Pitanje:

Majka sam troje maloljetne djece (2005., 2009. i 2011. godište). Žrtva sam obiteljskog nasilja, podstanar i nezaposlena. Živimo u Zagrebu od 2013. g. Bivši suprug je neredovan za plaćanje alimentacije (alkoholičar). Sud je rekao do 5 u mjesecu za mjesec unaprijed 2560.00, a gospodin plaća oko 20 u mjesecu za mjesec unatrag cca 2100.00 kn. Danas je sjela alimentacija u iznosu od 28.00 kn. Mene zanima koja je procedura da ovršim njegove roditelje barem na dug koji duguje djeci. Gospodin je prijavljen na 6150.00 kn (plaća je naglo pala s početkom suđenja za rastavu). A roditelji imaju dvije mirovine iz Švedske i iz Hrvatske. Zanima me ima li načina da se stane na kraj ovim manipulatorima, stoga sam vas odlučila pitati za savjet. Hvala puno unaprijed!

Odgovor:

Budući da jedan od roditelja ne uzdržava maloljetno dijete, Obiteljski zakona (NN 103/15) prosljeđuje obvezu uzdržavanja djeteta na baku i djeda po tom roditelju. Bitna pretpostavka jest ta da roditelj po kojem su oni baka tj. djed ne uzdržava dijete pri čemu nije važan razlog zašto roditelj ne uzdržava dijete.

Da bi obveza uzdržavanja od strane bake i djeda mogla nastati, potrebno je da dijete sudskim putem zatraži uzdržavanje od bake i djeda. Pritom dijete zastupa roditelj s kojim dijete živi odnosno Centar za socijalnu skrb u zakonom propisanim slučajevima. Tužba se podnosi mjesno nadležnom sudu prema mjestu prebivališta roditelja ili prema mjestu prebivališta odnosno boravišta djeteta.

Ukazujemo i kako je „novim“ Ovršnim Zakonom (NN 73/17) u članku 173. propisano da u slučaju ovrhe radi prisilne naplate novčanih iznosa za uzdržavanje djeteta od ovrhe na plaći ovršenika tj. roditelja je izuzet iznos koji odgovara iznosu od jedne četvrtine prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

Također člankom 334. određena je mogućnost osiguranja prethodnom mjerom za nedospjele obroke tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, koja se određuje samo za obroke koji će dospjeti u jednoj godini, kada postoji opasnost jer se protiv protivnika osiguranja već morala voditi ovrha radi naplate dospjeloga obroka ili je takva ovrha predložena.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.