Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnice, obrišite suze!

Trudnoća je čudesno razdoblje u životu žene, no katkad se čini kao da je nemoguće osloboditi se negativnih emocija. A ni okolina, nažalost, nema uvijek razumijevanja za ovo čarobno, ali osjetljivo stanje

Poznato je da u trudnoći dolazi do burnih hormonskih promjena pa su žene tada preosjetljive te naglo mijenjaju raspoloženje. Mnoge od njih proliju suza i suza bez nekog ozbiljnijeg povoda. Donosimo iskustva nekih žena i savjete psihologa.

Velike promjene

"U trudnoći sam postala vrlo plačljiva i razdražljiva. Znala sam da su za to biil odgovorni hormoni, kao i strah od neizvjesnosti. Mislila sam kako će to brzo proći samo od sebe. To mi ipak nije polazilo za rukom."

U trudničinu organizmu odvijaju se brojne hormonske i fiziološke promjene. Iako je trudnoća prirodno stanje, ipak je veliki stres za organizam. Zbog toga je često popraćena negativnim emocijama, povećanom osjetljivošću i razdražljivošću. Ozbiljno se mijenja odnos žene prema samoj sebi. Na to se često nadovezuje strah od posljedica fizičkih promjena u trudnoći:

"Pokušala sam ne misliti na to kako će se trudnoća odraziti na moj izgled, Ali to nije bilo lako, stalno sam razmišljala o tome kako ću se vjerojatno dosta udebljati, dobiti strije, a grudi će mi se opustiti, neovisno o dojenju. A možda izgubim i koji zub..."

Stvaranju tako pesimistične slike sklone su one žene koje padaju pod utjecaj negativnih priča o trudnoći. No tada ih samo treba podsjetiti da o njima samima najviše ovisi koliko će se fizički promijeniti. Uz odgovarajuću prehranu i dovoljno aktivnosti, nakon porođaja žena možda neće imati ni pet kilograma viška, a oni će se istopiti vrlo brzo, osobito ako žena doji. Nema straha ni od toga da se grudi opuste ako žena nosi odgovarajuće donje rublje i pravilno njeguje kožu. Birana prehrana bez unosa nepotrebnih ugljikohidrata neće dovesti do viška kilograma, bar ne više nego je potrebno. Osobito ako uz to dodate umjerenu tjelovježbu i redovite šetnje. Negativan utjecaj promjena u trudnoći na zube i kosu također se preuveličava. Zube treba redovito njegovati, bez obzira na trudnoću. Nastanku strija možete doskočiti nanošenjem odgovarajućih ulja ili krema i to od samog početka. Najbolje nešto skroz prirodno, bez parabena i konzervansa. Prenatal vitaminsko-mineralni preparati pomoći će za sprečavanje vitaminske neravnoteže.

Unutarnji svijet žene također se mijenja. Trudnica postaje ranjivija jer se počinje brinuti za sigurnost djeteta.

"Brinem se hoću li uspješno iznijeti trudnoću. Katkad sanjam da imam spontani pobačaj. Ne znam odakle te misli, ali ne mogu ih se riješiti. Znam da takav strah nije osnovan, ali bojim se da ću takvim negativnim mislima izazvati neku nevolju."

Strahovi trudnica se najčešće odnose na zdravlje djeteta, tijek trudnoće i porođaja. Katkad žene odlaze u krajnost i postanu žrtve praznovjerja. Osjećaj da o njoj ovisi sve što će se dogoditi s djetetom toliko je opterećuje da osjeća da će odahnuti tek onda kada u naručje primi zdravo dijete.  Zbog neprestane sumnje u sretni ishod, buduća je majjka pod stalnim stresom, što se odražava na njezino opće emocionalno stanje, ali i na stanje djeteta. Za svoje dobro, kao i za dobro bebe, važno je da majka pozitivno razmišlja te odagna ružne misli. Mala doza straha može biti korisna, jer će potaknuti trudnicu da više pazi na zdravlje, prilagodi aktivosti svom stanju i odgovorno se ponaša.

Odnos s partnerom

"Pozitivan test na trudoću oduševio je i mene i supruga. Neobičan je osjećaj kad shvatite da ćete postati roditelj. No hoćemo li biti dovoljno dobri?"

Trudnoća je pravo vrijeme da budući roditelji razmisle o skorim promjenama u zajedničkom životu i o tome kakvi žele biti svome djetetu. Ako ne žele ponoviti pogreške svojih roditelja, trebaju osvijestiti njihov model ponašanja kako ga ne bi preuzeli pa i sami na jednak način odgajali vlastito dijete. Katkad razdoblje trudnoće može biti krizno i kada je riječ o odnosu s partnerom. Od njega se sada očekuje puna podrška, zrelost i odgovornost jer neke žene mogu postati hirovite pa će im trebati čvrst oslonac. A nije rijetkost i da očevi počnu nakon rođenja djeteta zahtijevati više pažnje i ljubavi ili pak pokažu ljubomoru prema djetetu. Muškarcu je često teško shvatiti ženu i slijediti promjene koje joj se događaju. Valja o svemu tome razgovarati prije djetetova rođenja.

Muškarcima je također potrebna podrška. To što oni, za razliku od žena, uglavnom svoje negativne emocije i strahove drže u sebi, ne znači da sve što se događa burno ne proživljavaju. Problem može uslijediti i kod seksualnih odnosa:

"Oboje smo uvijek uživali u seksu, ali sada se u prvom redu osjećam kao majka, a tek potom kao žena i seks me više toliko ne privlači. I bez obzira na upute liječnika, svejedno strepim da nekako ne povrijedimo dijete..."

Odustajanje od seksualnih odnosa nije idealno rješenje i nedostatak nagona potrebno je nadoknaditi na neki drugi način. Nekad su dovoljna milovanja i izmjena sitnih nježnosti da bi partneri osjetili bliskost i održali intimu. Ne postoji univerzalni savjet kako bi se partneri trebali ponašati da održe zdrav seksualni život. Važno je da jedno u drugo ne izgube povjerenje i da se ni jedno od njih ne osjeća izolirano i zanemareno. Iskren razgovor može pomoći.

Tijekom devet mjeseci trudnoće vaše će se raspoloženje stalno mijenjati i možda vam seksualni odnosi neće svaki put donijeti očekivano zadovoljstvo, ali to ne znači da se sljedeći put nećete osjećat bolje. Atmosfera ispunjena nježnošću i ljubavlju samo može pridonijeti uspješnom razvoju djeteta.

Zadržite optimizam

Tijekom trudnoće nastojte što pozitivnije razmišljati. Otjerajte negativne misli i osvijestite probleme kako biste ih se što prije riješili. Ne nakupljajte u sebi ljutnju, tugu, strahove... Nitko vas neće osuđivati zbog suza ako su odraz iskrene nemoći da nešto riješite ili potrebe za razumijevanjem i ljubavlju. I druge trudnice dijele slična iskustva te su i partneri u većini slučajeva spremni pružiti punu podršku.

Tekst: roditelji.hr

Foto: Profimedia

Najnovije