Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Postoji nekoliko razloga zašto se javlja, i da, sasvim je normalno

Možete kriviti promjene u trudnoći, uključujući hormonalne promjene i promjene u prehrambenim potrebama. Ali u tome može postojati i psihološki element.

Shutterstock

Trudnička žudnja je stvarna, može biti izuzetno jaka, a nerijetko potiče želju za raznim namirnicama. Ne možete uvijek predvidjeti za čim ćete žudjeti tijekom trudnoće. Ali jedna namirnica koje se mnoge trudnice ne mogu zasititi su kiseli krastavci. I to ne uključuje samo kisele krastavce već i sok od njih. 

Možda se pitate: zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Mnogo je razloga za to. Možete kriviti promjene u trudnoći, uključujući hormonalne promjene i promjene u prehrambenim potrebama. Ali u tome može postojati i psihološki element. Uostalom, kiseli krastavci su klasična trudnička žudnja i teško je ignorirati ovu uobičajenu potrebu. 

Koji su biološki faktori? 

Neke trudnice žude za klasičnim međuobrokom od kiselih krastavaca i sladoleda, a druge bi mogle žudjeti za najčudnijim stvarima, poput senfa izravno iz staklenke ili čipsa umočenog u ljuti umak. Žudnje za određenim namirnicama su nešto što većina trudnica iskusi. Zapravo, studija iz 2014. pokazala je da nevjerojatnih 76% trudnica osjeća žudnju za određenom hranom tijekom trudnoće, piše Parents

Vaše tijelo prolazi kroz brojne duboke promjene tijekom trudnoće. Na kraju krajeva, u ženama tada raste drugo ljudsko biće. Neke od ovih promjena mogu utjecati na ono što radite, ali i na ono što ne želite jesti tijekom trudnoće. Zbog toga možda imate čudnu želju pojesti kiseli krastavac za doručak ili ga čak umočiti u maslac od kikirikija. Da, razne neobične delicije će vam pasti na pamet.

Shutterstock 

Ovo su neke od bioloških promjena koje se događaju u trudnoći, a koje bi mogle objasniti žudnju za kiselim krastavcima:

Hormonalne promjene

'Postoji nekoliko hormonskih promjena u trudnoći koje bi mogle proizvesti žudnju za koju smo svi čuli', rekla dr. med. Rebeca Keith, certificirana ginekologinja u Pediatrix Medical Grupi.

To uključuje promjene u razinama hormona, poput progesterona i estrogena, čija se razina povećava u prvom tromjesečju i ostaju visoki u drugom i trećem tromjesečju, dodala je. 

Još jedna hormonska promjena koja se događa tijekom trudnoće je povećanje neuropeptida Y.

'Neuropeptid Y povećava želju za unosom hrane na nekoliko načina, uključujući povećanje motivacije za jelo i odgađanje osjećaja sitosti', objašnjava ona.

Senzorne promjene

Studija iz 2004. otkrila je da je 76% trudnica imalo promjene u mirisu i okusu. Te promjene mogu uključivati ​​smanjenu osjetljivost na slanu hranu kao što su kiseli krastavci, opisala je dr. Keith. Drugim riječima, ideja da prije trudnoće pojete pet kiselih krastavaca zaredom moglo vam je signalizirati preopterećenje solju, a tijekom trudnoće vaša percepcija o tome što je previše soli može biti promijenjena.

Promjene u našim hormonima mogu ozbiljno utjecati na naše okusne pupoljke, kaže dr. Keith. Ovo također može objasniti zašto su žene koji su prije rijetko jele kisele krastavce ili koje ih zapravo nisu voljeli prije trudnoće, sada opsjednute njima. Budući da hrana može imati drugačiji okus kod trudnica, one mogu odabrati hranu koju bi inače izbjegavale, objašnjava ona.

Nutritivni nedostaci

Nedostatak određeno nutrijenta česta je pojava tijekom trudnoće, kaže dr. Keith. Na primjer, nedostaci željeza i vitamina prevladavaju među trudnicama, a jedna studija je otkrila je da je više od 40% trudnica sa žudnjom za trudnoćom također imalo manjak željeza, a gotovo 30% imalo je nedostatak vitamina D.5

Lucy Chapin, primalja u Mad River Birth and Wellnessu, slaže se da nedostatak natrija može uzrok žudnje za kiselim krastavcima u trudnoći. To bi moglo biti povezano s nekim promjenama koje se događaju u tijelu tijekom trudnoće. Na primjer, volumen tekućine se udvostručuje za većinu budućih majki, ističe Chapin.

'Vaš volumen krvi i amnionske tekućine moraju se povećati kako bi podržali vaše dijete koje raste', dodala je.

Kako biste održali zdravu razinu amnionske tekućine, vaše tijelo treba elektrolite, koje možete dobiti u obliku soli, kaže ona.

Shutterstock 

Koji su psihološki čimbenici?

Ne možete odbaciti psihološke faktore kada je u pitanju žudnja za kiselim krastavcima tijekom trudnoće. Vjerojatno ste cijeli život slušali kako se trudnice ne mogu zasititi kiselih krastavaca, a to definitivno može utjecati na našu želju.

'Ako vam netko kaže da je žudio za kiselim krastavcima dok je bio trudan, to može potaknuti žudnju za kiselim krastavcima u trudnoći', kaže dr. Keith.

Mnoge trudničke želje psihološke su prirode, kaže dr. Keith. Na neki način, trudnoća nam daje određenu vrstu dopuštenja da žudimo za stvarima za kojima inače ne žudimo.

'Smatra se društveno prihvatljivim žudjeti za određenom hranom u trudnoći i isključiti svoje normalne inhibicije. Često čujem ljude kako govore: ‘U redu je… trudna sam'', kaže dr. Keith.

Mediji vjerojatno također imaju snažan utjecaj na ovu želju za kiselim krastavcima, kaže Chapin.

'Pitam se postoji li veza između žudnje za kiselim krastavcima i medijske slike o tome što treba željeti tijekom trudnoće. Čini se kao da u svakom filmu trudnice traže kisele krastavce', navodi Chapin. 

Druge uobičajene trudničke želje

Kiseli krastavci nisu jedina uobičajena trudnička žudnja, ali Chapin je uočila sličnost u žudnji kod pacijentica.

'Obično trudnice žude za slanom hranom', kaže ona. Također vidi mnogo trudnica koje žude za masnom i kiselom hranom.

Dr. Keith je vidjela mnogo, mnogo različitih vrsta žudnji, ali i averzija. Iz iskustva iz prve ruke zna koliko određene trudničke žudnje i rituali prehrane mogu biti vrlo specifični.

'U svojoj prvoj trudnoći žudjela sam za krafnama i toplom čokoladom. Jela sam to svaku večer kao međuobrok', navodi dr. Keith. 

Kiseli krastavci definitivno su želja koju dr. Keith viđa kod mnogih svojih pacijenata, ali obično se javljaju i druge želje.

'Vidjela sam pacijente kako žude za sladoledom, shakeovima i kolačićima', kaže ona. 

Upravljanje i zadovoljavanje trudničke žudnje

Uglavnom, žudnja za hranom u trudnoći nije problem, sve dok je konzumacija te hrane za kojom žudimo umjerena, kaže dr. Keith. Zabrinjavajuće je ako osoba stalno jede brzu hranu, posebno hranu s visokim udjelom šećera ili hranu s visokim udjelom nezdravih masnoća.

Savjet dr. Keitha je da se prepustite, ali činite to pažljivo.

'Na primjer, ako volite jesti čokoladu, nabavite male veličine i ograničite se na jedan ili dva komada dnevno, Ako volite sladoled, razmislite o nemasnom sladoledu ili gelatu', preporučuje dr. Keith. 

A što je sa žudnjom za kiselim krastavcima ili žudnjom za hranom s visokim udjelom soli? Chapin je podijelila svoje savjete za kontrolu vaše visoke želje za natrijem:

  • Izbjegavajte ultra-prerađenu i/ili unaprijed zapakiranu slanu hranu jer ona obično ima neproporcionalnu količinu dodane soli. 
  • Svojim obrocima dodajte prirodno slanu hranu kao što su masline, sardine i druga slana riba, ukiseljeno povrće i, naravno, kisele krastavce.
  • Posolite hranu koju ste skuhali po ukusu, imajući na umu da je gotovo nemoguće unijeti previše soli sve dok pratite svoje okusne pupoljke i solite neprerađenu hranu koju ste sami skuhali.

Sigurnosna razmatranja za želju za hranom tijekom trudnoće

U rijetkim slučajevima, neobična žudnja za trudnoćom može biti pokazatelj temeljnog stanja. Na primjer, ako žudite za neprehrambenim artiklima kao što su prljavština, glina, led, dječji puder ili deterdžent za pranje rublja, možda postoji problem.

'Ovo se zove PICA i može ukazivati ​​na anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Vaš bi liječnik trebao provjeriti vaše zalihe hemoglobina i željeza i vidjeti trebate li nadomjestak željeza', kaže Chapin.

Zaključak? 

Odgovor na pitanje zašto trudnice žude za kiselim krastavcima je fascinantan. To ima veze sa stvarima kao što su hormoni, promjena volumena krvi, promjene u okusnim pupoljcima i psihosocijalni čimbenici. Sasvim je normalno žudjeti za kiselim krastavcima u trudnoći i željeti ih spojiti s vrećicom čipsa, Nutellom, sladoledom ili konzervom sardina.

Kao i kod svih trudničkih želja sasvim je u redu jeste sve namirnice, ali umjereno. Ako žudite za drugim neprehrambenim slanim namirnicama poput gline ili zemlje, važno je da se obratite svom liječniku za pomoć i podršku.