Kada počinje dohrana djeteta, pripremaju se kašice, a većina se roditelja trudi pripremati obroke za bebu od organskih namirnica. No kako dijete raste, svi malo popustimo u toj težnji da obroci budu od organskih namirnica, prije svega jer djeca uđu u fazu kada biraju što žele, a što ne žele jesti. Naravno, što su veći, sve im je teže nametnuti zdrave prehrambene opcije.

Možda vas najnovije studije potaknu da izmislite načine kako djecu 'utrpati' organske namirnice jer su pokazale kako konzumacija organske hrane utječe na bolji kognitivni razvoj mališana.

Organska se hrana uvijek smatrala 'vrhunskim' izborom nutrijenata koji su potrebni za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma, a mnogi je pokušavaju uvrstiti na svoje menije iako im je cjenovno nedostupnija od ostale hrane.

Ovu je studiju proveo Institute for Global Health u Barceloni i Pere Virgili Health Research Institute, a studija je objavljena u časopisu Environmental Pollution. Ukratko, znanstvenici su potvrdili da su djeca školske dobi, koja su kao malena uglavnom jela organsku hranu, postigla bolji rezultat kod  rješavanja zadataka s logičkim problemima.

Znanstvenik Jodi Julvez je rekao da je jedan od razloga ovakvih rezultata to što je organske namirnice bogatije hranjivim tvarima koje utječu na razvoj mozga. Naime, masne kiseline, vitamini i antioksidansi u ovoj hrani poboljšavaju kognitivne funkcije i razvoj mozga u djetinjstvu.

Studija je također otkrila da fast food, konzumacija gaziranih pića, bogatih šećerom i konzervansima te izloženost nikotinskom dimu mogu spriječiti razvoj i treba ih izbjegavati. U istraživanju je sudjelovalo više od 1200 djece u dobi od 6 do 11 godina iz 6 različitih europskih zemalja.

Svrha studije bila ispitati čemu je sve izložen mozak i što može utjecati na njegov razvoj u fazi od 0 do 6 godina budući da se tada najbrže razvija. Naravno, to ne da djeca moraju jesti isključivo organsku hranu, nego da bi unos organske hrane trebao biti veći od unosa procesuirane hrane.

Iako ova spoznaja može zakomlicirati život roditeljima jer zahtijeva veće financijske izdatke, kao i dodatno vrijeme za nabavu i pripremu organskih namirnica, znanstvenici potiču roditelje da organsku prehranu uvrste u skladu sa svojim mogućnostima.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shuttestock