I dalje se smatram novopečenom trudnicom u 21. tjednu trudnoće, znači tek sam prešla pola, ali već me bombardiraju sa svih strana s 'koja ćeš kolica kupiti', 'ako će ti dijete imati grčeve, znam ja najbolje kapi za taj problem, daj si zapiši', 'jesi već pronašla pedijatra', 'kako to da ti trbuh nije veći', 'jesi razmišljala o kremi za bradavice', 'znaš, cice će ti otpasti kad jednom kreneš dojiti' i sličnim pitanjima, opaskama, komentarima...

To su oni dobronamjerni komentari poznanica ili random žena koje nisu ili jesu već rodile, a ja bi im najradije, dok mi prilaze, ispred lica stavila križ i češnjak, da mi se više ne obraćaju. Zašto? Jer me samo zbunjuju, plaše i preplavljuju već i tako nakrcan mozak nepotrebnim informacijama.

Zašto kažem nepotrebnim? Volim misliti o svemu, čak ponekad i overthinkati, pripremiti se, ali kad za to dođe vrijeme. Nažalost, više nemam mamu koja bi me u trudnoći mogla savjetovati, nemam sestru koja je rodila, rijetko koja prijateljica je prošla kroz to iskustvo (makar sam u ranim tridesetima) i ne mogu s puno ljudi razgovarati na tu temu pa se okrećem internetu.

A kad tamo još više random žena koje same sebi dijagnosticiraju boleštine, pitaju stvarno besmislena pitanja kroz koja razaznajem koliko je tek njihovo neznanje o novoj ulozi koja ih je snašla u životu - onoj trudničkoj.

Iskustvo s trudničkog tečaja
Shutterstock 

Zato sam se prilično rano u trudnoći odlučila za trudnički tečaj, da napokon saznam što zaista trebam znati, s čim da se ne zamaram, a što ću doznati kako vrijeme ide.

I zaista, nakon odrađena dva dana besplatnog online trudničkog tečaja koje organizira Grad Zagreb, glava mi je u balansu, još sam uvijek malo preplašena zbog onoga što me prvi put čeka u životu (prvorotkinja sam), ali i smirenija jer točno znam na što trebam u budućnosti obratiti pozornost, a što malo podrobnije i kada istražiti.

Drage predavačice (doktorice, medicinske sestre, primalje i certificirane edukatorice za dojenje) kroz dva dana i ukupno šest sati predavanja, zaista su bile opsežne, strpljive i što je najvažnije - korisne. Jest da su me malo 'uplašile' s 'masiranjem i rezanjem međice', 'upaljenim sisicama novorođenčeta', 'bojom prve bebine kakice (mekonija)' i bradavicama dojilje punim rupa, ali Bože moj, sve je to za ljude, odnosno mlade mame.

Kad se sjetim da su ranije žene išle u polje raditi pred porod, same se porodile i rezale si pupkovinu, tko sam ja da se plašim malo bebine kakice, nisam ni prva ni zadnja kojoj će se ovo dogoditi.

Da ne bi bilo da se samo zezam, doznala sam i mnoge informacije koje možda ne možete doznati na internetu, a tiču vas se i ostalo vam je u knjižici neodgovorenih pitanja. Najviše njih vezano je uz novonastalu situaciju nakon što nas je zadesila pandemija korona virusa. Pa krenimo...

Trebam li nositi masku na porodu?

Mnoge trudnice su se ovo pitale, ali predavačice su imale spreman odgovor. Ako rađate prirodnim putem, naravno da masku ne trebate nositi, s obzirom da morate hvatati dah između trudova i tiskanja, bilo bi zaista nehumano da vam još ona prijeći put do koliko toliko svježeg zraka. Nije izričito rečeno treba li rodilja držati masku na licu za vrijeme carskog reza, ali rečeno nam je da je to kao i svaka druga operacija, a na njima se maska nosi.

Iskustvo s trudničkog tečaja
Shutterstock 

Treba li se testirati prije poroda i što ako smo došli u rađaonu u zadnji čas, a još se trebamo testirati?

Na tečaju nam je rečeno da većina naših rodilišta ima organiziran brzi antigenski test koji se može u bolnici prije poroda (pretpostavljam da ćete ga morati platiti sami). Netko od medicinskih sestara će to napraviti i prije nego što rodite, ne brinite, ne treba puno vremena da se štapićem i vaticom isti odradi.

Na porod bez testiranja možete ići i ako, naravno, sa sobom imate COVID potvrdu kao dokaz o cijepljenju ili preboljenju koronavirusa. Pritom, ako nemate simptome virusa (mjeri vam se temperatura na ulazu), slobodne ste.

Što je s pratnjom i COVID pravilima?

Ista pravila vrijede i za pratnju. Srećom, većina rodilišta u Hrvatskoj ponovno dopuštaju pratnju na porođaju, nakon što je ona neko vrijeme, u doba najveće pandemije, bila zabranjena. Ipak, ostale su postcovid mjere kojih se trebamo držati, a novina je ta da jednom kad vaša pratnja uđe s vama u bolnicu, nema prešetavanja i izlazaka van, tako barem kažu predavačice na tečaju. Ranije su najčešće očevi dolazili u pratnju pa izlazili van na puš pauze, ili bilo kakve druge pauze, no toga, prema njihovim riječima, više nema, makar trudovi potrajali satima...

Što ako se na porođaju pokažem pozitivna na COVID?

Ako vam se slučajno to dogodi, postoje posebne prostorije u kojima ćete biti smještene, odvojene od drugih trudnica. Isto tako bit ćete 'obrađene' na način sukladan vašoj dijagnozi.

Za one koje žele znati više ili mi se nasmijati što ovo ranije nisam znala:

Bebu ne peru poslije poroda

Da, dobro ste čuli, bebu onako sirastu stavljaju na vas za prvi kontakt, ta tekućina koja je ostala na njemu tako i tako ishlapi kroz neko vrijeme. Užasno je bitno da taj prvi 'zlatni sat' budu uz vas, da se ugriju uz vas i da ostvarite kontakt.

Što ako nemam mlijeka?

Bebu vam odmah nakon porođaja stavljaju na prsa makar nije došlo još mlijeko, to je poticaj da majka počne dobivati mlijeko. Nekad se to niti ne dogodit taj dan jer je možda mama preumorna, ali sve je to normalno.

Rano prepoznavanje znakova gladi

Iskustvo s trudničkog tečaja
Screenshot (Grad Zagreb) 

Iskustvo s trudničkog tečaja
Screenshot (Grad Zagreb) 

Prvi glas mi je da mlade mame ne bi trebale čekati dijete da im zaplače ili postane nemirno, kako bi prepoznale da dijete od njih nešto želi, najčešće da je gladno. Pa kako drugačije, dok se ne upoznamo, kad ne zna pričati?

Kada forsirati dojenje, a kada se izdajati?

Iskustvo s trudničkog tečaja
Screenshot Grad Zagreb 

Ako previše boli, predahnite i izdojite se kako bi se održalo stvaranje mlijeka za vrijeme dok majka uzima lijekove koji predstavljaju kontraindikaciju za dojenje. Također, ako je majka predugo odvojena od djeteta (npr. zaposlena) te za vrijeme boravka majke ili djeteta u bolnici. Kada je to potrebno, treba se izdajati svaka dva do tri sata, po mogućnosti barem jednom noću te unutar šest sati nakon porođaja, ako je majka odvojena od djeteta.

Iskustvo s trudničkog tečaja
Screenshot (Grad Zagreb) 

 Ovaj će vam video zasigurno pomoći u vašem naumu:

Smijem li piti kavu, zapaliti ili popiti koju 'čašicu' dok dojim?

Kad je netko na tečaju pitao to pitanje, naravno da je odgovor predavačica bio 'ako ne morate, bolje ne'. 

Konzumacija do dvije šalice crne kave u danu najčešće nema posljedica na dojeno dijete. U ukupan unos kofeina treba ubrojiti i Coca-Colu, crne čajeve i sl. Iznimno, neka su djeca osjetljivija na kofein te reagiraju nemirom, razdražljivošću ili se pojave grčevi. Tek je u tim slučajevima potrebno izbjegavati unos kofeina. Idealno bi bilo da majke uopće ne puše, prvenstveno radi svojeg zdravlja, ali i mogućeg izlaganja djeteta pasivnom pušenju te zbog lošeg primjera. Ukoliko majka ipak puši, za dijete je veći rizik da ga se zbog toga ne doji, nego da ga se doji uz pušenje. Bilo da se dijete doji ili ne, obvezno treba izbjegavati izlaganje djeteta duhanskom dimu, a zabranjeno je i spavanje u krevetu s roditeljem koji puši jer se nikotin izlučuje znojem, a ima ga i u kosi.

Ako majka povremeno (ne svaki dan!) popije alkoholno piće u malim količinama, to neće škoditi djetetu. Preporuka je ipak izbjegavati dojiti dva do tri sata nakon konzumiranja alkoholnog pića. Nakon konzumacije alkohola nije se potrebno izdajati jer će se alkohol izlučiti iz mlijeka jednako kao što se izlučuje i iz krvi. Savjetuje se u potpunosti izbjegavati alkohol kod
dojenja djece mlađe od dva mjeseca, barem tako 
kažu u priručniku koji nam je podijeljen nakon predavanja.

Iskustvo s trudničkog tečaja
Shutterstock 

I tako, 'u roku keks', prođoše ukupno 6 sati online predavanja u kojima sam saznala štošta novog i mogu vam reći da sam malo smirenija. Jest da je malo bilo smiješno što lica predavača uopće nismo vidjeli jer su ispred nas vrtjeli samo prezentaciju dok je glas govorio, a kada nam je medicinska sestra objašnjavala kako dišemo za vrijeme trudova/porođaja, čulo se samo 'puhanje u mikrofon', ali morali smo se nekako prilagoditi situaciji. Iz naučenog ću većinu usvojiti, a neke stvari prilagoditi sebi, kada vidim što će me snaći kad beba dođe. Isto savjetujem i vama. Bez straha, bez zamaranja nepotrebnim, informirajte se dovoljno da vam savjest bude mirna i čista, no ako uđete preduboko u cijelu priču, preopteretit ćete se informacijama koje vama na kraju možda neće biti ni potrebne. A ako dođe do njih, živimo u brzom digitalnom dobu s mobitelima doslovno sraslima u ruci, pa su nam korisni savjeti odmah iza ugla. Sve ćete znati kada za to dođe vrijeme. 

A ne bi vam škodilo da malo i vjerujete sebi i svojim sposobnostima koje ćete tek otkriti da imate. Ja im se jedva veselim.

P.S. Postoji velika šansa da informacije na ovim stranicama nisu točne u trenutku kad ih čitate. Svakako provjerite informacije o trenutno važećim uvjetima za pratnju na porodu direktno s rodilištem u kojem planirate roditi. Imajte na umu da uvjeti koji vrijede danas, neće nužno vrijediti kad budete rađali.