Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zna se uzrok smrti sportašice koja je umrla 20 dana nakon poroda

Ova uspješna mlada žena, koja je na svijet tek donijela svoje prvo dijete, umrla je od - eklampsije - neobjašnjivih konvulzija koje se javljaju između 20. tjedna trudnoće do mjesec dana nakon poroda

Zna se uzrok smrti višestruke europske prvakinje u streljaštvu Bobane Momčilović Veličković, koja je prije nekoliko dana umrla od komplikacija tijekom porođaja. Naime, ova srpska sportašica u 31. godini života, nakon što je na svijet prije 20-ak dana donijela svoje prvo dijete, umrla je od eklampsije. Riječ je o bolesti poremećaja krvnog tlaka koja se javlja nakon 20. tjedna trudnoće ili 48 sati nakon porođaja, zbog koje žene mogu pasti u komu, dobiti epileptički napad ili im može otkazati srce. S istim problemom suočila se i Beyonce kad je rodila svoje blizance, no - srećom - bez fatalnih posljedica.

Eklampsiju karakterizira pojava konvulzija (slika vrlo slična epileptičnom napadu). Najuspješniji lijek za tretiranje eklamptičnog napada je magnezijev sulfat. Ostali lijekovi koji se koriste u liječenju su lijekovi za sniženje tlaka.

"Preeklampsija je naziv za povišen krvni tlak / hipertenziju koja se po prvi puta javlja u trudnoći u kombinaciji s nalazom bjelančevina u urinu / proteinurija. Znak je duboke poremetnje u organizmu trudnice i predznak eklampsije. Eklampsija označuje neobjašnjive generalizirane konvulzije u bolesnica s preeklampsijom. Nastaju između 20. tjedna trudnoće do mjesec dana nakon poroda. reeklampsija se javlja u 3-7% trudnica, obično prvorotkinja i žena s prethodnim vaskularnim bolestima. Ostali rizični čimbenici obuhvaćaju dob majke iznad 20 godina, obiteljsku anamnezu opterećenu preeklampsijom, eklampsijom ili lošim ishodom prijašnjih trudnoća, višeplodnu trudnoću, pretilosti i trombotične poremećaje, kao što je to sindrom antifosfolipidnih protutijela. Veoma važna činjenica je da se preeklampsija u 25% slučajeva javlja nakon poroda, najčešće tijekom prva 4 dana. Eklamptični napadaj nastaje u 1/200 bolesnica s preeklampsijom, ukoliko se ne liječi eklampsija je obično smrtonosna", pojašnjavaju na portalu Poliklinike Harni.

Preeklampsija je definirana povišenim krvnim tlakom i proteinurijom u trudnoći, a eklampsija prije svega pojavom konvulzija u trudnoći. Pri tome se eklampsija najčešće nadovezuje na preeklampsiju iako je moguća pojava konvulzija i bez znakova preeklampsije.

Tekst: D. P.
Fotografija: Instagram

Najnovije