Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očajna majka: 'Kćer mi se okliznula na mokar pod u šoping centru i povrijedila koljena! Mogu li tražiti odštetu?'

Zbog klizavog poda u jednome shopping centru, dijete se pokliznulo i palo te pri padu ozlijedilo koljeno, no liječniku su otišli nekoliko dana kasnije. Može li se u takvim okolnostima tražiti odšteta od Centra i kako?

 bol u nozi

Pitanje Tijekom listopada kćer i ja smo bile u kupovini u jednom većem shopping centru te razgledavale izloge nedaleko od područja gdje se poslužuje hrana i piće. Neka manja djeca su se igrala onuda i hodala s bočicama tekućine pa je vjerojatno radi toga, na jednome mjestu pored izloga, u prodavaonici pod bio mokar, zbog čega se kći pokliznula i pala na jedno koljeno, dok joj je druga noga otišla ustranu. Bolovi nisu prolazili nekoliko dana i mjesto udarca je poplavilo pa smo morali otići k liječniku. Susjeda mi je rekla da je za to kriv Centar i da možemo tražiti naknadu štete. Zanima me kakav je postupak?

Odgovor Pravo na naknadu štete za zadobivene tjelesne ozljede regulirano  je odredbama Zakona o obveznim odnosima. Za ozljedu zadobivenu padom u sklopu Shopping centra gospođa može potraživati odštetu za ozljedu koju je zadobila malodobna kćer.

Trgovački centri su u pravilu osigurani od odgovornosti, pa to osiguranje pokriva i osiguranje trećih osoba, kupaca koji posjećuju trgovački centar.  Ako se dogodi takav pad u nekom zatvorenom prostoru, važno je što prije se obratiti  zaposlenicima, odnosno kontaktirati osoblje kako bi se pad evidentirao, a osobito zatražiti i zabilježiti podatke o osobi kojoj ste se obratili. Dobro je imati podatke i o osobama koje su događaj vidjele, drugim kupcima, potencijalnim svjedocima jer će kod potraživanja odštete od shopping centara biti potrebno dokazati da se nesreća dogodila baš tamo, i baš iz tih razloga, npr.  okliznuća, te da je razlog pada njihov propust u održavanju.

Naime, trgovački centri se u pravilu naknadno ograđuju od nastanka štetnog događaja, a s obzirom na to da postoje snimke nadzornih kamera, koje su možda događaj snimile, važno ih je pribaviti jer se ne čuvaju trajno, a nije vjerojatno da će zaposlenici svjedočiti protiv interesa poslodavca. Gospođa i njezina kći mogu se naći u situaciji da nema dovoljno dokaza ili očevidaca takvog događaja, jer se članove obitelji mahom ne smatra vjerodostojnim svjedocima.

Prilikom dolaska u bolnicu na prijemnom odjelu upisuje se razlog dolaska liječniku, pa se tom prilikom upisuje i gdje se ozljeda dogodila, a dobro je i sačuvati račun o obavljenoj kupnji toga dana.

Nakon prijave štete trgovačkom centru i povratne informacije o polici osiguranja, potrebno je uputiti Zahtjev osiguravajućem društvu kod kojeg su osigurani, uz koji zahtjev je potrebno priložite kompletnu medicinsku dokumentaciju, kao i dokumentaciju kojom se dokazuje nastanak događaja upravo u prostoru Centra.

Nakon što u osiguravajućem društvu zaprime takav zahtjev i obrade informaciju koju  im gospođa daje za svoju kćer, te izvrše uvid u medicinsku dokumentaciju, gospođa će dobiti odgovor ili ponudu. Visina odštete ovisi o zadobivenim ozljedama, a pravo na odštetu se, sukladno Zakonu o obveznim odnosima, potražuje za povredu prava osobnosti, koja povreda obuhvaća i visina se ocjenjuje po kriteriju pretrpljenog straha i kriteriju fizičkih bolova koje je djevojčica trpjela, kao i po kriteriju duševnih boli zbog smanjenja životne i radne aktivnosti, ako su zaostale kakve posljedice. Zakonsko je pravo potraživati i naknadu za tuđu pomoć i njegu koja je ozlijeđenoj osobi potrebna za vrijeme mirovanja.

Visina odštete  ovisi o težini zadobivene ozljede i duljini liječenja, odnosno tegobama koje su trajno zaostale i dokumentirane su medicinskom dokumentacijom. Neki trgovački lanci imaju police osiguranja kojima su određene vrlo visoke franšize radi čega odštetu ne plaća osiguravajuće društvo nego obradu i plaćanje vrši direktno pravna služba trgovačkog centra. Radi svega navedenog je za pokretanje postupka naknade štete dobro zatražiti pomoć stručne osobe, odnosno angažirati odvjetnika.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije