Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri biljne tinkture za zdravlje žena

Biljne tinkture su koncentrirani biljni pripravci u kojima se djelatne tvari nalaze tekućem obliku. Prednost njihovog uzimanja je brza apsorpcija aktivnih tvari u organizmu. Danas čak i iznimno stroga Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razmatra brojna moguća zdravstvena djelovanja ljekovitih biljaka.

Izdvajamo tri biljne tinkture koje su u fitoterapiji poznate kao djelotvorna prirodna sredstva u službi ženskog zdravlja.

Vrkuta: saveznica kod menstrualnih tegoba

Vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) je biljka koja se kod nas naziva i Gospin plašt. Legenda kaže da su alkemičari iz njenih listova skupljali kapljice soka kako bi pomoću njih pronašli „Kamen mudrosti“, upravo otuda i latinski naziv ove ljekovite biljke. Vrkuta je u tradicionalnoj fitoterapiji najčešće korištena kao pomoć kod klimakterijskih i menstrualnih tegoba. Tradicionalna fiototerapija preporučuje vrkutu kod bolnih i obilnih menstruacija, te skraćenog ciklusa i neplodnosti.

Francuska fitoterapija preporučuje je u slučajevima kada je razina hormona progesterona u disbalansu i potrebno ju je dovesti u ravnotežu.

Konopljika: biljna pomoć kod neplodnosti

Konopljika (lat. Vitex Agnus Castus) se u tradicionalnoj fitoterapiji stoljećima koristila kod problema menstrualnog ciklusa i neplodnosti. S obzirom na opći porast tegoba hormonskog sustava, njena budućnost je neupitna.

Postoji niz znanstveno potvrđenih primjena kao što su: predmenstrualni sindrom (PMS) uključujući i simptome mastodinije i mastalgije, bolovi u grudima, problemi menstrualnog ciklusa (polimenoreja, oligomenoreja, amenoreja).

Cimicifuga: prirodno rješenje za simptome menopauze

Cimicifuga (lat. Cimicifuga Racemosa Radix), poznata je već u 18. stoljeću kao biljna droga za liječenje ženskih bolesti. Njezina domovina su sjevernoameričke i kanadske šume gdje su je Indijanci upotrebljavali kao tonik za žene. Fitoterapijski stručnjaci najčešće je preporučuju kod rješavanja klimakterijskih tegoba, kao što su navala vrućine („valunzi“), prekomjerno znojenje, razdražljivost, nervoza i problemi s nesanicom.

Sve se više koristi kao alternativna terapija u zamjenu za konvencionalnu hormonalnu nadomjesnu terapiju, pogotovo zbog rizika koje takva terapija može nositi.

Tekst: Irena Nedeljković, dipl. ing. preh. teh.

Foto: promo

Najnovije