Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte svoja prava: znate li što su vezane, a što objedinjene usluge?

Tražite stambeni kredit, a bankar vam uvjetuje odobrenje kredita otvaranjem tekućeg računa. Imate već ugovorenu policu osiguranja od nezgode, a bankar traži da raskinete policu i ugovorite kod drugog osiguravatelja. Tražite jedan proizvod, a bankar vam nudi paket proizvoda jer je upravo neka akcija u tijeku. S navedenim situacijama ste se sigurno susreli ako ste posjetili kreditnu instituciju i raspitivali se za neki njihov proizvod. Radi se o takozvanim vezanim i objedinjenim uslugama. Naime, kreditna institucija ne smije provoditi praksu vezanja usluga, ali može provoditi praksu objedinjavanja usluga.

U čemu je razlika između vezanih i objedinjenih usluga, saznajte u nastavku:

Vezane usluge - ugovor o kreditu se nudi ili sklapa u paketu s drugim zasebnim financijskim uslugama/proizvodima, a pri tome ugovor o kreditu nije potrošaču zasebno dostupan.

Objedinjene usluge - ugovor o kreditu se nudi ili sklapa u paketu s drugim zasebnim financijskim uslugama/proizvodima, a pri tome ugovor o kreditu je potrošaču samostalno dostupan, ali ne pod istim uvjetima kao u paketu s drugim uslugama.

Jeste li znali koje usluge su dozvoljene, a koje zabranjene prema Zakonu o stambenom potrošačkom kreditiranju? Ako niste saznajte u nastavku:

Vezana

Ukoliko ugovorite stambeni potrošački kredit trebate ugovoriti i otvaranje tekućeg računa u banci.

NIJE DOZOVLJENO

Vezana

Za odobrenje stambenog kredita trebate ugovoriti policu osiguranja od nezgode.

DOZVOLJENO

Vezana

Za odobrenje stambenog kredita trebate ugovoriti policu osiguranja od nezgode ali od točno ovoga osiguravatelja bez obzira što već imate ugovorenu policu pod istim uvjetima kod drugog osiguravatelja.

NIJE DOZOVLJENO

Objedinjena

Ukoliko ugovorite stambeni potrošački kredit i otvorite tekući račun u banci, dobit ćete povoljniju kamatnu stopu na stambeni kredit.

DOZVOLJENO

Iznimka od navedenih pravila su:

Police osiguranja – ali se treba prihvatiti bilo koji osiguravatelja koji nudi policu pod istim uvjetima koje kreditna institucija uobičajeno prihvaća
Stambeni potrošački krediti odobreni od stambenih štedionica

U sklopu projekta "Upoznaj svoja prava!“ Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju razvijenog uz podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u sklopu programa koji djeluju u području zaštite i edukacije o pravima potrošača na web stranici www.hife.hr pronađite i ostale brošure kroz koje smo analizirali prava potrošača korisnika financijskih usluga, ali i niz drugih tema vezanih za edukaciju o pravima potrošača i upravljanju osobnim financijama.

Najnovije

Najpopularnije