Zbog učestalih slučajeva utapljanja djece, u SAD-u su proveli testiranje boja kupaćih kostima, odnosno koje se boje najbolje uočavaju u različitim tipovima vode, pa su rezultate primijenili na sigurnost djece na kupanju.

Kada svojoj djeci kupujete kupaći kostim ili gaćice, prije svega ćete obratiti pozornost na veličinu, materijal, model i boju koji se sviđaju djetetu. No možda niste razmišljali da je izbor boje jednako važan kao izbor veličine i da što je boja u vodi uočljivija, lakše ćete imati nadzor nad djetetom dok se kupa.

ALIVE Solutions Inc., organizacija, koja educira spasioce, testirala je uočljivost boja u jezeru i bazenu, i u oba se slučaja pokazalo da su fluorescentne boje uočljive i na dubini od pola metra. No mogli biste se iznenaditi kako su na testiranju prošle ostale boje.

Na testiranju u moru, najuočljivije pod vodom su fluorescentno narančasta i fluorescentno roza.

sigurnost djece u vodi
Shutterstock 

Na testiranju u jezeru, na primjer, najuočljivije pod vodom su fluorescentno žuta, fluorescentno zelena i fluorescentno narančasta, dok sve ostale boje gotovo da se i ne vide.

‘Svaku smo boju prvo testirali na površini vode, potom malo ispod površine i na kraju na pola metra dubine, simulirajući pritom da promatrač stoji na čamcu ili obali’, rekli su ispitivači iz organizacije ALIVE Solutions.

Na testiranju u bazenu tim je usporedio koliko su uočljiva djeca u različitim bojama kupaćih kostima kada su u pokretu na površini, pod vodom ili kada simuliraju utapljanje. Ponovno, fluorescentne boje poput roza, narančaste i žute bile su najuočljivije.

‘Bijela i svijetloplava pokazale su se kao najneprimjetnije boje, gotovo da se stapaju s bojom vode, dok su se najuočljivijima pokazale fluorescentno roza i fluorescentno narančasta’, objasnili su iz ALIVE Solutionsa, ‘Također, kad je riječ o bazenu, crna je boja uočljiva, ali pod uvjetom da je dno bijelo i čisto, a u svim je drugim uvjetima neprimjetna.’

‘No, zapamtite, bez obzira na uočljivost boje, ako djeca nisu sigurni plivači, imajte ih pod stalnim nadzorom’, savjetuju iz ove organizacije.

Također, savjetuju da uvijek jedna odrasla osoba nadgleda igranje djece u vodi. Naime, najveći broj nesretnih slučajeva se događa u skupini, kada od odraslih nitko nije zadužen za nadgledanje, nego svatko misli da netko drugi nadgleda djecu.