DESET TJEDANA DO PORODA, A NIJE UOPĆE BILA NA PREGLEDU: 'Zašto me nijedan ginekolog ne želi pregledati?'

Zabrinuta trudnica požalila se na jednom forumu da je nijedan ginekolog neće primiti na pregled pa objasnila zašto i kako se to dogodilo

Shutterstock Trudnica prekasno došla na pregled

Svaka trudnica očekuje adekvatnu liječničku skrb. Međutim, ova žena je ostala bez ijednog liječnika koji bi je htio pregledati, i to iz potpuno bizarnog razloga. Na forumu Reddit pojavila se žena koja je otkrila da je trudna tek u 29. tjednu trudnoće. Bila je to za nju potpuno neočekivana vijest koja ju je šokirala. Što prije, to bolje, otišla je potražiti ginekologa, no pokazalo se da je nitko u krugu od 100 km od kuće nije voljan vidjeti.

"Većina mi je rekla da me ne mogu vidjeti jer sam trudna 24 tjedna i da je sada rizično da me liječnik vidi bez prethodnih pregleda i nalaza. Čak su me i primalje ignorirale", kaže ova žena.

Nakon višednevne potrage, pronašla je ordinaciju s liječnicima koji su spremni na suradnju, a sada se bori s problemima vezanim za osiguranje.

"Trenutno sam u 31. tjednu trudnoće i jako sam uplašena. Ne znam što će biti ako nešto pođe po zlu. Bojim se da prirodni porod neće biti moguć, a da će se stvari zakomplicirati . Možda će mi trebati carski rez, ali kako to učiniti?" Znam da nemam doktora?", pita se prestrašena žena.

"Razumijem liječnike i znam da izbjegavaju rizik, ali kako to izgleda da nijedan liječnik ne želi vidjeti trudnicu kojoj su ostala dva mjeseca do poroda?" pita se ona.

Shutterstock 

S druge strane, američki liječnici kažu da za ovakvo ponašanje postoje dobri razlozi.

"Ima žena koje zovu prekasno pa ne mogu dobiti termin. Ima i žena koje idu od liječnika do liječnika, ne plaćaju račune i ne slušaju savjete koje dobiju od prethodnog. Neke se samo pojave mjesec dana prije termina, a mi se stvarno ne želimo uključiti. Ipak, naglašavam, nijedan pravi liječnik neće odbiti pacijenta, te dodaje da je u dokumentaciji potrebno samo naglasiti da pacijent pojavio se prekasno za određene pretrage i zahvate”, kaže Lauren Streicher, ginekologinja.