Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjeti za pripremu za razdoblje nakon porođaja

Pripremila si sve za dolazak bebice, od torbe za rodilište do opreme za dijete i samo čekaš dan kada ćeš ju upoznati. No jesi li uistinu spremna za sve što te čeka nakon što rodiš? Naime, vrlo je važno dobro se pripremiti za razdoblje ...

Sve što isplanirate možete negdje i zapisati ili pak samo o svemu razgovarati s partnerom i osobom koja će vam pomagati, a koja je ključna u tom razdoblju postpartuma. Hoće li to biti vaši roditelji ili netko drugi, sasvim je svejedno, no nipošto se nemojte libiti potražiti pomoć. Ona je iznimno važna za vaše buduće zdravlje i vaš oporavak, govori Alex Weinberger, cerftificirana doula i suvlasnica nekoliko agencija za doule iz Ontaria. Jer jednom kad beba stigne, istodobno ćete brinuti o novorođenčetu dok se oporavljate od porođaja, a sve to jako malo ćete spavati. S obzirom na to da život po dolasku prinove postane nepredvidljiv, važno je uzeti u obzir i sve opcije ako stvari ne budu išle po planu. Weinberger objašnjava da njezini klijenti često imaju vrlo različite ideje od onih koje imaju njihovi partneri o tome kako će se stvari odvijati ili što je njima važno. Sve će biti puno jednostavnije ako prije porođaja riješite te nesuglasice i pronađete najbolje riješenje za sve što vas čeka. Svakako će vam pomoći ako razjasnite svoju viziju o vrsti podrške koju želite te ju kažete svima onima od kojih pomoć i očekujete. 

Nadalje, jako je važno educirati se o postporođajnom razdoblju -  očekivanom ponašanju novorođenčeta, snu, mogućnostima roditeljskog dopusta i odabranom načinu hranjenja, tako da znate sve svoje mogućnosti i imate realna očekivanja. Puno je lakše napraviti plan ako znate za što planirate. Ako planirate dojiti, dobra je ideja otići na tečaj prije dolaska vaše bebe, prema Angeli Grant Buechner, predsjednici kanadskog udruženja savjetnika za dojenje. "Voljela bih da više ljudi nauči više o dojenju i stvarnoj njezi djeteta prije nego što dijete dođe, jer je zaista teško naučiti te stvari na Googleu usred noći kad plačete i bradavice vas bole", govori.

Evo nekoliko ključnih stvari o kojima možete naučiti, raspraviti te ih planirati da biste sve pripremili za postporođajno razdoblje:

Hranjenje 

Novorođenčad jede često i hranjenje bebe bit će jedna od vaših glavnih odgovornosti u prvih nekoliko mjeseci.

Stoga je vrlo važno razmisliti o sljedećim stvarima: 

Kakva su vaša razmišljanja o hranjenju?
Planirate li bebu hraniti na bočicu izdojenim mlijekom ili isključivo dojiti?
Jeste li ste možda otvoreni za opciju kombiniranog hranjenja?
A što kažete na avaptirano mlijeko i kombiniranje s dojenjem? 
Treba li vam izdajalica? 
Dolazi li u obzir korištenje dude varalice?

Također biste trebali razmotriti koliko ste uistinu sigurni oko svojih preferencija kao i što ćete učiniti ako naiđete na probleme. Ako se nadate dojenju, Grant Beuchner preporučuje odabir i povezivanje sa savjetnikom za laktaciju prije dolaska djeteta. To će vam olakšati komunikaciju čim se pojave problemi, tako da ih možete brže riješiti. I ne zaboravite na svoju prehranu, jer ona je u postpartumu iznimno je važna!

Spavanje 

Spavanje je drugi ključni dio postpartuma te je važno razmotriti kako zamišljate bebin san i što možete učiniti da ga postignete. Neke stvari koje treba uzeti u obzir:
Gdje će dijete spavati?
Što ako u početku ima problema sa spavanjem u krevetiću ili kolijevci?
Hoće li beba biti umotana dok spava?
Gdje će odrasli spavati?
Tko će biti odgovoran za brigu o bebi preko noći?
Kako možete osigurati da oba roditelja spavaju dovoljno da bi mogli funkcionirati? 

Neki se roditelji odluče razdvojiti tijekom prvih mjeseci od dolaska prinove, tako da beba noću bude uz mamu, a tata koji danju odlazi na posao, spava u drugoj sobi.  "Nije isto kada jedan roditelj mora raditi preko tjedna, u odnosu na vikend, kada su oba roditelja kod kuće", kaže babaica Liz Woolf. Također preporučuje obiteljsko razmišljanje o svojim dugoročnim planovima oko spavanja. 

Organiziranje pomoći

Woolf naglašava važnost organiziranja pomoći, posebice u tim najranijim danima i tjednima tako da se majka može što više odmarati i povezivati sa svojom bebom. “Za mnoge žene oporavak može biti dug proces. Mogu proći mjeseci da biste se osjećali baš kao nekada ”, kaže ona. 

Evo što trebate uzeti u obzir:

Tko će biti odgovoran za nabavku namirnica i pripremu obroka?
Tko će biti odgovoran za održavanje doma čistim i pranje te glačanje rublja?
Ako imate stariju djecu, mogu li vam ona pomoći oko bebe?
Tko će djecu voditi u vrtić, školu i na treninge?
Ako imate kućne ljubimce, tko će preuzeti vaš dio brige oko njih?

Briga o sebi i svom mentalnom zdravlju

"Veliki sam zagovornik toga da svaki roditelj svaki dan može imati dobrih pola sata samo za sebe", kaže Weinberger. Razmislite koje su vam to aktivnosti jako važne te ih nastavite raditi i nakon doslaka bebe. Hoće li to biti čitanje knjige, ispijanje kave u miru, tuširanje ili nešto što je moguće dok se još fizički sasvim ne oporavite, sasvim je svejedno. 

Woolf kaže da je također važno pripaziti na svoje mentalno zdravlje, jer su perinatalni poremećaji raspoloženja i anksioznosti česti tijekom prve godine nakon porođaja. "Normalno je biti jako plačljiv i preplavljen emocijama u prvih nekoliko tjedana", kaže ona. "Ali ako to traje i utječe na vašu sposobnost da stvarno uživate u svojoj bebi ili funkcionirate u svom životu, onda je to nešto što vrijedi provjeriti. "Zato prije rođenja bebe istražite s kime možete razgovarati da biste imali podršku u svakom trenutku", govori.

Također, važno je razmisliti o svojim željama oko posjeta:

Postoje li neki gosti koji bi bili manje-više dobrodošli u prvim danima?
Želite li nametnuti vremenska ograničenja kad je o posjetama riječ?
Hoćete li imati pravila oko držanja djeteta?
Hoćete li zatražiti da posjetitelji izbjegavaju parfeme, nose maske ili peru ruke/dezinficiraju kad stignu?
Postoje li načini na koje biste željeli da posjetitelji pomognu?

Tekst: Dunja Ladić, izvor todaysparent.com
Foto: Shutterstock 

Najnovije

Najpopularnije