Mirovanje u trudnoći prijeko je potrebno kada postoji opasnost od spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja ili zastoja u rastu djeteta. Liječnici vjeruju da će mirovanje i ležanje u krevetu smanjiti pritisak na cerviks i time potaknuti prijevremeni porod, ali i poboljšati protok krvi obogaćene kisikom i hranjivim tvarima do posteljice. Osim toga, vjeruju i da će mirovanje smanjiti stres i krvni tlak kod trudnica. No ono ne znači uvijek isključivo ležanje:

MODIFICIRANO MIROVANJE

Najmanje strogi oblik mirovanja prillikom kojeg su uglavnom ograničene tjelesne aktivnosti na, primjerice, kratkotrajno hodanje. Poželjno je ležati kada ste kod kuće, no svakako upitajte liječnika što točno smijete, a što ne.  

shutterstock_2167934755.jpg
Shutterstock Mirovanje kod kuće nije toliko strogo, a liječnika pitajte što sve podrazumijeva

STROGO MIROVANJE KOD KUĆE

To znači da biste trebali ležati cijelo vrijeme, a jedino je dopušten odlazak na toalet. U nekim situacijama je zabranjeno i tuširanje i hodanje po stepenicama.

STROGO MIROVANJE UZ LIJEČNIČKI NADZOR

Najstroži oblik čuvanja trudnoće koji podrazumijeva ležanje u bolnici. 

shutterstock_568245889.jpg
Shutterstock Mirovanje uz liječnički nadzor je najstroži oblik čuvanja trudnoće

Rizici od preuranjenog porođaja smanjuju se redovitim ginekološkim pregledima. Što se prije uoče nepravilnosti, manji je rizik za dijete. O kojim nepravilnostima govorimo?

Anomalije maternice - većina žena s anomalijama u građi maternice je plodna, ali je sklonija spontanom pobačaju u prvom tromjesečju trudnoće, pa i poslije. Osim toga, dijete može dospjeti u neuobičajen položaj ili, pak, usporeno rasti zbog nedovoljnog prostora u maternici. Zbog smanjene mišićne mase maternica ne može izdržati težinu djeteta ili pri porođaju ne dolazi do dovoljno jakih kontrakcija pri istiskivanju.

Upalni procesi - organizam je tijekom trudnoće skloniji infekcijama. Redovitim uzimanjem briseva iz rodnice i s grlića maternice prati se vaginalna flora te se na vrijeme mogu uočiti upalni procesi. O vrsti infekcije, njezinoj jačini i gestacijskoj dobi fetusa ovisi koliko je ona opasna za majku i dijete. Infekcije se obično, uz preporučeno mirovanje, uspješno tretiraju lijekovima.

EPHgestoza - naziv je za sindrom, odnosno za skup simptoma u trudnoći, kao što su oticanje tkiva zbog nakupljanja tekućine, nakupljanje proteina u urinu i povišeni krvni tlak. Ovaj se sindrom javlja tek nakon 24. tjedna trudnoće, a dijeli se prema simptomima, patogenezi i popratnim bolestima.

shutterstock_591741191.jpg
Shutterstock Liječnici smatraju da će mirovanje spriječiti prijevremeni porod

Preeklampsija - označava pojavu povišenoga krvnog tlaka i proteinuriju, a eklampsija označava pojave konvulzija (grčeva) u trudnoći, što je opasno, ali rijetko stanje. Sva ova stanja zajedno nazivamo akutna toksemija. To je obično privremena pojava u trudnoći koja prolazi nakon što žena rodi. Ležanje pridonosi boljem radu srca i bubrega, čime se sprječava ishemija ploda.

Predležeća posteljica - placenta praevia naziv je za nepravilno smještenu posteljicu koja djelomice ili potpuno zatvara grlić maternice. Normalni položaj posteljice u poodmakloj trudnoći nalazi se u području fundusa maternice, odnosno njezina gornjeg dijela. Krvarenje nakon 20. tjedna trudnoće obično upućuje na predležeću posteljicu ili njezino odljuštenje. Predležeća posteljica mnogo se češće pojavljuje u onih žena koje su imale oštećenja stijenke maternice (zbog porođaja carskim rezom, pobačaja ili operativnih zahvata na maternici), zatim kada dijete ima povećanu potrebu za hranjivim tvarima i kisikom, što je najčešće slučaj kod višeplodne trudnoće ili ako je majka pušačica.

Oslabljeni grlić maternice - neke žene imaju kongenitalnu sklonost oslabljenom grliću maternice. Drugima, pak, ovaj poremećaj prijeti ako su imale spontane ili artificijelne pobačaje. Grlić maternice se skrati i proširi pa postoji opasnost od prijevremenog porođaja. Liječnik tada mora procijeniti je li potrebna serklaža. Ako je ona neophodna, obično se izvodi tijekom drugog tromjesečja trudnoće. To je operacija kojom se pod kratkotrajnom općom anestezijom zašije grlić maternice šavom ili trakom, a koja se skida u 38. tjednu trudnoće. Ranije se skida samo u slučaju prijevremenog porođaja koji se nije mogao zaustaviti.

VAŽNO!

Tijekom trudnoće postoji rizik od prijevremenog porođaja. Žena tada mora mirovati, a ako uoči znakove krvarenja odmah mora poći u bolnicu. Trudnoću treba održati barem do 36. tjedna, kada obično sazrijevaju djetetova pluća, što se utvrđuje pregledom.