Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isplata osiguranja u slučaju učestalih ozljeda djeteta

Proučite dobro tablice osiguranja djeteta kako biste vidjeli kakva sve prava imate ako dođe do nezgoda

Pitanje: Učenik petog razreda osnovne škole u dvije godine imao je 6 ozljeda u smislu uganuća noge bez prijeloma. Svaki put mu je stavljena longeta zbog otoka i otežanog hodanja, ali zadnji je put po hitnom postupku upućen na fizikalnu terapiju jer su mu valjda ti ligamenti toliko oslabljeni. Nisam pristala na hospitalizaciju kako bi bio redovan na nastavi pa sam ga 10 dana svaki dan dovodila i odvodila. Samo 2 dana je propustio program pohađanja nastave, odnosno dok se nije mogao bar malo osloniti na nogu.

Moje pitanje glasi: imam li uopće osnove potraživati isplatu osiguranja u vezi ovoga slučaja ili tražiti trošak prijevoza eventualno. Samo da napomenem kako su djeca osigurana preko Croatia osiguranja 2018./2019. Hvala vam na odgovoru.

Odgovor: Vaše pravo na potraživanje isplate ovisi o vrsti police koja je sklopljena, kao i načinu te mjestu ozljeđivanja. U slučaju da se radi o polici kojom su djeca osigurana za trajni invaliditet osiguravajuće društvo će na temelju njihovog pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju utvrditi je li isti zaostao, te u kojem postotku, a sve prema važećim Tablicama osiguranja za utvrđivane postotka trajnog invaliditeta od posljedica nesretnog slučaja, a koje su sastavni dio takve police. U pravilu se radi o polici kojom su djeca odnosno učenici škole osigurani od posljedica nesretnog slučaja 24 sata, a koja polica pokriva razdoblje od godinu dana i nije povezana s činjenicom je li se nezgoda dogodila u školi ili tijekom praznika, odnosno na nekom drugom mjestu, a ne za vrijeme boravka u školi. Važno je dakle da se nezgoda, u konkretnom slučaju ozljeda noge, dogodila u vrijeme kada je polica važila, a podatak o početku i završetku vidljiv je na polici.

Prilikom prijave nesretnog slučaja potrebno je dostaviti: ispunjenu prijavu o nezgodi, policu osiguranja, dokaz o uplaćenoj premiji, dokaz o okolnostima nastanka nesretnog slučaja i medicinsku dokumentaciju radi određivanja konačnog postotka trajnog invaliditeta.

Pravo na naknadu radi zaostalog invaliditeta postoji u pravilu ako je došlo do prijeloma. Najčešće nije ugovoreno osigurateljno pokriće i ne ocjenjuje se invaliditet kao posljedica nesretnog slučaja za natučenja koštano-mišićnih struktura i sindrome prenaprezanja kao ni za osiguranikove subjektivne tegobe u smislu bolova, smanjenja mišićne snage, otoka na mjestu ozljede, trnaca, straha i svih drugih smetnji psihičke naravi koje su nastale nakon neke nezgode. Također invaliditet se ne ocjenjuje ako je smanjenje pokretljivosti na velikim zglobovima u konkretnom slučaju nožnom zglobu do 10 stupnjeva.

Dakle, visinu naknade štete za zaostali invaliditet osiguranje određuje nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda oštećenika, a ne uzimajući u obzir na koji je način došlo do nezgode. U Tablicama su taksativno naznačene ozljede za koje se isplaćuje trajni invaliditet s naznakon stupnja invaliditeta koji se za takovu ozljedu priznaje. Za ozljedu nožnog zgloba invaliditet se po tablicama procjenjuje u slučaju potpune ukočenosti istog, kod prijeloma zaraslih s pomakom te kod smanjene pokretljivosti nožnog zgloba nakon ozljeda ligamentarnih struktura, ali samo kod određenog stupnja.

Ako neko oštećenje nije u Tablici invaliditeta predviđeno, postotak invaliditeta određuje se u skladu sa sličnim oštećenjima koja su predviđena u Tablici invaliditeta, a sukladno Općim odredbama Tablica, a ako ista nisu predviđena, osiguravajuće društvo zahtjev može otkloniti.

Što se tiče Vašeg upita imate li pravo na troškove prijevoza ukazujemo da je Općim uvjetima za osiguranje osoba od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) propisan opseg obveza osiguratelja te među istima nije navedeno pravo na troškove prijevoza. Pravo na troškove prijevoza imate samo ako je naknada za isto posebno ugovorena i ako je za isto plaćena odgovarajuća posebna premija. Sve posebne obveze osiguratelja (npr. dnevna naknada za boravak u bolnici, troškovi liječenja…) navedeni su u polici koja je ugovorena.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti

Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Najnovije

Najpopularnije