Zašto biste folnu kiselinu trebali početi piti i prije nego li ostanete trudni?

Ako planirate trudnoću možete odmah početi piti folat ili folnu kiselinu koja ima značajnu ulogu u očuvanju vašeg i djetetovog zdravlja. Zbog čega je iznimno važna objasnit ćemo vam u nastavku

Shutterstock folna kiselina važna je za razvoj ploda, ali i za zdravlje majke

Folna kiselina je u stvari sintetski proizveden oblik folata, vitamina B-kompleksa (B9) koji tijelo ne može proizvesti samo, nego se u organizam unosi hranom. Njegova važnost za zdravlje i posebno za trudnice, odnosno razvoj embrija, otkrivena je tek 40-ih godina prošlog stoljeća.

Naime, folna kiselina sudjeluje u mnogim metaboličkim procesima u našem tijelu, izgradnji živčanog sustava i mozga embrija te općenito u izgradnji krvi i krvnih zrnaca. Svi nabrojeni procesi važni su za funkcioniranje svakog organizma, a posebice za razvoj plodau prvim mjesecima trudnoće.

Shutterstock  Folna kiselina ili folat važna je za razvoj ploda, ali i za zdravlje majke

ZAŠTO JE VAŽNA FOLNA KISELINA?

  • embriju osigurava pravilan razvoj živčanog sustava
  • embriju osigurava pravilan razvoj mozga
  • osigurava razvoj kralježničke moždine (spina bifida) te mreže živaca
  • sprečava pojavu rascjepa usne ili neke neke druge tjelesne deformacije
  • majčinu tijelu pomaže u izgradnji posteljice koja se brine o opskrbi ploda
  • ulaže u rast maternice koja će se tijekom trudnoće povećati 50 puta te povećava volumen krvi za trećinu
  • vjeruje se da smanjuje rizik od preuranjenog porođaja
  • smatra se da smanjuje razvoj srčanih mana kod djeteta
  • nedostatak folne kiseline utječe na krvnu sliku žene, odnosno na pojavu anemije
Shutterstock  Preporuka je uzimati ju folnu kiselinu prije trudnoće, za vrijeme trudnoće, ali i za vrijeme dojenja

KOJI SIMPTOMI UKAZUJU NA NEDOSTATAK FOLNE KISELINE?

  • blijeda koža
  • vrtoglavica
  • kratak dah
  • iscrpljenost
  • umor
  • depresija
  • crven i bolan jezik
  • slabiji osjećaj okusa
  • proljev i gubitak tjelesne težine

KOLIKO FOLNE KISELINE UZIMATI?

Ginekolozi i pedijatri preporučuju svim ženama uzimanje folne kiseline u dozi od 0,4 mg na dan jer ona ima velik učinak u prevenciji ateroskleroze. Folna kiselina iznimno je važna i za žene koje žele zatrudnjeti. Stoga se preporučuje uzimati folnu kiselinu nekoliko mjeseci prije trudnoće u količini 0,4 – 0,6 mg/dan, a trudnicama tijekom prvog tromjesečja i dojiljama savjetuje se uzimanje 0,8 mg. 

Shutterstock  Zeleno lisnato povrće bogato je folnom kiselinom

KOJE NAMIRNICE SADRŽE FOLNU KISELINU?

Za vrijeme trudnoće nemoguće je isključivo prehranom unijeti dovoljnu količinu folata stoga se svakako preporučuju dodaci prehrani. Ali neovisno o tome slobodno možete konzumirati zeleno lisnato povrće, mahunarke, brokulu, ciklu, mrkvu, šparoge, rajčice, orašaste plodove, soju, žitarice i proizvode od cjelovitog zrna i brašna koji sadrže folate.

U manjim količinama mogu se naći i u jajima, mesu, ribi, mlijeku. Ipak, u najvećoj mjeri folna se kiselina nalazi u cjelovitom zrnju žitarica te u telećoj i pilećoj jetri.