Pitanje:

Bivša supruga mi je sjela ovrhom bez prethodnog upozorenja na račun za navodnu neplaćenu alimentaciju od lipnja 2001. do listopada 2002. a koju sam sukladno sudskoj presudi plaćao imenovanoj na ruke. Također, bio sam priveden na krim obradu jer sam prijavljen od tada dvogodišnje kćer da sam je seksualno zlostavljao. Dijete me prijavilo!!! Naravno, da su optužbe odbačene. Također, pokušao sam mirnim rješenjem dogovoriti s bivšom suprugom smanjenje uzdržavanja iz razloga što imam još dvoje malodobne djece i nezaposlenu suprugu. Moj prihod je oko 6.500,00 kuna od kojeg se oduzima rata stambenog kredita na koji način sam osigurao krov obitelji.Iako je prvostupanjskim postupkom odbačeno neplaćanje, žalbom kod Županijskog suda u Zagrebu, određeno je da moram platiti oko 14.000,00 hrk.Sad mi je sjela ovrha te od 6.500,00 hrk za drugo dvoje djece ne ostaje mi ništa. Naime 3.500,00 kuna ide za uzdržavanje, a ostatak mi taman pokriva ratu kredita za stan.Iz navedenoga, ne da nemam djeci za kruh već niti za režije. Moje drugo dvoje djece nemaju nikakvih izvannastavnih aktivnosti i najmlađa ima 3. stupanj tjelesnog oštećenja. Danas sam zaprimio opomenu pred ovrhu za dug koji je nastao kada sam poradi neimaštine pokušao zatražiti smanjenje uzdržavanja, ali sam poradi greške jer sam tužio svoje dijete, a ne njenu majku njezin pravni zastupnik istu odbacio i potražuje 2.500,00 hrk (2014)Moje najstarije dijete sada je punoljetno te me zanima koja su prava moje malodobne djece na normalan život, a ne da gledaju oca koji plače stalno, jer im ne može kupiti sladoled, a kamoli da ih odvede na bazen ili more dok im starija sestra ide.

Moji upiti za pomoć CZSS Sesvete je rezultiralo da sam dužan uzdržavati, što niti sam izbjegavao niti želim drugu pomoć od imenovanih nema.

Postovani, molim vas za savjet i moguću pravnu pomoć tj. zaštitu malodobnih curica.

Odgovor:

"Kako je zbog više sličnih pitanja odgovor sročen da se djelomično odgovori i drugim čitateljima, to predlažem da pročitate i druge odgovore koji su prethodno dati na portalu u istoj rubrici (kategorija Obitelj). Naglašavam da pravo na uzdržavanje djetetu ne prestaje njegovom punoljetnošću nego prestankom redovnog školovanja koje se nakon punoljetnosti nastavlja.

Uzdržavanje kao jedan od temeljnih instituta obiteljskoga prava reguliran je Obiteljskim zakonom (NN 103/15) koji je člankom 288. jasno i nedvosmisleno propisao da su roditelji prvi dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete te da se radno sposoban roditelj ne može osloboditi dužnosti uzdržavanja maloljetnog djeteta. Uzdržavanje u pravilu traži roditelj s kojim dijete živi u ime svojega maloljetnog djeteta.

Roditelj koji ne stanuje s maloljetnim djetetom i nije plaćao uzdržavanje za svoje maloljetno dijete dužan je isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje od nastanka tog prava pa do podnošenja tužbe. Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala krajem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati, a u visini propisanoj obiteljskim zakonom.

Obveznik uzdržavanja mora moći dokazati da je potreban iznos uzdržavanja zbilja i uplatio. Uplata se može dokazati izvatkom iz žiro računa, potvrdom o uplati iznosa na blagajni banke ili druge financijske institucije, priznanicom, potpisanom izjavom suprotne strane o primitku dugovanog novčanog iznosa (tj. "primio: potpis i datum") i sl. Navedeno se kao takvo uvijek može pružiti sudu kao tzv. vjerodostojan dokaz. U slučaju ne postojanja navedenoga, smatra se da uplata nikada nije izvršena, slijedom čega je obveznik davanja uzdržavanja pao u zakašnjenje i drugi roditelj, u ime djeteta, ima pravo pokrenuti postupak prisilne naplate dospjelih potraživanja.

Odgovara: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu urednistvo@roditelji.hr s naznakom “Za odvjetnicu”. Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.