Na jelovniku velikoj broja obitelji pileće je meso među omiljenim namirnicama. U juhama, kao pečenka, u umaku, u rolicama ili salati, piletinu volimo zbog jednostavnog, no punog okusa, zbog jednostavne pripreme i dostupnosti. Pitate li nutricioniste, dobit ćete preporuku za ovo meso jer je dobar izvor bjelančevina i željeza, vitamina B-skupine, te minerala cinka neophodnog za pravilan razvoj i funkciju imunološkog sustava. Pileće meso volimo i zato što je lakše probavljivo od crvenog mesa te se preporuča koristiti ga u prehrani svih dobnih skupina. 100 grama piletine sadrži 215 kalorija. Od toga 18 grama su proteini koji su važni za rast i razvoj različitih organa u tijelu, a četiri grama su zasićene masti koje štite od povišenog kolesterola.  

Pileći batak
Shutterstock 

Proteini za mišiće i održavanje težine

Proteini iz piletine pomažu jačanju i razvoju mišića,  pomažu u očuvanju zdravlja kostiju  te zdrave tjelesne težine.  Kako je pileće meso bogato i selenom, konzumiranje tog mesa osigurava bolji metabolizam,  rad hormona štitnjače,  rad antioksidativnog sistema obrane i imunološke funkcije tijela. Kvalitetno pileće meso bogato je niacinom, posebnom vrstom vitamina B koja štiti tijelo od raka i drugih genetskih komplikacija.

Svaki dio piletine ima svoje prednosti   

Piletina dolazi u raznim dijelovima mesa pileta, dakle, pileća prsa, bataci, karabataci, krila, iznutrice... Svaki dio pileta nosi drugačije nutritivne i energetske vrijednosti. Pileća jetrica, primjerice,  sadrže velike količine vitamina A koji je važan mikronutrijent za stanice kože te sudjeluje u borbi protiv patogenih bakterija. Pileća prsa su, pak, definitivno jedan od najvrjednijih dijelova piletine. Količina od 100 grama svježih pilećih prsa sadrži 120 kalorija, a izvore energije čine većinom proteini i vrlo malo masti. Ugljikohidrati u pilećim prsima nisu prisutni, a voda čini oko 75% od ukupnog sastava namirnice. Ono što pileća prsa čini posebno kvalitetnima su proteini i to ne samo njihova količina, nego i činjenica da dolaze u krtom ili nemasnom obliku. Njihova količina sa 22,5 grama na 100 grama svježe namirnice čini većinski dio cjelokupnog iznosa energije.

Važno da je provjerene kvalitete

Koji god dio piletine koristili za svoj ručak, večeru ili međuobrok, važno je da on bude provjerene kvalitete. Proizvedene od najkvalitetnijeg pilećeg mesa – filea i zabatka, Podravka pileće paštete jedinstvene su na tržištu i dobar izbor za cijelu obiteljPodravka pileće paštete prirodne su i ukusne, maštovitih okusa, bogate proteinima, pripremljene od čistog pilećeg mesa, 100% file i zabatak, sljubljene s finim začinima i dodacima kao što su jetrica, ajvar, vrhnje. Sačinjene su od prirodnih sastojaka vrhunske kvalitete, ne sadrže konzervanse, ni palmino ulje, ni pojačivače okusa!

paštete
Shutterstock 

 Uz dobro poznate omiljene okuse Pileće Classic i Pileće pikant paštete, apsolutni hit su 3 relativno nova savršeno (s)maziva okusa – Pileća jetrenaPileća s vrhnjem i Pileća pašteta s ajvarom. Punog okusa i kremaste teksture svaki obrok pretvaraju u neodoljiv užitak. Podravka paštete odlična su kombinacija za najukusnije zalogaje te će zasigurno jednako očarati ljubitelje pašteta, gurmane i sve one koji žele nutritivno kvalitetan i izbalansiran proizvod.

* Sadržaj donosimo u suradnji s Podravkom