Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 savjeta za mame: Kako izgraditi redovitu joga praksu uz sve ostale obveze?

Da bi vaša djeca bila sretna i zadovoljna, i vi biste trebali biti sretni i zadovoljni, što znači trebali biste pronaći vrijeme za sebe, za svoje tijelo i um. Kako odvojiti vrijeme za jogu, savjetuje Lea Vujaklija, učiteljica joge ...

 joga i mama

O benefitima joge postoji sve više znanstvenih istraživanja, a broj ljudi koji prakticiraju jogu iznimno brzo raste iz godine u godinu – i to s dobrim razlogom.

Joga nam pomaže izgraditi snagu i povećati fleksibilnost, smanjuje razine stresa i uči nas kako se lakše nositi sa stresnim situacijama, može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije, potiče cirkulaciju i rad svih sustava u našem tijelu.

Iako znamo da je joga dobra za nas i možda već dugo planiramo uvesti jogu u našu rutinu – znam koliko zahtjevno može biti ubaciti prakticiranje joge u već ionako prekrcan raspored.

Ako ste već nekoliko puta pokušavali stvoriti naviku vježbanja joge, no svaki put je neslavno završio – vjerujte mi da niste jedini. Stoga, donosimo 5 savjeta koja bi vam mogla pomoći u namjeri da ovaj put vaša joga praksa postane i ostane redovita.

1. Odredite vrijeme u danu kada ćete vježbati i držite se toga. Moja je preporuka da to bude jutro.

Obveze nas tijekom dana često preplave i navečer smo toliko umorni da naš mozak vrlo lako može smisliti razlog zašto sada nije pravi trenutak za vježbanje. Ako volite vježbati navečer, onda je samo bitno da se toga barem u početku držite. Preporučujem da joga postane dio vaše jutarnje rutine jer ćete tako odraditi jogu prije nego što započnete sa svim ostalim obvezama i nećete više morati razmišljati o tome tijekom dana.

2. 15 minuta svaki dan je bolje nego 1 sat jednom tjedno.

Mislim da je ovo ključan korak u usvajanju navike. Krenite s kratkim joga praksama koje mogu trajati 10, 15 ili 20 minuta. To je sasvim dovoljno da se razgibate i razbudite tijelo. Također, dovoljno je kratko da zaista možešte odvojiti to vrijeme za sebe svaki dan (ili barem svaki drugi dan). Malim svakodnevnim koracima grade se dugotrajne promjene.

3. Ne preskačite vježbanje više od dva dana zaredom.

Kada to kažem, naravno ne mislim na one dana kada ste bolesni, dijete je bolesno ili kada iz nekog trećeg razloga morate dulje pauzirati. No generalno, mislim da ovo pravilo puno pomaže u usvajanju navike redovitog vježbanja joge. Možete u kalendaru prekrižiti one dane kada ste vježbali i zaista se potrudite da ne preskočite vježbanje više od 2 dana zaredom.

4. Pripremite si prostirku unaprijed ili napravite svoj maleni joga kutak.

Još jedan od savjeta koji zvuči kao nešto što smo puno previše puta čuli, ali u mom slučaju moram reći da zbilja funkcionira. Kada vas prostirka dočeka spremna, puno je veća vjerojatnost da ćete sjesti na nju i odraditi svoju joga praksu nego zarolati je i pospremiti. Ako imate mogućnost napraviti svoj maleni joga kutak, to je još bolje jer će i drugi ukućani shvatiti da je to vrijeme i mjesto samo za vas, a vjerujem da će i vama biti lijepo pretvoriti to vježbanje u jedan lijep ritual.

5. Stavite fokus na to da je briga o sebi ključna kako biste vi i svi oko vas mogli biti sretni i zadovoljni.

Joga nam zaista pruža sve potrebno za kvalitetno vrijeme posvećeno sebi. Osim što tjelovježbom brinemo o svom tijelu, ona nam pomaže i da se generalno bolje osjećamo, budemo prisutni u trenutku i zadovoljni sobom. Još jedan dio joge je i meditacija kojom još dodatno radimo na svojem umu i mislima. No o tome bih mogla napisati zaseban članak. Ono što vam ovdje želim poručiti jest – ako sebi priuštite taj trenutak u danu samo za sebe, vjerujte da ćete biti sretniji i ispunjeniji, a to će se sigurno odraziti i da vaše odnose s djecom, partnerom, kolegama... Osim toga, prenijet ćete tu vrijednost brige o sebi i na svoju djecu što je već samo za sebe velika stvar.

Kao bonus savjet, želim vam reći da se ne osuđujete i pokušate gledati na usvajanje navike vježbanja kao jedan proces u kojem će biti uspona i padova. No nakon svakog od tih padova, samo se vrati kao da se ništa nije dogodilo. Ja sam znala raditi pauze i po par tjedana od vježbanja joge, ali svaki put sam se vratila i sada više nemam potrebu raditi takve pauze jer je joga postala dio mog identiteta i moje svakodnevice.

Ako želite posvetiti vrijeme sebi i napraviti prvi korak prema usvajanju navike prakticiranja joge (iako imaš i puno drugih obaveza), pozivam vas da mi se pridružite u besplatnom mini joga retreatu koji se odvija online i traje tri dana. Detalje o programu i link za pristup dobivate prijavom na moj newsletter.

Lea, mag.primarnog obrazovanja, učiteljica joge za djecu i zauzete žene, Instagram: Joga s Leom

Tekst: Lea Vujaklija Foto: Shutterstock

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije