Topao, sočan, mirisan i tako ukusan u svako doba dana, kruh je mnogima omiljena namirnica. Bez obzira je li od crnog, bijelog, polubijelog, raženog, heljdinog, pirovog ili kukuruznog brašna, jesmo li mu dodali sjemenke suncokreta, maka, sezama ili orašastih plodova, u svakoj obitelji kruh je neizostavan na jelovniku.

Meke kriške i blagi okus bijelog kruha

Bijeli kruh, osim ako je napravljen od izbijeljenog brašna, pravi se od pšenice kojoj se tijekom procesa mljevenja uklanja vanjski sloj zrna. To pak rezultira jako mekim kriškama te blagim okusom. Bijeli kruh sadrži manju količinu vlakana, oko jedan gram po kriški, no dobar je izvor proteina i ugljikohidrata. Kada ga birate, pokušajte da je on s što manje aditiva koji potiču rast i bujanje tijesta. Bijeli kruh s većim udjelima vlakana, obično iz mahunarki, ima više zdravstvenih prednosti od običnog bijelog kruha.

44.jpg
Shutterstock 

 A kako uživati u bijelom kruhu? Za cjelovit i nutritivno vrijedan obrok, nutricionisti savjetuju da kriške bijeloga kruha kombinirate s namirnicama koje su bogate proteinima, poput jaja, sira i piletine. Proizvedene od najkvalitetnijeg pilećeg mesa – filea i zabatka, Podravka pileće paštete jedinstvene su na tržištu i dobar izbor za cijelu obitelj. Sačinjene su od prirodnih sastojaka vrhunske kvalitete, ne sadrže konzervanse, ni palmino ulje, ni pojačivače okusa!

Ciabatta i baget za hrskave male zalogaje

Talijanski rustikalni kruh ciabatta napravljen od ljepljivog mokrog tijesta koje mu daje jedinstvenu teksturu i poseban okus, volimo jer je čudesno mekan, ali istodobno i hrskav. Kombinacija mirisne mrvice s velikim porama i guste hrskave kore učinila je talijanski ciabatta jednom od najpopularnijih vrsta kruha na svijetu.

12.jpg
Shutterstock 

 Legendarni kruh s obale sunčane i živahne Italije savršeno se nadopunjava povrćem, maslinama, sirom i mesnim paštetama provjerene kvalitete. Podravka pileće paštete prirodne su i ukusne, maštovitih okusa, bogate proteinima, pripremljene od čistog pilećeg mesa, 100% file i zabatak, sljubljene s finim začinima i dodacima kao što su jetrica, ajvar, vrhnje odličan su zimski obrok uz omiljenu vam ciabattu. Podravkine paštete odlično će se sljubiti i s hrskavim bagetima. Ovaj najpoznatiji francuski kruh, pripremljen od bijelog pšeničnog brašna karakterizira hrskava korica i mekana unutrašnjost. Osim sendviča, odličan je za bruschette ili kao dodatak krem juhama. Često se u pekarama peče tijekom jutra, a ne noći, kako bi ga se moglo kupiti svježeg pri povratku s posla, jer grijeh ga je jesti sutradan.

Kako uživati u punini integralnog kruha?

Volimo ga zbog punog okusa, osjećaja prirodnosti i kompleksnosti koje nam daje kada uživamo u njemu. Kada je napravljen od cjelovitih žitarica, integralni kruh ima sličnu nutritivnu vrijednost kao i kruh od cjelovitih žitarica. Integralni kruh ima više vlakana, vitamina i minerala od bijeloga kruha, on se znatno brže probavlja te ima veći glikemijski indeks od kruha s cjelovitim žitaricama te u dvije kriške sadrži oko 2 grama vlakana.

13.jpg
Shutterstock 

 Za savršeno (s)maziv okusa kombinirajte ga s provjereno dobrim Podravka paštetama - Pilećom jetrenom, Pilećom s vrhnjem ili, na primjer, Pilećom paštetom s ajvarom.

Integralni kruh za one koji biraju samo zdravo

Dok je integralni kruh zapravo bijeli kruh pomiješan sa žitaricama, kruh od cjelovitih žitarica sadrži sjemenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu te se time postiže veća nutritivna vrijednost. Kruh od cjelovitog zrna, uključujući i vrste od raženog tijesta te one od kiselog tijesta, ima oko četiri puta više vlakana od bijeloga kruha, što ga čini jednim od najzdravijih izbora. Kruh od cjelovitog zrna ima niski glikemijski indeks jer se sjemenke i žitarice nešto dulje probavljaju. Stoga je ova vrsta kruha dobar izbor za ručak, pogotovo ako jedete sendviče jer će dulje trajati osjećaj sitosti. Soja i laneno ulje kruhu daju dobru dozu omega-3 masnih kiselina, a po pitanju vlakana jedna kriška kruha od cjelovitih žitarica sadrži od 1,5 do 4,5 grama.

Za cjelovit užitak u šniti kruha od cjelovitih žitarica, posegnite za Podravka paštetama. Uz dobro poznate omiljene okuse Pileće Classic i Pileće pikant paštete, apsolutni hit su 3 relativno nova savršeno (s)maziva okusa – Pileća jetrena, Pileća s vrhnjem i Pileća pašteta s ajvarom. Punog okusa i kremaste teksture svaki obrok pretvaraju u neodoljiv užitak. Podravka paštete odlična su kombinacija za najukusnije zalogaje te će zasigurno jednako očarati ljubitelje pašteta, gurmane i sve one koji žele nutritivno kvalitetan i izbalansiran proizvod.

Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom.