Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi broj National Geographic Hrvatska je na kioscima, a s njim i brojna iznenađenja!

S prosinačkim izdanjem najboljeg popularnoznanstvenog časopisa u Hrvatskoj na dar svim čitateljima dolazi i knjižica Božićna čarolija!

 Nacional Geografic

Ovih blagdana potražite inspiraciju uz Božićnu čaroliju i poklonite svojim najmilijima savršen dar! Za nove pretplatnike National Geographic Hrvatska pripremio je jedinstvenu kolekciju apiterapijskih pčelinjih proizvoda - osnažite imunitet, ublažite tegobe i ubrzajte oporavak uz Farmakol.

Vaš omiljeni časopis pobrinuo se da zaštitite svoje tijelo i izvana pomoću balzama za usne Hydra-Eclat Lip Balm by Neva1918 (proizvod dostupan za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije).

Više o temi prosinačkog broja National Geographic Hrvatska u nastavku donosi glavni urednik Hrvoje Prćić.

'Reportaža o Velikim jezerima između Kanade i SAD-a zapravo je vrlo tužna. Opisuje i opominje što mi ljudi radimo okolišu – ta jedinstvena jezera su pred kolapsom zbog ekstremnog zagađenja, globalnog zatopljenja, uvođenja invazivnih vrsta te ljudske nebrige. I u regiji imamo primjer toga. Odrastao sam pokraj vojvođanskog jezera Palić. Taj jedinstveni panonski biser prije pedesetak godina doživio je sudbinu Velikih jezera. Kanalizacija se slijevala u njega, onečišćenje je bilo preveliko, nestalo je kisika, namnožile su se vodene buhe, riba je ugibala, kupanje je postalo opasno, a nekad poznato blatno lječilište je upropašteno... Umjesto znanstveno utemeljene sanacije, počeli su politički projekti. "Genijalna" ideja bila je isprazniti jezero, odnijeti ljekoviti mulj koji je navodno bio uzrok jadu pa vratiti vodu. Prvo su došle omladinske radne akcije, a akcijaši su devastirali okoliš. Sagrađen je preskup prečistač otpadnih voda kojim se trebalo napuniti jezero, ali bio je premalog kapaciteta i uglavnom biološki, a ne i kemijski, pa kad se jezero napunilo novom vodom s fosfatima i nitratima, ono je opet biološki umrlo. Sve u svemu, Palić je i dalje biološki neodrživ, prljav, smrdljiv, nezdrav. U svijetu ima mnogo primjera ekoloških ubojstava jezera. Sjetimo se znamenitog Aralskog jezera koje je sada pustinja. MisIimo na njih kad spominjemo i naša Plitvička jezera koja su također u ekološkoj opasnosti. Nadajmo se da ni ona ni Velika jezera neće umrijeti!'

Tekst: Promo

Foto: Promo

Najnovije

Najpopularnije