Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simptomi koji ukazuju na trovanje ugljičnim monoksidom! Prepoznao ih je suprug Nikoline Ristović i spasio život njoj i kćeri

Nikolina Ristović poznatija kao Pišek i njezina kćerkica Una Sofija zamalo su se izgubile život zbog trovanja ugljičnim monoksidom. Donosimo vam simptome koji ukazuju na trovanje, koje ne smijete ignorirati. Srećom, da nešto nije ...

 Nikolina Pišek

Proteklog vikenda nekadašnja voditeljica, 44-godišnja Nikolina Ristović, bivša Pišek, i njezina kćerkica, zamalo su izgubile život. Naime, u stanu u Zagrebu, gdje živi sa suprugom, povjesničarom umjetnosti Vidojem Ristovićem, Nikolina i petogodišnja kći Una Sofija otrovale su se ugljičnim monoksidom. Reagirale su policija i Hitna pomoć, a nakon što su obiteljski prijatelji razvalili vrata, obje su pronađene bez svijesti, piše srpski portal Blic.

Obje su puštene iz bolnice, curica je prošla puno bolje od svoje mame, kojoj je dijagnosticirano teško trovanje pluća. O slučaju se oglasila i sama Nikolina te uputila apel da se zakonom uvede obavezna instalacija detektora ugljičnog monoksida za svako kućanstvo.

Za srpski je Blic kazala da ih je spasila puka slučajnost te da danas ne bi bile žive da nije bilo njezinog supruga. Naime, nakon što mu je kazala da se osjeća loše te da malena povraća pa će ujutro otići na pregled, on je po njezinoj nebičnoj smirenosti, pretpostavio da se nešto čudno događa. Pokušao ju je ponovno dobiti na telefon, no ona mu se nije javljala.

"Primljene smo u nedelju u ranim jutarnjim satima u bolnicu u teškom stanju uzrokovanom trovanjem plinom. Slučajnost nas je spasila. Moj suprug koji nije bio Zagrebu odreagirao je najbolje moguće. Da je moja odluka bila provedena, mi ne bismo bile žive. On je inzistirao da odemo odmah tu večer u bolnicu. Kasnije me ponovno zvao na mobitel, ali ja se nisam javljala. Čula sam da je redom zvao prijatelje te je uspio dobiti našeg bliskog prijatelja u kasne večernje sate. Pozvali su policiju i hitnu pomoć, koji su pomogli razvaliti vrata i doći do nas. Apeliram da se zakonom uvede detektor ugljičnog monoksida, jer se tako može spasiti ljudski život. Instalacije su redovno održavane, ali kao što vidite, mogao se dogoditi najgori scenarij', ispričala je Nikolina za spomenuti medij. 

Nikolina kaže da ne zna kako je došlo do umalo tragičnog incidenta kojeg je uzrokovalo curenje plina, jer su instalacije kako kaže, ispravne. "Majstori su bili prethodnih dana i pregledali sve instalacije. Bilo je sve ok. Trenutno je u toku renoviranje zgrade zbog posljedica potresa. Ne mogu nikoga optužiti da je kriv za ovo što se dogodilo, samo želim da nadležni utvrde što se točno dogodilo s obzirom da se radi o dva ljudska života koja su ovime bila ugrožena", ispričala je Nikolina za Blic.

U nastavku doznajte koji su to simptomi koji ukazuju na trovanje ugljičnim monoksidom, a ako ih osjetite važno je odmah izaći na zrak!

 • glavobolja
 • vrtoglavica
 • grčevi
 • tahikardija
 • nagli porast krvnog tlaka
 • povraćanje
 • poremećaj govora, vida i sluha
 • poremećaj koncentracije

Savjeti za sprečavanje trovanja ugljičnim monoksidom

 • Redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one gdje koristite razne peći za grijanje
 • Ne ostavljajte auto da radi u zatvorenoj garaži, a kada ga izvezete iz garaže ostavite garažna vrata još neko vrijeme otvorena kako bi se prostorija prozračila.
 • Ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite plinski bojler, u suprotnom bi pomoć mogla stići prekasno.
 • Obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak.
 • Instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih inkriminiranih aparata prepustite profesionalcima.
 • Redovito servisirajte svoje kućanske aparate koje rade na plin. Nabavite detektor ugljičnog monoksida, jer ćete jedino pomoću njega na vrijeme saznati da se koncentracija CO-a u zraku popela na opasnu razinu.
 • Nikad ne palite ugljen u zatvorenom prostoru, smrt bi mogla nastupiti već za nekoliko minuta.
 • Prestanite pušiti! Pušači imaju gotovo dvostruko veću koncentraciju karboksihemoglobina u krvi od nepušača, što znači da će kod njih simptomi otrovanja nastupiti znatno brže.

Tekst: J. S.
Foto: Instgaram

Najnovije

Najpopularnije