Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INSPIRIRANA ZIMOM: Najljepša imena za dječake rođene u siječnju

Autor Sanja Matasić

Ako iščekujete svoju bebu u siječnju, a već znate da je dječak, evo nekih ideja za ime.

 jednogodišnji dječak na snijegu Izvor: Shutterstock

Ako očekujete rođenje svoga dječaka u siječnju, izdvojili smo najljepša imena koja kao da su kao stvorena za siječanjske bebe.
Možda vam baš oni budu inspiracija, a evo o kojim je imenima riječ i kakvo imaju značenje.

Nikola

Muško ime Nikola grčkog je podrijetla, točnije izvedeno od dvije riječi - nike (pobjeda) i laos (narod pobjeđuje). Dakle, označava pobjednika, odnosno zaštitnika.

Andro

Andro je muško ime grčkoga porijekla. Skraćeni je oblik imena Andrej, čije značenje dolazi od grčke riječi andres što znači 'muževan', 'hrabar'.

 dječak hvata pahulje Izvor: Shutterstock

Ivan

Riječ je o imenu koje je poznato još od vremena proroka Ivana Krstitelja. Porijeklo imena Ivan nalazi se u hebrejskom jeziku, a izvorno se izgovara kao Johanan (Jo – hanan), što znači ‘Bog je milostiv’.

Ime je potvrđeno u biblijskoj priči o rođenju Ivana Krstitelja, koji je dobio ime ovoga značenja jer njegova majka Ana dugo vremena nije mogla začeti. Potom joj se ukazao anđeo koji joj je rekao da će roditi sina. Kako je u ono vrijeme žena koja nije mogla začeti, bila izložena sramoti, kada je ostala trudna, Ana je djetetu dala ime sa značenjem ‘Bog je milostiv’.

Jan

Ime Jan kratko je i učinkovito muško ime koje ima svoje ženske inačice Jana ili Janica. Ime Ioan potječe iz grčkog jezika, a na starohebrejskom Yohanann znači ‘u milosti božjoj’, onaj kojemu se bog smilovao. Jedna od teorija kaže da je ime Jan perzijskog podrijetla i da znači duša ili život.

Ovo je ime u raznim varijantama najprisutnije u kršćanskom svijetu, nosili su ga razni kraljevi, carevi i vrhovni poglavari, a najpoznatiji su Ivan Krstitelj i Ivan pisac evanđelja, kao inačice imena Jan.

Možda će vas zanimati

Najnovije