"Stvarno ne znam, mama, kako ste vi to stizale! Da moram još sada i pelene iskuhavati, zaista ne znam kako bih." Ovo je samo jedna od misli u knjizi Ivane Šešo i Emine Pršić koja nevjerojatno živopisno prati snalaženje mladog para s bebom, svakodnevne uspone i padove i traganje za onime što je ispravno. Puno toga se promijenilo u odnosu na generacije naših mama i baka, a opet, čini se da je sada, uz svu prateću tehnologiju i dostupnost informacija, još teže. Možda baš zbog viška informacija? Ili mnoštva kontradiktornih savjeta?

Autorice Ivana Šešo i Emina Pršić  svojom trećom knjigom o kaosu koji se događa u ljubavnim vezama i kasnije (nakon Nedostaje? Ne! Dosta je i Kad te bajka sastavi, a život rastavi) zatvaraju puni pripovjedni krug. Od izlaska iz noćne more veze osuđene na propast, do bajke pronalaženja idealnog partnera i, konačno u knjizi Ljubav, beba, blagostanje i sranje, zasnivanja obitelji, Ivana i Emina pričaju upozoravajuću pripovijest bračnog para i svega što pri rođenju djeteta ne bi trebalo napraviti. Svakako preporučujemo pročitati ovu knjigu prije porođaja, ako već ne uspijete prije planiranja trudnoće!

U odgoju prvog djeteta i snalaženju u drastično promijenjenim okolnostima povećanja obitelji svi smo amateri. Po prvi put u životu igramo ulogu za koju nije bilo niti jedne probe, ni generalke. Zato griješimo. Naše hormonalno ustrojstvo zadano jednostavnim evolucijskim načelom prokreacije ništa nam ne pomaže, štoviše naši hormoni nisu usklađeni s našim civilizacijskim normama, običajima i očekivanjima. U prirodi se sve to odvija više-manje nesmetano, ali kod nas ljudi kod kojih se nagoni miješaju s razumom, stvar je, kao što ćete vidjeti iz ove knjige – malo kompliciranija. A i naše civilizacijske norme, nažalost, uključuju samo možda nehotičnu osudu ponašanja novopečenih majki i očeva – umjesto škole i treninga za roditeljstvo, što nam je prijeko potrebno.

ljubav-beba-blagostanje-i-sranje-knjiga-za-one-koji-zele-cuti-istinu

No nije sve tako loše kako se čini – Ivana u svom dijelu jasno napominje da se njeno iskustvo bazira na onima koji potraže pomoć – i za pretpostaviti je da većina nas ili riješi ovu kompliciranu jednadžbu s tri nepoznanice, ili možda prođe kroz iskustvo prvog djeteta kao kroz dječju bolest kroz koju svi moramo proći pa se previše ne uzbuđuju oko počinjenih grešaka.

Za one od nas koji intenzivno proživljavaju prve dane roditeljstva, Ivana i Emina pripremile su niz poučnih primjera i savjeta. Ova knjiga će, međutim, biti najkorisnija čitateljima koji „blagostanje i sranje“ male bebe u kući još nisu doživjeli. Muškom dijelu čitateljstva će se možda učiniti da su u ovoj knjizi njihovi grijesi predimenzionirani da bi se napravila poanta, no autorice su svjesne, a u terapijskom dijelu priče Ivana to više puta i naglašava, da ovu bogatu tapiseriju nesporazuma, pogrešnih očekivanja, durenja, inata i izdaja pletu četiri ruke i da u rješavanju problema treba prvo poći od sebe.

Izdavač knjige je Znanje, a knjigu možete nabaviti po cijeni od 129 kn.

Kratki prilog autorica o knjizi možete pogledati i u ovom videu

Osvojite besplatan primjerak knjige!

Napišite nam u dvije, tri rečenice zašto bi baš vama ova knjiga dobro došla da je pročitate, sa svojim podacima pošaljite na urednistvo@roditelji.hr (u naziv mejla stavite "Ljubav, beba, blagostanje i sranje") pa sljedeći tjedan odabiramo najuvjerljiviji argument. Sretno!

Tekst: press, I.T.

Foto:Dubravka Strejček Knežević (otvorna fotografija)