Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznajte kakva su vaša prava

Kakva su prava majke na neplaćenom porodiljnom dopustu? Može li se, i od koga, tražiti odšteta za ozljedu djeteta na bazenu?

Trebate li besplatan pravni savjet, pišite nam na adresu [email protected] s naznakom “Za odvjetnicu”. Na vaša pitanja odgovara odvjetnica Blaženka Musulin, koja se pretežno bavi područjem građanskog prava i više od 20 godina pruža stručnu pravnu pomoć fizičkim i pravnim osobama. Iza nje su godine iskustva u struci, mnoštvo riješenih parnica i završenih slučajeva, a u okviru odvjetničkog ureda Musulin radi s timom od četiri mlada pravnika. Ured zastupa pretežno fizičke osobe koje kroz neposredni kontakt s odvjetnicom iznose svoje probleme, te se svaki problem individualno prihvaća i rješava.

Donosimo nekoliko pitanja čitatelja koji su trebali pravni savjet.

Neplaćeni porodiljni dopust

Poštovana,

Imam pitanje vezano uz neplaćeni porodiljni dopust.

Trenutno sam na neplaćenom porodiljnom na kojem imam pravo biti do djetetove treće godine života. Suprug me prijavio na sebe pa tako imam zdravstveno osiguranje, a sama sebi uplaćujem radni staž svaki mjesec.

Mene zanima, ukoliko zatrudnim sada za vrijeme neplaćenog porodiljnog, kakva je moja pravna situacija? Odnosno, imam li tada ikakve veze s poslodavcem koji me ionako odjavio ili sam na "teret" državi i koja su onda moja prava?

Ili ako zatrudnim malo nakon isteka neplaćenog porodiljnog (ukoliko se ne vratim na taj stari posao)? Kakva su moja prava sa strane države? Pretpostavljam da se onda vodim kao nezaposlena osoba.

Zahvaljujem se na odgovoru!

Srdačan pozdrav,

Lenka

Blaženka Musulin: Ukoliko bi zaposleni roditelj, u konkretnom slučaju majka za vrijeme korištenja prava na mirovanje radnog odnosa do treće godine djetetova života ostala trudna prije prestanka tog prava, odnosno nakon prestanka radnog odnosa, mogla bi ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada kao nezaposlena osoba za to dijete ukoliko se sukladno članku 27. stavku 2. točki 4. na dan rođenja djeteta vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog bolovanja, ako u trenutku prestanka tih okolnosti ima najmanje 6 mjeseci neprekidnoga radnog staža. Dakle, ako bi roditelj ostao nezaposlen, ali se u roku od 30 dana prijavio u evidenciju nezaposlenih imao bi prava prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama.

 Djetetova ozljeda na bazenu

Moja je kćer ozlijeđena na bazenu jednih Toplica, točnije u sanitarnim prostorijama, kada se zbog velike količine vode na podu okliznula i pala, te slomila ruku. Imam li pravo na naknadu štete i od koga je mogu potraživati?

Blaženka Musulin: Padom na bazenu djevojčici je pričinjena šteta, jer je pad prouzročio tjelesne ozljede, te je trpjela strah i bolove, a kod ovakve ozljede treba i pomoć druge osobe, jer se nije mogla služiti tom rukom. Radi ostvarenja naknade štete, potrebno se odštetnim zahtjevom obratiti izravno Upravi bazena, odnosno ako postoji sklopljena polica osiguranja od odgovornosti prema trećima, osiguravajućoj kući kod koje je kompleks bazena osiguran.

Prema Zakonu o obveznim odnosima, čl. 1045. st. 1. tko drugome prouzroči štetu, dužan je naknaditi je, ako ne dokaže da je šteta nastala bez njegove krivnje. U konkretnom slučaju bilo je propusta u održavanju podloge (poda) sanitarnog čvora namijenjenog za kretanje, pod pretpostavkom da se kćer čitateljice kretala normalnim hodom i pažljivo, a posebice ako su bile velike količine vode koju je zatekla na podu. Ukoliko je sama pridonijela nastanku štete, i u tom slučaju ima pravo na određenu naknadu, ali ovaj put izraženu u postotku od ukupnog iznosa štete koja je pričinjena, sukladno utvrđenom omjeru suodgovornosti.

Odvjetnica Blaženka Musulin

Palmotićeva 37/ I

10000 Zagreb

Tel: +385 1 4873 663, +385 1 4873 213

Fax: +385 1 4835 730

www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia, Blaženka Musulin

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije