Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravni problemi s alimentacijama i utvrđivanjem očinstva

Budući da nam za odvjetnicu Musulin stižu vrlo slična pitanja, u ovoj temi rješavamo više pitanja čitatelja, a također molimo da proučite već ranije objavljene odgovore

1)  Moj partner je posumnjao da je otac djeteta kojeg ima s bivšom suprugom, a koje je rođeno prije sklapanja braka. Proveo je analizu očinstva, a rezultati ga sa 100%-tnom sigurnošću isključuju.

Dijete sada ima 7 godina i 5 mjeseci stoga ne može više podići tužbu za osporavanje očinstva.

Uredno plaća alimentaciju u iznosu od 350 €. Budući bivša supruga s djetetom živi u Austriji pa dodatno troši novac i na prijevoz da bi ga mogao vidjeti. Također, zbog prirode posla nekad taj iznos alimentacije znatno prelazi polovicu njegove mjesečne plaće. Budući je riječ o zaista velikom iznosu koji mora izdvajati za dijete koje nije njegovo koje su mogućnosti da se to promijeni? Bilo osporavanje očinstva bilo skidanje obveze plaćanja alimentacije. Zahvaljujem Vam.

2) Lijep pozdrav, javljam se s jednom situacijom i nadam se da mi možete pomoći. Naime, moja majka je bila udana kada je imala aferu s mojim biološkim ocem koji me nije priznao te u rodnom listu za ime mog oca piše da je moj otac moj očuh, dakle nigdje nije naveden kao moj otac. Moj biološki otac me kontaktirao kad sam bila mlađa, bio na CSS-u i rekao da mi je otac, no ništa nije zahtjevao. Ja sad imam 18 godina i htjela bih ga tužiti pošto nikada nije dao ni kune za mene, samo je obećavao brda i doline. Zanima me imam li ikakva prava primati novčanu naknadu ili nešto od njegove imovine? Hvala unaprijed!

3) Zamolila bih Vas savjet. Bivši partner i ja smo tijekom izvanbračne zajednice (8 godina) dobili dijete. Dijete sada ima 6 godina i živi sa mnom. Cca 2 mjesece nakon rođenja djeteta u Centru za socijalnu skrb Zagreb, Ured Novi Zagreb, dogovoren je sporazum o susretima i druženjima oca s djetetom u kojem je zaključeno da će dijete živjeti s majkom i da će se druženja oca s djetetom odvijati svake srijede i subote u trajanju od tri sata, ovisno o radnom vremenu oca (radi u tri smjene). Također je donešena i izvansudska nagodba o uzdržavanju djeteta pri čemu je utvrđeno da će otac plaćati iznos od 1000 kn mjesečno na tekući račun.

S obzirom da smo vezu nastavili nakon par mjeseci otac je prestao uplaćivati novce (što je po meni i logično, pošto smo bili zajednica) i susreti oca s djetetom su bili češći nego što je gore navedeno. Zašto kažem „češći“? Tijekom zadnjih godina dijete i ja smo povremeno živjeli na dvije adrese (njegovoj i adresi mojih roditelja) s obzirom da sam u vrijeme rođenja djeteta bila student, te da je on radio u tri smjene. Kako je moja majka umirovljenica ona je „uskakala“ maksimalno kako bih ja mogla na vrijeme završiti fakultet. Zajedničkom odlukom je donošeno da će dijete pohađati vrtić u blizini mojih roditelja s obzirom da je moja majka umirovljenik i da ona može pokupiti dijete iz vrtića kada mi ne stignemo. Iz njegovog mjesta povezanost javnim prijevozom sa Zagrebom je veoma loša, kao i dostupnost vrtića pa je to odlučeno kao najbolja opcija. Naš boravak u njegovoj kući ponekad je znao biti svaki vikend i par dana u tjednu ovisno o tome kako smo se mogli uskladiti oko vožnje djeteta u vrtić te njegovog posla. Naš odnos je okončan početkom ove godine nakon čega on u proljeće ponovno počinje uplaćivati iznos od 1000 kn mjesečno i počinje viđati dijete svaki drugi vikend. Ono što mene zanima je: jesu li odluke ranije donešene u Centru važeće s obzirom na nastavak našeg odnosa te da li nas dvoje imamo zajedničko skrbništvo. Odnosno koje su njegove obaveze u odgoje djeteta pošto po njegovim riječima on nije dužan sudjelovati u aktivnostima djeteta (odvoženje i dovoženje na aktivnosti van vrtića-npr taekwando i lutkarska radionica što je zajedničkom odlukom donešeno da će dijete pohađati uz prethodno izraženu želju djeteta), briga o zdravlju djeteta (npr. odlazak na redovite kontrolne preglede s obzirom da je dijete u ranijem djetinjstvu imalo zdravstvenih problema), obrazovanju (npr. sastanci u vrtiću i sl.). Po njegovim riječima on je dužan uplaćivati 1000 kn mjesečno i viđati dijete svaki drugi vikend i ništa više, odnosno da je sve ostalo moja odgovornost. Unaprijed hvala na odgovoru!

4) Poštovanje! Bivši suprug već 2 godine nije vidio dijete, ima pravo 3 puta u mjesecu biti s njom. Alimentacija se naplaćuje pod prisilom preko Fine, ima zaostataka od 7,000 kn. Što mi je činiti?

Odgovor na sva ova pitanja:

Prema odredbama Obiteljskog zakona, čl. 285, osoba koja daje uzdržavanje, u ovom slučaju suprug čitateljice, može tražiti od suda da sud snizi iznos uzdržavanja ili čak odluči o prestanku uzdržavanja ili promijeni način uzdržavanja ako su se u konkretnom slučaju okolnosti izmijenile.

Također, i osoba koja bi trebala primati uzdržavanje može tražiti od suda da snizi ili poveća iznos uzdržavanja odnosno donese odluku o uzdržavanju obzirom na izmijenjene okolnosti. Obzirom čitateljica ima trenutno 18 godina, ista bi mogla ostvariti pravo na uzdržavanje do 26. godine života ukoliko se sukladno članku 290. Obiteljskog zakona uredno školuje ili je završila obrazovanje, ali ne može naći posao.

Također, majka može za maloljetno dijete zatražiti od suda da promijeni odluku o uzdržavanju obzirom je u konkretnom slučaju očito došlo do izmijenjenih okolnosti te navesti u čemu se sastoje te okolnosti, odnosno na koji način traži izmjenu dosadašnje obveze uzdržavanja.

Već smo bili odgovorili na problem osporavanja očinstva u jednom od prošlih brojeva pa ukratko ponavljam da isto reguliraju odredbe Obiteljskog zakona.

Postupak utvrđivanja povećanja iznosa uzdržavanja pokreće se prijedlogom za povećanje iznosa uzdržavanja, a na navedeni se primjenjuju pravila posebnog izvanparničnog postupka propisanog Obiteljskim zakonom kao lex specialis, a o istom odluku donosi Sud u formi rješenja.

Prilikom odlučivanja o povećanju iznosa uzdržavanja, sud ima sve mogućnosti utvrđenja navedenog kao i kod obveze utvrđivanja obveze uzdržavanja. Presudom kojom se povećava iznos uzdržavanja sud utvrđuje povećani iznos uzdržavanja i dan od kojega ga treba plaćati.

Tužbu radi osporavanja očinstva utvrđenog priznanjem može podnijeti:

1. dijete

2. muškarac koji je upisan u maticu rođenih kao otac djeteta ili

3. muškarac koji sebe smatra ocem djeteta ako istodobno traži da se utvrdi njegovo očinstvo.

Međutim ako je očinstvo utvrđeno odlukom suda, osporavanje nije dopušteno.

Dakle, moguće je osporavati očinstvo koje je prethodno priznato, po odredbama čl. 402 Obiteljskog zakona, no važno je imati na umu da muškarac koji je u maticu rođenih upisan kao otac djeteta na temelju priznanja očinstva, a poslije je saznao za činjenicu koja isključuje njegovo očinstvo, može tužbom osporavati svoje očinstvo u roku od šest mjeseci od dana saznanja za tu činjenicu, ali najkasnije do navršene sedme godine života djeteta.

Tako isto, muškarac koji je pod prisilom priznao očinstvo djeteta za koje tvrdi da ne potječe od njega može tužbom osporavati svoje očinstvo u roku od šest mjeseci od priznanja, a najkasnije do sedme godine života djeteta. Dakle postoji rokovi unutar kojih se takav postupak može pokrenuti.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu [email protected] s naznakom “Za odvjetnicu”. Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Najnovije

Najpopularnije