Tijekom trudnoće većina će trudnica osjećati lagane bolove u donjem dijelu trbuha zbog rastezanja mišića i ligamenata koji podupiru maternicu. Bol može biti vrlo različit, oštar, probadajući, ali i grčevit, a osobito se javlja tijekom ustajanja iz ležećeg ili sjedećeg položaja ili dok kašljete i kišete. Katkad je prolazan, a katkad potraje satima. Možete osjećati zatezanje i peckanje u donjem dijelu trbuha kao kod menstruacijskih grčeva. Bol se pojačava s približavanjem porođaja, osobito od 36. do 38. tjedna kad se beba počinje spuštati u zdjelicu. U slučaju da primijetite i neke druge simptome, poput povišene temperature, krvarenja, pojačana iscjetka ili vrtoglavice, svakako potražite liječničku pomoć.

Nekim će trudnicama biti dovoljno da odmore noge kako bi bol prestao. Bolovi u zdjelici tijekom trudnoće mogu se proširiti na stražnjicu i s donjeg na gornji dio zdjelice, a mogu se očitovati i kao jutarnja ukočenost. Bilo bi sjajno kad bi se bol povukao odmaranjem i opuštanjem, no potrebno je uložiti puno više truda kako bi se neugodan pritisak smanjio.

Za sve su krivi hormoni

Četiri kosti zdjelice s prednje su strane međusobno povezane zglobom koji nazivamo simfiza pubis i koji je zadužen za stabilizaciju zdjelice tijekom hodanja i sjedenja. Tijekom trudnoće izlučuje se hormon relaksin zbog kojeg se zglobovi smekšavaju omogućujući na taj način plodu da se prije porođaja smjesti u zdjelicu. Nastane li preveliko izlučivanje relaksina, ligamenti će se previše omekšati i pretjerano se rastezati te izazvati bol u preponama. U najtežim slučajevima bolovi će biti toliko izraziti da će uvelike otežati tijek trudnoće.

Pretpostavlja se da sindrom disfunkcije simfize zahvaća jednu od 35 trudnica. Bol se osjeća na području zdjelice, prepona, u donjem dijelu leđa, unutarnjem dijelu natkoljenice te u kukovima. Otežano je stajanje na jednoj nozi, hodanje uz stube i niz njih, okretanje u ležećem položaju, izlazak iz automobila i ulazak u njega. Simptomi su izraženiji u drugom tromjesečju trudnoće, i to od 12. tjedna.

U nekih će trudnica taj sindrom izazvati manju neugodu, a neke će imati ozbiljnih poteškoća u sjedenju, ležanju, spavanju, kretanju i jedva će čekati da rode. Također, u slučaju težeg oblika sindroma seksualni odnos neće vam pasti na pamet. Nikakva prevencija u ovom slučaju ne postoji, a teško je predvidjeti hoće li se bol vratiti i u sljedećoj trudnoći, no barem ćete se znati bolje pripremiti.

2236-bol-u-zdjelici-tijekom-trudnoce
Pregnant woman sleeping on her bed, Image: 316767684, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Postavljanje dijagnoze

Za početak treba postaviti dijagnozu i pomoći trudnici u ublažavanju bolova. Dijagnoza se u trudnoći postavlja ultrazvučnim pregledom tijekom mjerenja udaljenosti između kostiju, a rendgenskom snimkom (ili magnetskom rezonancijom) nakon trudnoće. Preporučuje se odlazak fizioterapeutu koji će odgovarajućim vježbama omogućiti trudnici lakše kretanje i lakši porođaj. Uz njega ćete naučiti vježbe za jačanje dna zdjelice, pravilne tehnike dizanja tereta i slično. Sami si možete olakšati na sljedeći način:

  • tijekom odmora ili spavanja smjestite jastučić između koljena kad spavate bočno i ispod trbuha kad spavate na njemu
  • tijekom kretanja držite noge i kukove simetrično koliko je to moguće (pri okretanju u ležećem položaju držite koljeno uz koljeno)
  • sjedite dok se odijevate, cipele obuvajte pomoću produljene žlice za cipele
  • na zdjeličnu regiju (tj. na mjesto gdje vas boli) stavljajte hladne obloge ako vam ublažuju bol (nekima više odgovaraju topli oblozi)
  • krećite se polako i budite umjereni u aktivnostima
  • iz automobila izlazite tako da istodobno iskoračujete s obje noge, a ne jednom po jednom
  • lijekove protiv bolova uzimajte samo u dogovoru s liječnikom

U rodilištu svakako obavijestite liječnika kojeg vam dodijele da patite od sindroma disfunkcije simfize i priložite nalaze. U težim slučajevima carski je rez jedna od mogućih opcija. Bol bi trebao nestati ili se barem smanjiti nakon porođaja jer se razmak između kostiju smanjuje. Ligamentima je potrebno od tri do pet mjeseci da se vrate u prijašnje stanje te da simfiza pubis očvrsne.

S obzirom na to da mnogi liječnici nisu dovoljno upoznati s tim sindromom, budite ustrajni u traženju točne dijagnoze ako osjetite neobične bolove u zdjelici koji vam otežavaju trudnoću. I vama i vašoj bebi u interesu je da se tijekom trudnoće što bolje osjećate i da vas ništa ne ometa u pripremi za majčinstvo.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia