču o ljudima oduševljenim pojavom čovjeka u odijelu i njegovim teatralnim i ujedno besmislenim ponašanjem ovaj film problematizira ljudsko oduševljenje ispraznošću.

Demonstracija briljantnosti u 4 cina.jpg
Promo Demonstracija briljantnosti u 4 čina

Dokumentarno-animirani film Mačka je uvijek ženska
Kroz prizmu feminizma autorice odaju hommage svojoj profesorici, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica – Mariji Ujević Galetović. Kombinacijom snimaka i animacije Marijine oživljene ženske skulpture prenose životnu priču i stavove svoje autorice.

Macka je uvijek zenska.jpg
Promo Mačka je uvijek ženska

Neobična kupka gospodina Otmara
Film koji je akademski kipar Niko Radas u tehnici stop-animacije realizirao u suradnji s pacijentima Klinike za psihijatriju Vrapče, gdje je radio kao stručni suradnik u radnoj terapiji. U središtu radnje je Otmar kojeg sud zbog neuklapanja u društvene norme šalje u psihijatrijsku ustanovu s ciljem da ga se vrati u društveno prihvatljive okvire.

Sve te senzacije u mom trbuhu
Film tematizira transrodnost. Nastao je po stvarnom iskustvu Matie Anne Pleše, koja je ujedno i naratorica u filmu. Progovara o njezinom iskustvu tranzicije iz muškog u ženski rod/spol te borbi s pronalaskom iskrene intimne veze s heteroseksualnim muškarcem.

Sve te senzacije u mom trbuhu.jpg
Promo Sve te senzacije u mom trbuhu