Folna kiselina je u stvari sintetski proizveden oblik folata, vitamina B-kompleksa (B9) koji tijelo ne može proizvesti samo, nego se u organizam unosi hranom. Njegova važnost za zdravlje i posebno za trudnice, odnosno razvoj embrija, otkrivena je tek 40-ih godina prošlog stoljeća.
Naime, folna kiselina sudjeluje u mnogim metaboličkim procesima u našem tijelu, izgradnji živčanog sustava i mozga embrija te općenito u izgradnji krvi i krvnih zrnaca. Svi nabrojeni procesi važni su za funkcioniranje svakog organizma, a posebice za razvoj plodau prvim mjesecima trudnoće.
ZAŠTO JE VAŽNA FOLNA KISELINA?
- embriju osigurava pravilan razvoj živčanog sustava
- embriju osigurava pravilan razvoj mozga
- osigurava razvoj kralježničke moždine (spina bifida) te mreže živaca
- sprečava pojavu rascjepa usne ili neke neke druge tjelesne deformacije
- majčinu tijelu pomaže u izgradnji posteljice koja se brine o opskrbi ploda
- ulaže u rast maternice koja će se tijekom trudnoće povećati 50 puta te povećava volumen krvi za trećinu
- vjeruje se da smanjuje rizik od preuranjenog porođaja
- smatra se da smanjuje razvoj srčanih mana kod djeteta
- nedostatak folne kiseline utječe na krvnu sliku žene, odnosno na pojavu anemije
KOJI SIMPTOMI UKAZUJU NA NEDOSTATAK FOLNE KISELINE?
- blijeda koža
- vrtoglavica
- kratak dah
- iscrpljenost
- umor
- depresija
- crven i bolan jezik
- slabiji osjećaj okusa
- proljev i gubitak tjelesne težine
KOLIKO FOLNE KISELINE UZIMATI?
Ginekolozi i pedijatri preporučuju svim ženama uzimanje folne kiseline u dozi od 0,4 mg na dan jer ona ima velik učinak u prevenciji ateroskleroze. Folna kiselina iznimno je važna i za žene koje žele zatrudnjeti. Stoga se preporučuje uzimati folnu kiselinu nekoliko mjeseci prije trudnoće u količini 0,4 – 0,6 mg/dan, a trudnicama tijekom prvog tromjesečja i dojiljama savjetuje se uzimanje 0,8 mg.
KOJE NAMIRNICE SADRŽE FOLNU KISELINU?
Za vrijeme trudnoće nemoguće je isključivo prehranom unijeti dovoljnu količinu folata stoga se svakako preporučuju dodaci prehrani. Ali neovisno o tome slobodno možete konzumirati zeleno lisnato povrće, mahunarke, brokulu, ciklu, mrkvu, šparoge, rajčice, orašaste plodove, soju, žitarice i proizvode od cjelovitog zrna i brašna koji sadrže folate.
U manjim količinama mogu se naći i u jajima, mesu, ribi, mlijeku. Ipak, u najvećoj mjeri folna se kiselina nalazi u cjelovitom zrnju žitarica te u telećoj i pilećoj jetri.