Iako će u vašoj okolini većina dobronamjernih savjetodavaca reći da je umorna i pospana trudnica sasvim normalna trudnica, znajte da su ovi siptomi nerijetko pokazatelj nedostatka željeza u organizmu, pa i anemije.

Slabokrvnost se liječi vrlo uspješno, i u trudnoći je česta, ali ako ignorirate ove znakove ili im ne pridajete značenje kakvo zaslužuju, to može dovesti do komplikacija koje će vas koštati i živaca i zdravlja, nažalost i zdravlja vaše bebe. Zato je najbolje da provjerite krvnu sliku, naročito ako ste i ranije bili skloni gubitku željeza,  posavjetujete se s liječnikom i prehranu prilagodite tako da blagotvorno utječe na količinu željeza u krvi, ali i na cijeli organizam, u kojem se količina krvi tijekom trudnoće znatno uvećava.

Što je anemija?

Medicinski naziv za nedostatak eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) je anemija ili slabokrvnost i ona utječe na smanjenu sposobnost prenošenja kisika. Iako kisik udišemo plućima, on se krvlju prenosi do svih organa u našem tijelu. Glavni nositelj kisika u crvenim krvnim zrncima je hemoglobin. Poslije raspada eritrocita, taloži se hemoglobin kojime su oni ispunjeni, a na temelju njegove količine procjenjuje se eventualna anemija.

Do anemije dolazi ako koštana srž ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili ako se oni prekomjerno gube. Na prvom mjestu organizmu je neophodno željezo da bi proizveo dovoljan broj eritrocita, zatim folne kiseline i vitamina B12.

Kako se očituje?

Prvi znaci anemije uglavnom su umor i pospanost, izraženiji i češći nego inače, zatim blaga vrtoglavica i opća slabost.

Ipak, većina žena se ovako osjeća u početku trudnoće, te svoje stanje ne pripisuje nekom oboljenju. Upravo zbog toga je neophodno da redovno ide na preglede i po preporuci liječnika redovno kontrolira krvnu sliku. Još neki od pokazatelja su bljedilo lica oko usana, kao i noktiju. Rad srca je nepravilan i ubrzan, javljaju se glavobolje, vrtoglavice, nedostatak daha, nervoza i problemi s koncentracijom.

Preparati pomažu

Potreba za željezom u trudnoći je dvostruka i kako ona napreduje, tako su potrebe za njim sve veće. Rezerve organizma nisu dovoljne, pogotovo ako se željezo preko hrane ne unosi na odgovarajući način. Ove rezerve se ubrzo prazne, a hemoglobin počinje opadati. Bez preparata koji sadrže željezo, stanje postaje sve teže. Kako trudnoća napreduje, beba uzima sve više željeza, a anemija majke se sve više pogoršava.

Prehrana i anemija

U prilog tome da ovo stanje nije bezazleno govori i činjenica da se može prenijeti s majke na plod. Kada se majčine rezerve željeza iscrpe, onda je na redu bebina. Slabokrvne bebe sklonije su infekcijama u prvoj godini života. Svoje rezerve željeza možete držati na normalnoj razini na jednostavan način: važno je samo da vodite računa o tome što jedete. Također, bilo bi idealno da ako planirate trudnoću, već tada prehranu prilagodite ovom stanju. To znači da na prvom mestu trebaju biti namirnice životinjskog porijekla, a kada je u pitanju željezo, to su crvena mesa i jaja, točnije žumanjak. Slijedi zeleno lisnato povrće, cikla, bademi, borovnice, aronija. Ipak, da bi se željezo apsorbiralo u organizam, neophodan je i unos vitamina C. Različiti farmaceutski proizvodi također vam mogu pomoći da na brži način nadoknadite željezo, ali tablete i ampule nisu trajno rješenje već je neophodno prehranu prilagoditi potrebama organizma koje su u trudnoći nešto drukčije.

Vegetarijanska prehrana i slabokrvnost u trudnoći

Majkama koje u prehranu ne uključuju namirnice životinjskog porijekla svjetuje se da uzimaju željezo u obliku oralnih preparata, koje prepisuje liječnik.

Takođe, vegetarijanke bi željezo trebale uzimati odmah na početku trudnoće, jer im anemija slijedi gotovo sigurno. Iako mnoge namirnice biljnog porijekla sadrže željezo, vitamin B12 prisutan je samo u namirnicama životinjskog porijekla. Također, željezo koje se vezuje za biljne proteine nije upotrebljivo kao ono koje se nalazi u mesu jer se mnogo lakše apsorbira u crijevima i, što je još važnije, olakšava njegovu apsorpciju u crijevima i iz biljne hrane.

Utjecaj na trudnoću i porođaj

Podaci ukazuju na to da anemija može dovesti do prijevremenog porođaja, dok na sam čin porođaja utječe minimalno. Međutim, na moguće komplikacije ima veliki utjecaj. Žena tijekom porođaja može izgubiti i do litre krvi a da to bitno ne utječe na nju i njeno zdravlje. Ako je trudnica anemična, ovakva vrsta tolerancije ne postoji. Naime, postporođajna krvarenja češća su kod anemičnih trudnica, a gubitak krvi slabokrvnima stvara dodatne komplikacije, prvenstveno osjećaj stalne slabosti i vrtoglavicu, što je pravo mučenje za majku koja se tek vratila kući s bebom.

Tekst: Maja Bunčić

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia