U organizaciji dviju studentskih udruga - Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 10 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće.

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe. U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina kao i kolege sa Stomatološkog fakulteta i Fakulteta biokemije i farmacije, koji tako razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

bolnica-za-medvjedice-stize-na-ribnjak-ne-zaboravite-bolesne-plisance

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a osim toga Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu.

Na Ribnjaku 18. i 19. svibnja 2019., održat će se velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Osim bolnice koja će oba dana biti otvorena od 9 do 19 h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Ribnjaku će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe - i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime dođu tamo.

bolnica-za-medvjedice-stize-na-ribnjak-ne-zaboravite-bolesne-plisance

Bolnica za medvjediće seli se sa svoje tradicionalne lokacije na Zrinjevcu na Ribnjak ove godine gdje će cilj ostati isti - mališanima dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa u laboratoriju, kako se obavlja koja laboratorijska pretraga te zašto su važni lijekovi i kako ih treba pametno koristiti.

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s projektom ​Zubić​ studenata Stomatološkog fakulteta, te projektom ​Sapunčić​ studenata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta pripremaju se radionice o pravilnom pranju ruku i zuba, čime se naglašava važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi. Osim navedenih, radionice će organizirati i studenti, članovi sekcija Medicinskog fakulteta.

Važnost projekta i ove godine prepoznao je naš Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji nas i sponzorira, na čemu smo neizmjerno zahvalni.

U nastavku je program dodatnih radionica, koje će se održavati po dogovorenom rasporedu, a sama Bolnica za medvjediće će biti otvorena od 9 do 19 h.

bolnica-za-medvjedice-stize-na-ribnjak-ne-zaboravite-bolesne-plisance

DODATNI PROGRAM:

Subota 18.5.2019.

10 - 12 Budi jak, vježbaj mozak (Sekcija za neuroznanost) 14 - 16 Mirisnog sapuna šapa puna (Sapunčić) 16-18 Nešto novo ima, zubić se klima (Zubić)

Nedjelja 19.5.2019.

10 - 12 Sladak kao šećer 16 - 18 Uho, grlo, nos - u čemu je štos (Sekcija za otorinolaringologiju)

Za više informacija posjetite Facebook stranicu: Bolnica za medvjediće – Zagreb

ili se obratite na mail: bolnicazamedvjedice@gmail.com.

Tekst i foto: press