Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Intervju s Petrom Kurtelom: Nisam mislila da je roditeljstvo tako zahtjevno...

Glumica Petra Kurtela nedavno se vratila s rodiljnog dopusta i prva uloga nakon tog razdoblja je lik Trnoružice u kazalištu Trešnja. Doznajemo kako se snalazi u ulozi majke i što možemo očekivati od Trnoružice čiju premijeru možete ...

Petra Kurtela (35) zagrebačka je glumica koja preko deset godina glumi u kazalištu, a mogli smo ju gledati i u domaćem filmu i serijama, te u uspješnim stranim koprodukcijama, no najviše uživa u svojim kazališnim ulogama. Budući da je prije godinu dana rodila sina Relju, kazalište je moralo malo pričekati, a životna uloga majke stupila je na scenu. A sada će i jedno i drugo trebati uskladiti... Evo što smo sve doznali od ove mlade i talentirane glumice.

Vaš sin ima godinu dana, možete li nam ukratko opisati na koji vas je način izmijenilo majčinstvo?

Dnevna rutina je najveća novost, tj. činjenica da u mojem životu uopće postoji rutina i to da sam godinu dana bila u potpunosti posvećena drugoj osobi. Sve su to normalne stvari kada je majčinstvo u pitanju.

Koliko ste se pripremali za porođaj i vrijeme nakon porođaja i koliko vam je to pomoglo da se lakše nosite sa svim izazovima?

Na porodu sam, osim partnera, imala i doulu Anitu Budak. To je bila najbolja moguća odluka. Osim što sam dobila potrebnu psihološku pripremu, porod je lakše i mirnije tekao. Iako sada, s odmakom, ne mislim da je porod bio imalo lagan, kao ni oporavak. Trebalo mi je sigurno mjesec i pol da dođem k sebi.

Što pamtite kao najteže u prvim mjesecima brige oko Relje, a što vas je naviše radovalo?

Sam oporavak od napornog poroda bio je težak, kao i dojenje. Najviše me veselio moj partner koji je preuzeo ogroman dio brige za bebu već na samome početku i tako bio najbolja moguća podrška.

Tko vam sve pomaže u brizi za sina i kada ste se opet mogli posvetiti i glumi?

Prvih mjesec dana pomagala mi je mama, ali od tada smo, nažalost, Igor i ja sami. Tu i tamo uskoči njegova obitelj, a trenutno nam njegova nećakinja čuva Relju dok sam na probama. Nakon premijere Relja će krenuti u jaslice pa ću se moći u potpunosti posvetiti poslu.

Kako izgleda jedan vaš prosječan dan s djetetom, a kako netipičan?

Puno se igramo i provodimo vrijeme aktivno, na podu. Na tome zaista inzistiram. Želim da se puno kreće. U šetnjama najčešće spava, tako da vrlo malo vremena provodi budan u sjedalicama ili kolicima. Netipičan je dan onaj u kojem, recimo, putujemo, pa smo primorani staviti druge stvari u prvi plan.

Gledate li roditelje sada potpuno drugačije nego ranije, koje predrasude su možda nestale kad ste stekli ovo novo iskustvo?

Ooooo, da. Gledam ih s nevjerojatnim poštovanjem. Nikada mi prije nije palo na pamet koliko je roditeljstvo zahtjevno, čak i kada, poput mene, imate nezahtjevno dijete.

U novoj predstavi glumite Trnoružicu, što vam se u predstavi najviše sviđa?

Adaptacija je odlična, ansambl predivan i cijela je predstava postavljena fizički zahtjevno što joj daje razigranost, ljepotu i dinamičnost. Vjerujem da će biti hit!

Koje biste vile pozvali da dođu na rođendan vašeg djeteta, tj. koje čarolije (vrijednosti) biste voljeli da prenesu na vašeg sina?

Upravo one vrijednosti koje su dobre vile dale Ružici u ovoj našoj predstavi. Morat ćete doći pogledati o kojim se čarobnim blagoslovima radi.

Čitate li već sad svojem djetetu i što najviše voli da mu čitate ili možda pjevate i glumite?

Ne čitam mu još, ali zato pred njim ponekad vježbam monologe. Ne mogu vam opisati koliko je smiješan taj blijedi pogled s uzdignutim obrvama koji mi daje baš svaki put.

Koju poruku nam donosi nova predstava o Trnoružici s ponešto izmijenjenom pričom?

Ova će predstava donijeti poruku o pronalasku bezbrižnosti, ljubavi i vjere. Nešto što nam je svima itekako potrebno.

O Trnoružici

Trnoružica je jedna od najpoznatijih bajki na svijetu. U verzijama Charlesa Perraulta i braće Grimm došla je u domove, djetinjstva i srca malih i velikih čitatelja. U ovoj verziji kazališta Trešnja, koju je poetski dramatizirao i adaptirao Ivan Leo Lemo, sačuvani su glavni fabularni elementi ove priče, ali su izmaštane i neke nove epizode s nekim novim likovima. Naime, Trnoružicu pričaju i koreodramski ilustriraju cvjetne vile. Svaka vila nazvana je po jednom cvijetu, a princeza Ružica je njihovo voljeno kumče. Gladiola, Iris, Hortenzija, Amarilis, Alstromerija, Magnolija i Degenija, to su vile koje Ružici nakon rođenja daju blagoslove, a ona vila koja zakomplicira stvari zove se Pasiflora. Također, u ovoj verziji Trnoružice saznajemo i tko je zapravo bio mladić koji se probio kroz ružino trnje i probudio Ružicu poljupcem nakon stogodišnjeg sna. Nadamo se da će ova verzija Trnoružica zagolicati dječju maštu, doprinijeti raspoznavanju dobra i zla te, kao i sve bajke, istaknuti važnost ljubavi u ljudskim životima. Kao što bi rekle vile: svaki život postaje bajka kada u njega uđe ljubav.

Režija: Ivan Leo Lemo

Trajanje: 60 minuta

Premijerna izvedba: 05. 10. 2018.u 19 sati

Dobna granica: 6+

Više o glumcima i rasporedu prikazivanja čitajte na ovoj poveznici

Razgovarala: Ivančica Tarade

Foto: Damil Kalogjera; instagram Petra Kurtela

Najnovije

Najpopularnije