Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propisi o vožnji biciklom maloljetnika

U redakciju nam je stigao upit čitatelja čiju je maloljetnu kći dok je vozila bicikl udario automobil. Djevojčica je vozila bicikl nogostupom, pa preko pješačkog prijelaza kada ju je udario automobil u zadnji kotač. Dobila je poziv ...

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama djevojčica se kretala nepropisno, dok je bila dužna kretati se uz desni rub kolnika, ako nema izgrađene biciklističke staze. Prilikom dolaska do raskrižja dužna je propustiti sva vozila koji se kreću cestom, odnosno prometnom površinom na koju se uključuje, odnosno bila je dužna sići s bicikla i kao pješak gurajući bicikl prijeći kolnik.

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina (članak 215. Zakona). 

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale. Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Djevojčica je, dakle, počinila prekršaj, a prilikom izricanja sankcije prekršajni sudac će uzeti u obzir sve olakotne okolnosti, te eventualno priznanje djela, o čemu ovisi vrsta i visina kazne.

Druga je stvar što prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozač koji pri skretanju presijeca biciklističku stazu ili traku, a ne prepusti vozila koja se kreću po biciklističkoj stazi ili traci čini prekršaj za koji može biti kažnjen uz oduzimanje vozačke dozvole.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu [email protected] s naznakom "Za odvjetnicu".

Najnovije

Najpopularnije