Mučite li se s odabirom imena za svoju bebu? Mnogi roditelji ponekad žale zbog imena koje su nadjenuli djetetu, zbog osjećaja srama koji mališani osjećaju.

Neki postaju robovi trendova i ubrzo nakon što upišu ime u rodni list, shvate da su pogriješili. Drugi osjećaju pritisak oko pridržavanja obiteljske tradicije i nazivanja imenima predaka pa dijete nazovu imenom koji mrze. Neki parovi se ne mogu složiti oko imena za dijete pa na kraju jedan partner nevoljko popusti drugome.

Stručnjaci su za The Tot podijelili 8 praktičnih savjeta za odabir imena za bebu.

1. Izbjegavajte prolazne trendove

Ime vaše bebe trebalo bi izdržati test vremena. Zapitajte se hoće li potencijalo ime biti smiješno za 10 godina? Hoće li ga druga podrugljivo pjevušiti u školi? Hoće li vaše dijete svaki dan morati slovkati ili objašnjavati svoje ime? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja "da", pronađite drugo ime.

Trendovi koje treba izbjegavati uključuju pogrešno napisana imena, popkulturne reference i pomodna imena. Veliki broj istraživanja pokazao je da su neobična imena povezana s manje pozitivnim životnim ishodima. Studija Sveučilišta Marquette pokazala je da veće izglede za zapošljavanje imaju osobe s uobičajenim imenima, dok je druga studija pokazala da ljudi čija se imena lakše izgovaraju obično zauzimaju više pozicije u tvrtkama.

2. Klasična imena ne moraju biti dosadna

Postoji puno upečatljivih starinskih imena koja nisu toliko česta, a roditelji stoljećima tako nazivaju djecu.

3. Proučite svoje obiteljsko stablo

Još jedno sjajno mjesto za traženje inspiracije je vaše obiteljsko stablo. Možda vaši roditelji imaju stare zapise o obiteljskim imenima ili je netko od članova vaše obitelji napravio obiteljsko stablo na internetu. Možda vam neko ime zapne za oko. Postoji nešto posebno u odabiru imena koje nosi neki značaj vašoj obitelji.

4. Doznajte značenje imena

Ovaj korak je nužan kako ne biste odabrali ime s upitnim značenjem. Možda će vam se ime toliko svidjeti da ćete previdjeti njegovo značenje, ali budite spremni na brojna pitanja drugih ljudi. 

5. Razmotrite sve moguće nadimke

Djeca mogu biti okrutna pa dobro razmislite o nadimcima koja bi mogla nastati od imena koje planirati dati svome djetetu. Razgovarajte o mogućim nadimcima s partnerom, prijateljima ili članovima obitelji kako biste se uvjerili da ne postoji neka mogućnost koju ste previdjeli.

6. Promislite o inicijalima

Inicijali su također jako bitni, posebno ako tvore neku prostu riječ. Zapišite inicijale svih potencijalnih imena kako biste bili sigurni da se dobro slažu u kombinaciji s prezimenom.

7. Izgovorite ga naglas

Ima li kombinacija imena i prezimena prirodan tok dok ih izgovarate naglas? Usput pretražite internet kako biste se uvjerili da ne postoji neka negativna konotacija. Ne želite da vam netko kaže da je postojala zvijezda filmova za odrasle s istim imenom i prezimenom.

8. Nemojte se previše uzrujavati

Ako pogriješite i požalite zbog imena koje ste odabrali, nemojte paničariti - imate mogućnosti. Mogli biste uvijek koristiti nadimak i zaboraviti na pravo ime. U najgorem slučaju, uvijek možete legalno promijeniti ime svog djeteta. Zahtijeva puno papirologije i novca, ali nije nemoguće.

Nemojte se previše stresati
 

Ako pogriješite i požalite zbog imena koje ste odabrali, nemojte paničariti - imate mogućnosti. Mogli biste zauvijek koristiti nadimak za svoje dijete i zaboraviti da njegovo pravo ime postoji - na primjer, vaš pametni izum 'Nicoxavieriah' mogao bi jednostavno postati 'Nick'. Ili biste mogli koristiti njihovo srednje ime kao svoje ime – otuda je važno mudro odabrati srednje ime. A ako gore dođe najgore, uvijek možete legalno promijeniti ime svog djeteta. Zahtijeva puno papirologije i neke naknade, ali nije nemoguće.