Jutro je. Sivo, maglovito jutro. I to ponedjeljak. Alarm na mobitelu odrađuje svoj treći krug vibriranja i malo je reći da ga ignoriram. Moje ga cure i ne čuju, tko zna o čemu još sanjaju. Pustit ću ih kako bih ukrala malo vremena za sebe, pomislim. Nije baš takva žurba, još idu u jaslice i vrtić. Sa školom više neće biti takvog švercanja. Pojačam grijanje pa se zavučem još malo pod dekicu na kauču u dnevnom boravku da se odmorim od noćnog spavanja. :) Razmišljam što sve trebam pripremiti za vrtić i posao, što im pripremiti od odjeće, a što za doručak jer planiranje je pola posla. Neki su to možda već pripremili večer prije, no nisam jedna od njih. Bilo bi super pojesti nešto osvježavajuće prije nego što počne jutarnji darmar s klinkama. Krajičkom oka ugledam nešto šareno na kuhinjskoj plohi. Možda je nešto jestivo?

vocna-kasica-koju-smo-svi-htjeli-samo-za-sebe

Ha! Pa da, jučer su cure u dm-u s police u košaricu ubacile jednu dmBio kašicu od jabuke i manga, što smo vidjeli tek na blagajni. Bez šećera, yes! Piše da je za one od godinu dana nadalje, ok, tu prolazim. Mango obožavam, podsjeća me na Egipat gdje ga je bilo u izobilju. Samo djelić sekunde razmišljam hoće li se cure sjetiti da su to ostavile u kuhinji te razmišljam kako mi baš treba nešto što podsjeća na tople krajeve i sunce. Odvrnem čep i taman da ću popiti gutljaj, kad začujem svoju dvogodišnjakinju koja me uhvatila na djelu: “Mama, što ladiš? Je l’ to moje?” Sramežljivo popijem gutljaj pa se okrenem i nasmiješim: “Dobro jutro, mišiću, evo baš isprobavam je li kašica dobra da ti je ostavim na stolu. Onda se pojavila i druga kći koja ima četiri i pol godine koja odmah počinje istraživati što se događa i tko dira njezin “sokić”. “Evo pa podijelite, malo jedna, malo druga, može”, govorim iako mi se čini da je to nemoguće pravedno podijeliti jer kašica ima zapremninu od samo 90 grama. To je taman za gutljaj svakoj jer kad je voće u igri, nemaju problema s apetitom.

vocna-kasica-koju-smo-svi-htjeli-samo-za-sebe

Potrudile su se podijeliti je iako sam vidjela da je starija popila puno više pa mi je bilo žao da ih nismo uzeli nekoliko. Pa kojoj je bebi od godinu dana ovo dovoljno za obrok?! Kašica se tako lako usiše kroz slamkasti otvor da se zaista brzo isprazni. Super je praktično pakiranje da se dijete ne zalije, pohvalno što nema šećera (aleluja!) te što se dijete može naviknuti i na mango, koji rjeđe konzumira od jabuke. Ali zapremnina je definitivno premala. Netko nije promislio da bi i mama popila gutljaj bio kašice ili možda starija djeca. Nema druge nego kupiti svakoj po dva komada za mir u kući. A mami? E pa mami bi bilo taman otprilike pola litre da prije uobičajenih dnevnih obaveza nakratko u mislima otputuje do sunčanog Egipta. :)

vocna-kasica-koju-smo-svi-htjeli-samo-za-sebe

Zanima li vas kako se zdravije hraniti i pružiti dobar izbor bio hrane svojoj obitelji, više informacija potražite na sljedećoj poveznici

Tekst: Ivančica Tarade, urednica portala roditelji.hr

Foto: Profimedia, Ivančica Tarade