Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kći mi se ozlijedila u gradskom autobusu. Imamo li pravo na odštetu?

Što ako se djetetova ozljeda dogodi u javnome prijevozu, ima li roditelj pravo na odštetu, kod koga se savjetovati i kako potražiti pravnu pomoć, odgovara odvjetnica Blaženka Musulin

 girl in the bus

Pitanje Vozila sam se s kćeri u autobusu kada je vozač naglo zakočio pa su putnici popadali, a kći je udarila glavom i nosom u šipku pored vozača i raskrvarila nos. Uzrujali smo se, ali smo požurili kući jer smo bili dvije stanice do doma pa nismo ništa prijavljivali osim što se kćer skoro rasplakala, a putnici su vikali na vozača. Udarila sam se kad sam se čvrsto zgrabila s rukom pa me i sada boli rame. Zvala sam idući dan tu prevozničku firmu da se požalim, a oni su me obavijestili da pošaljem mail i ispričali se. Rekli su da pošaljem upitnik u osiguravajuće društvo. Poslala sam ispunjen formular kako su tražili, ali su mi odgovorili da nemam posljedice pa nemam nikakvo pravo.

Kako je to moguće? Imam li pravo na nekakvu odštetu?

Odgovor S obzirom na to da se djevojčica udarila o šipku, koja se nalazi pored vozača, vjerojatno je  vozač autobusa vidio ozljeđivanje pa je upoznat s događajem. Prema vašem pitanju problem je visina štete jer nemate dovoljno medicinske dokumentacije kojoj dokazujete pravo na odštetu ili su Vaš predmet procjenjivali kao invalidnost.

Ukoliko medicinska dokumentacija nije dovoljna, za slučaj daljnjeg dokazivanja može se pribaviti preslika osobnog zdravstvenog kartona ili Potvrda liječnika opće prakse iz koje će biti vidljivo zbog čega ste se javili liječniku i koliko dugo ste se liječili.

S obzirom na to da ste u štetnom događaju sudjelovali kao putnik u vozilu, smatrate se trećom osobom u pitanju odgovornosti za štetu izazvanu motornim vozilom u pokretu. Naime, prema odredbi čl. 1069. st. 3. Zakona o obveznim odnosima za štetu prouzročenu pogonom dvaju ili više motornih vozila odgovaraju njihovi vlasnici trećim osobama solidarno. Prema tome i vi i kćer imate pravo tražiti naknadu cjelokupne štete od bilo kojeg imatelja motornog vozila, koji je svojim vozilom sudjelovao u nezgodi ili njihovih osiguravatelja od odgovornosti prema trećima.

Temeljem odredbe čl. 19 Zakona o obveznim odnosima, svaka fizička osoba ima pravo na zaštitu svojih prava osobnosti pod pretpostavkama utvrđenim zakonom, a pod pravom osobnosti u smislu ovoga Zakona razumijevaju se prava na tjelesno i duševno zdravlje, dakle imate pravo na naknadu neimovinske štete koja se može tražiti za tjelesne ozljede i strah koji ste radi nezgode imali.

Prema čl. 1095 ZOO-a, tko drugome nanese tjelesnu ozljedu ili mu naruši zdravlje, dužan je naknaditi mu štetu.

U konkretnom slučaju vi i vasa kćer imate pravo na naknadu štete za zadobivene ozljede, odnosno oštećenje zdravlja, a što predstavlja naknadu neimovinske štete. Pretrpljeni fizički i duševni boli i strah su mjerila za određivanje visine pravične novčane naknade. Ozljeda izaziva fizičku bol, a neugodan doživljaj predstavlja tkz psihičku bol, dužina i jačina trajanja takvih bolova odlučujuća je za dobivanje odštete, a postoji i pravo na naknadu troškova liječenja i druge potrebne troškove koji su s tim u vezi nastali.

Također ozlijeđena osoba ima pravo tražiti naknadu za tuđu pomoć i njegu koja joj je bila potrebna za vrijeme liječenja, ukoliko se radilo o takvim ozljedama radi kojih je bilo potrebno mirovati, naknadu za zaostalo naruženje ako su ostali vidljivi ožiljci nakon nesreće ili radi operacije.

Prilikom određivanja visine odštete važne su sve okolnosti konkretnog slučaja, pa visina ovisi i o tome da li je u konkretnom slučaju bilo hospitalizacije, imobilizacije, infuzije, operacije, previjanja šavova, rehabilitacija. Naposljetku, ukoliko ste zbog liječenja bili nesposobni za rad te ste zbog toga primali plaću u umanjenom iznosu ili neka druga primanja, imate pravo potraživati i naknadu s naslova izgubljene zarade.

Uoliko je zahtjev odbijen imate parvo uputiti prigovor, a možete pokrenuti sudski postupak za koji je potrebno angažirati odvjetnika.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije