Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

S pouzdanjem u vrtić!

Od terapeutskih bajki i priča, preko malih rituala ljubavi do sretnog dječjeg srca

Nekim mališanima bliži se prvi dan polaska u vrtić. Velik je to trenutak u njihovim malim životima. Nekoj djeci to iskustvo prođe bezbolno, dok senzibilnijoj djeci ova promjena može predstavljati veliki stres. Iz tjedna u tjedan djeca se mogu boriti s osjećajima tuge, bijesa i straha zbog razdvajanja.

Međutim, često je roditeljima fokus samo na emocijama koje djeca proživljavaju zbog polaska u vrtić, a većina se roditelja vrlo teško nose s adaptacijom na vrtić i itekako je važno prepoznati i iscijeliti vlastite emocije i strahove koji roditelje opterećuju.

Neka od pitanja koja će se obrađivati u uvodnom predavanju bit će:

  • Kako pripremiti sebe i dijete za polazak u vrtić?
  • Kako se nositi s dječjim strahom i tugom?
  • Kako zadržati smirenost?
  • Kako se najbezbolnije odvojiti od djeteta u vrtiću?
  • Kako zadržati povjerenje djeteta?

Nakon uvodnog predavanja koje će roditeljima omogućiti bolje razumijevanje dječjih potreba i važnih preduvjeta za njihov emocionalni i psihološki razvoj, slijedi dvosatna radionica na kojoj će voditeljica predstaviti nekoliko terapeutskih bajki i priča koje obrađuju temu odvajanja i polaska u vrtić. Roditelji će dobiti obrazac prema kojem svome djetetu mogu osmisliti strukturiranu igru lutkama koja djeci može pomoći osnažiti osjećaj sigurnosti, vratiti osjećaj normalnosti i rutine nakon polaska u vrtić.

Osim terapeutskih priča, voditeljica će roditeljima predstaviti i autorske pjesmice i igre zvane "darovi prisutnosti" koje, ako se svakodnevno izvode s djecom, povećavaju osjećaj sigurnosti, ljubavi i duboke povezanosti te samim time i povećavaju spremnost djeteta na suradnju. Darovi prisutnosti pune mala dječja srca pouzdanjem i ljubavlju koja će biti njihovo sigurno utočiste i kada mi nismo tu.

Detalji vezani uz prijave na predavanje možete vidjeti na sljedećoj poveznici:

U stankama se nudi osvježenje, a svaki polaznik dobit će skriptu s najvažnijim dijelovima iz uvodnog predavanja te predlošcima priča i pjesmica koje će se obrađivati.

Voditeljica radionica je Tihana Lipovec Fraculj (1980.) koja vodi dramske radionice za djecu i mlade. Piše dječje bajke, priče, pjesmice i igrokaze te sinkronizira crtane filmove. Osniva 2011. godine Kreativni centar „Košnica“ s ciljem poticanja kreativnog razvoja djece predškolske i školske dobi s posebnim naglaskom na dramski odgoj. Završila je edukaciju „Primjena terapije igrom u vrtićkom okruženju“ te zajedno s kolegicom Tamarom Vučković radi na programu „Vježbaonica sreće” u sklopu kojeg organiziraju radionice, predavanja i edukacije na temu kvalitetnog odgoja i obrazovanja.

Tekst: www.facebook.com/events/408750209650562/

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije