Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RAZMIŠLJATE O TOME DA POSTANETE UDOMITELJ? Evo što trebate znati

Biti udomitelj je velikodušna gesta koja pomaže djeci da dobiju stabilno obiteljsko okruženje. Međutim, postoji mnogo izazova koje morate svladati da biste postali udomitelj

 obitelj Izvor: Shutterstock

U Hrvatskoj se dugo čeka na posvojenje djeteta, procedura je kompleksna, a rezultat toga su domovi za djecu s neodgovarajućom roditeljskom skrbi, puni mališana koja čekaju na obitelj godinama.
Primjerice, Dječji dom u Nazorovoj, u Zagrebu, ima kapacitet od 60 djece, a trenutno je u njemu smješteno 87 djece.
‘Mi smo, nažalost, u situaciji već više mjeseci primati samo djecu iz žurnih izdvajanja gdje je njihov život stvarno ugrožen’, rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma za djecu Zagreb za Novu TV.

No ne čekaju djeca u domovima samo na posvojitelje nego postoje i djeca koja su privremeno ondje smještena jer se njihove obitelji iz različitih razloga nisu u mogućnosti brinuti o njima ili je njihovim roditeljima privremeno oduzeto pravo da žive s njima u istome prostoru. Takva se djeca uglavnom smještaju u udomiteljske obitelji, gdje ostaju na neodređeno vrijeme.

Kako je u hrvatskom društvu pojačana potreba za novim udomiteljskim obiteljima, Vlada je za ovu godinu odvojila veći budžet za povećanje naknada i opskrbnina udomiteljima, jer briga o djeci ima i svoju financijsku stranu. 

No udomitelji prije svega žele djetetu pružiti ljubav i razumijevanje te zdravo okruženje u kojem će se dijete razvijati i rasti. Međutim, postoji mnogo izazova koje morate svladati da biste postali udomitelj. Kao prvo, dobro je znati koja je razlika između posvojenja djeteta i udomljavanja, ali treba imati na umu da u svoju obitelj primate dijete koje je najvjerojatnije proživjelo velike traume i da vam je potrebna i dobra psihološka podrška.

Koja je razlika između posvojenja i udomljenja?

  • Posvojenje trajni, a udomiteljstvo privremeni oblik zbrinjavanja djeteta.
  • Posvojitelji ostvaruju sva roditeljska prava, dijete također postaje nasljednik i stječe sva prava koja mu po zakonu pripadaju.
  • U okviru udomiteljstva dijete se povjerava na skrb udomiteljima, ali privremeno, kao oblik socijalne usluge smještaja, a biološki roditelji, kojima je privremeno oduzeto pravo na stanovanje s djetetom, zadržavaju ostala roditeljska prava.
  • Posvojenje je poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajni odnos roditelja i djeteta.
  • Udomiteljstvo je privremeni oblik pružanja socijalne usluge smještaja djetetu ili odrasloj osobi (Zakon o udomiteljstvu, čl. 9)

Dakle, na što biste trebali biti spremni ako odlučite postati udomitelj? 

1. Shvatite da je glavni cilj ponovno spajanje s roditeljima
To znači da dijete možda neće s vama živjeti dugo i morate biti spremni na to da ćete se možda jednoga dana razdvojiti. Udomiteljstvo se događa kada roditelji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti djetetu osigurati stabilno okruženje kakvo mu je potrebno. Postajete kratkoročna zamjena za roditelje koji se, u međuvremenu, trude poboljšati svoje životne uvjete kako bi se ponovno skrbili za svoju djecu.

2. Shvatite zašto želite udomiti dijete
Kad shvatite da ste privremeno rješenje, trebali biste odrediti koji su vaši razlozi udomljavanja. Neki ljudi se odlučuju na udomljavanje jer su se borili s neplodnošću, a još uvijek žele iskusiti roditeljstvo i podizanje obitelji. Udomiteljstvo može biti vrlo korisno da spoznate što znači brinuti se o djetetu.

3. Razmislite o djetetovim ciljevima
Djeca ne mogu puno pričati o tome što se događa u njihovim životima i vjerojatno su uplašena i ljuta zbog cijele situacije. Odvojite malo vremena i stavite se u njihovu kožu kako biste znali kako postupiti ako odmah ne steknete njihovu naklonost. Djeca, prirodno, žele biti sa svojim roditeljima i ne mogu razumjeti zašto su odvojeni. Važno je da im date prostor koji im je potreban da se prilagode okolnostima.

Koja je odgovornost udomitelja?

Kada udomite dijete, morat ćete pripremiti stvari koje su mu potrebne. Iako biste željeli da sve bude savršeno, budite fleksibilni.

4. Briga o djetetu
Na vama je kao udomitelju briga za sve djetetove potrebe, higijenske, prehrambene, zdravstvene, obrazovne, odgojne i emotivne.

5. Važna je vaša emotivna stabilnost
Udomitelji mogu biti par, u braku ili ne, ili pojedinac koji je emocionalno stabilan. To znači da u okruženju u koje dijete dolazi nema dugotrajnih niti opasnih konflikata. Djeca dolaze iz problematičnih obitelji i kompliciranih životnih situacija, pa nestabilno okruženje za njih nije opcija.

6. Morate biti financijski stabilni
To znači da imate stralan i provjerljiv prihod. Prihodi od udomiteljstva ne smatraju se dijelom vaše sposobnosti održavanja kućanstva i obitelji.

7. Morate imati primjerene životne uvjete
Morate imati adekvatan prostor za udomljavanje djeteta. To znači da djeca moraju imati svoj krevet i mogu dijeliti sobu samo s još jednim djetetom.

Kako postati udomitelj?

Da biste postali udomitelj, obratite se timu za udomiteljstvo (CZSS), kako biste u inicijalnom razgovoru dobili sve potrebne informacije.
Osobe koje se odluče za bavljenje udomiteljstvom trebaju predati zahtjev i dodatnu dokumentaciju osobno ili putem pošte.
Postupak koji slijedi uključuje između ostaloga razgovor sa socijalnim radnikom i psihologom, psihologijsko testiranje, dolazak djelatnika tima za udomiteljstvo u vaš stambeni prostor, radi provjere odgovaraju li stambeni uvjeti propisanim uvjetima.
Ako su svi uvjeti zadovoljeni, tim za udomiteljstvo izdaje rješenje o ispunjavanju uvjeta, a članove obitelji upućuje na osposobljavanje.
Nakon uspješno završenog osposobljavanja, udomitelju se izdaje Dozvola za obavljanje udomiteljstva na rok od 5 godina, koja se nakon isteka navedenog roka može obnavljati.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije