Već više od dvadeset godina u svijetu obilježava se #DenimDay u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja - ono što je te 1998. započelo kao lokalna kampanja za osvještavanje problema okrivljivanja žrtava i destruktivnih mitova koji okružuju seksualno nasilje, preraslo je u globalni pokret. U Los Angelesu, izvršna direktorica udruge Mir nad nasiljem Patricia Giggans inicirala proglašenje i obilježavanje Dana trapera.

Nošenje trapera zadnje srijede u travnju postalo je međunarodni simbol prosvjeda protiv takvih stavova o seksualnom nasilju te međunarodni događaj u kojem svake godine, već dulje od dva desetljeća, sudjeluje više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta. U Hrvatskoj se Denim Day obilježava od 2021. godine u organizaciji magazina Elle Hrvatska i Ženske sobe društveno odgovornom kampanjom na digitalnim platformama pod motom Nosi traper s višim ciljem!, uz angažman brojnih osoba iz javnog života i poziv široj javnosti da se uključi u projekt i podrži žrtve seksualnog nasilja.

danim day 1080x1080 new s logom.jpg
Elle Hrvatska 

Kako je traper postao međunarodni simbol borbe protiv seksualnog nasilja i sekundarne viktimizacije?

Priča počinje ovako: 45-godišnji instruktor vožnje siluje svoju osamnaestogodišnju učenicu na prvom satu vožnje i zaprijeti joj ubojstvom ako nekome ispriča što se dogodilo. Djevojka ipak skupi hrabrost, prizna sve obitelji i prijavi nasilnika nadležnim institucijama. Silovatelj završi u zatvoru, ali talijanski Vrhovni sud ga oslobađa, uz objašnjenje 'da su traperice bile toliko uske da je jedini način da ih skine bio taj da mu djevojka pomogne, čineći tako seksualni akt sporazumnim'. Žene diljem Italije i svijeta bile su konsternirane. Sljedećeg dana, u znak solidarnosti sa žrtvom, članice talijanskog parlamenta pojavile su se na poslu u trapericama noseći u rukama natpis: 'Jeans: alibi za silovanje'.

becca-tapert-8_wjL7l5tik-unsplash.jpg
Unsplash 

Kao najdugovječnija kampanja za prevenciju i edukaciju o seksualnom nasilju u povijesti, Denim Day traži od članova zajednice da svojim fashion statementom (nošenjem trapera) zadnje srijede u travnju na vidljiv način protestiraju protiv zabluda vezanih uz seksualno nasilje koje dodatno ugrožavaju i viktimiziraju žrtve.

'Seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela, koje se najmanje prijavljuje, i to ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje', ističe psihologinja Maja Mamula, osnivačica i voditeljica Ženske sobe, centra koji se već 20 godina bori za ženska prava, pružajući podršku žrtvama, ali i mijenjajući percepciju društva pa čak i zakone o seksualnom nasilju. 'Razlozi neprijavljivanja su različiti, ali svi odreda uglavnom potječu od žrtvina straha - straha od odmazde počinitelja, straha da joj nitko neće vjerovati, straha da je nadležne institucije neće zaštititi, straha da će nju okriviti za preživljeno iskustvo.'

'Iznošenjem osobnih iskustava, žene koje su preživjele seksualno nasilje šalju drugim ženama, ali i društvu u cjelini, jasnu poruku kako su osobe koje su preživjele seksualno nasilje oko nas, da nisu jedine, ali i da nisu same – i ono najvažnije, da nisu krive za preživljeno nasilje', poručuje Mamula i ističe kako je 'odgovornost za preživljeno nasilje isključivo na počinitelju nasilja, a ne na osobi koja ga je preživjela.'

Kako bi se pridonijelo osvještavanju i senzibiliziranju javnosti spram žrtava seksualnog nasilja te razbijanju postojećih predrasuda o seksualnom nasilju, nužna je sustavna edukacija. Zbog toga se hrvatsko izdanje magazina ELLE u sklopu međunarodne inicijative ELLE active!, u suradnji sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, drugu godinu zaredom priključuje globalnoj inicijativi Denim Day u svrhu osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama u obliku silovanja i seksualnog napada.

denim-day-vizual.jpg
Elle Hrvatska 

Uključite se i vi i podržite žrtve seksualnog nasilja! U srijedu 27. travnja 2022. odjenite traper s višim ciljem, fotografirajte se i objavite fotografiju na vlastitom Instagram profilu (uz oznake @ellecroatia i @zenska.soba hashtagove #elledenimday, #podržiNEnasilje i #elleactive) te podržite žrtve seksualnog nasilja.

27. i 28. travnja odjenite traper, dođite u Arena Centar ELLE active! Photo boutique korner, fotografirajte se u traperu te podijelite fotografiju na vlastitom profilu na Instagramu (uz oznake @ellecroatia, @zenska.soba @arena_centar_ i hashtagove #elledenimday, #podržiNEnasilje i #elleactive #arenacentar #denimday)

Zapamtite, nema opravdanja za seksualno nasilje!

Pozivamo sve osobe koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja da da potraže besplatnu pomoć i podršku u Ženskoj sobi u okviru koje djeluje Centar za žrtve seksualnog nasilja (tel: 01/6119-444, e-mail: savjetovaliste@zenskasoba.hr).lovanja i seksualnog napada.