Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO MALOJ BEBI UZETI UZORAK MOKRAĆE? Medicinska sestra pokazala 'uvjerljiv' trik, ali je dobila žestoke kritike

Autor Sanja Matasić

Trik vas može oduševiti, ali...

 uzorak trudnoce.jpg Izvor: TikTok Screenshot

Ako ste ikad pokušali uzeti uzorak mokraće bebi, znate kako je to izazovan zadatak. Neki predlažu da budete spremni hvatati mokraću u čašu dok kupate bebu, uz nadu u uspješan ulov.

Medicinska sestra Anna Patoray podijelila je jedan trik na svome TikTok računu kojim je neke roditelje oduševila, a neki su bili prilično sumnjičavi pa je tako pokrenula pravu raspravu.

Anna predlaže da nakon što ste bebi oprali guzu i intimno područje, uzmete sterilnu gazu, smotate je u smotuljak i postavite u pelenu. Pripremite potom sterilnu špricu, a idealna je ona od 60 ml.

Kada se beba pomokri, gazu natopljenu mokraćom pincetom ugurajte u špricu. Potom potiskujući špricu, ocijedite mokraću u sterilnu posudu za skupljanje uzoraka mokraće.

Mnogi doveli u pitanje ovu metodu

Iako vam se na na prvi pogled ovo može učiniti kao zgodan trik, uvijek prvo za savjet pitajte svoga liječnika jer u komentarima ispod videa bilo je i roditelja kojima je ova metoda bila sumnjiva, što se tiče sterilnosti.

Jedna je medicinska sestra komentirala da ovu metodu koristi samo kada se ne izoliraju u mokraći bakterije, a druga je dovela u pitanje baš svaku situaciju u kojoj se uzima uzorak.

Što savjetuju u bolnicama?

Ili otiđite u ljekarnu i uzmite vrećicu za skupljanje urina kod beba pa to učinite prema uputama na pakiranju.

Metoda koju savjetuju liječnici ako želite 'čisti' uzorak urina:

• Pripremite posudu za uzorke.
• Ruke neka vam budu oprane ili nosite rukavice.
• Skinite djetetu pelenu.
• Očistite kožu oko genitalnog područja.
• Pričekajte da dijete mokri i uhvatite urin tako da posuda ne dodiruje bilo koji dio njihove kože kako bi se izbjegla kontaminacija urina.

Najnovije