Molim vas savjet, nisam sigurna da li sam dobro osmislila djetetov jelovnik. Bit ću opširna jer ne znam što bi vam sve moglo biti bitno za procjenu. Dijete ima 6.5 mj, težak je 7.800 g i 68.5 cm je dugačak. S dohranom smo počeli sa njegovih 4,5 mj, u obitelji nema alergija na hranu, nove namirnice uvodim nakon 3 dana i nije pokazivao još reakciju na ništa. Još uvijek ga dojim, a s dojenjem je od početka bilo problema i pio je i Ad mlijeko do skoro 3 mj od kad je isključivo dojen sve do uvođenja voćnog soka pa voća... Kao prvo što se dojenja tiče nisam sigurna uspije li dobiti potrebnih mu 0.5 l mlijeka ili možda jede više ostale hrane nauštrb mlijeka i kako to znati ako dijete doji. Također dojim ga uglavnom 2x u noći što je pedijatar rekao da možemo izbaciti s obzirom da jede drugu hranu, a i s obzirom na njegovu težinu tj on je više sudio po njegovom izgledu koliko mi se čini, a sin je baš snažan dečko i izgleda kao sasvim normalno uhranjeno dijete, pa planiram ukinuti najprije 1 noćni podoj, a za drugi nisam sigurna baš zbog mogućeg nedovoljnog dnevnog unosa mlijeka, ako možete dajte mi vi savjet. Također mi potvrdite je li u redu unos tekućine koju ću vam navesti i moram li uvijek čekati 20 minuta nakon obroka da mu je ponudim jer nakon ručka bi on brzo na spavanje, pa da li da pomaknem ručak ranije kako bi stigao i popiti nešto, s obzirom da se uvijek dobro najede, a ručak mu traje po 20 minuta nekad i pola sata, ne bi mu odmah htjela davati i tekućinu jer mislim da bi mu to bilo previše svega odjednom, a i iz drugih izvora znam da se ne bi smjelo piti odmah nakon obroka, može navodno nešto toplo, juha ili čaj, ali ne hladni napitci, ispravite me ako sam u krivu. Danas smo nakon voća, povrća i rižinih pahuljica uveli i bijelo pileće meso za ručak zajedno sa povrćem. Obroci su slijedeći: dojenje cca 2x u noći, buđenje cca 7-pola 8, podoj u 8 h ( ili oko pola 
9-9 ako je kao danas jeo ujutro u 6, pa onda u 8 baš i nije bio gladan), zatim voće u cca 10 h u količini otprilike 150 gr, spavanje, oko 11 h mu ponudim vode na čašu popije cca 20 ml ali nešto i prolije svaki put kad pije, u 12.30 jede povrće + od danas i meso cca isto 150 gr, nakon obroka mu opet ponudim vodu tj danas razrijeđeni sok od jabuke zbog mesa, spavanje, cca 15.30 h dojenje, danas baš i nije bio zainteresiran, pa mislim da se prejeo za ručak, opet nakon kakvih sat vremena u cca 17 h mu ponudim vodu nekad popije nešto malo opet možda cca 20 ml, u 18 h rižine pahuljice na 100 ml izdojenog mlijeka, u 19.45 podoj - danas je baš kratko dojio, pa spavanje u cca 20 h. Znači to je uglavnom 8 obroka nikad manje, ponekad mu je potrebno još koje noćno dojenje uz ova 2, ali to je njemu više za uspavljivanje i sada nastojim uvesti red i u noćne podoje i spavanje. Interesira me i kako mu dalje oblikovati obroke i kada
se uvodi večera npr za ručak meso i povrće ili zamjena za meso npr grah, a za večeru tjestenina ili krumpir s povrćem. 
Kako treba izgledati jelovnik sa godinu 
dana? Molila bih vas bar neke odgovore jer patronažna priča svoje, svaka knjiga svoje, a ništa konkretno na kraju. S punim povjerenjem u vašu stručnost, zahvaljujem vam unaprijed!

Iz ovog opširnog dopisa shvatila sam da je beba odlično, da lijepo napreduje i da se još uvijek doji što je sve izvrsno.


Ne bi vas trebao mučiti ritam prehrane, jer je sve individualno, ovisno o navikama bebe, navikama u obitelji...


Beba od 6 mjeseci treba imati minimalno 2 mliječna obroka- ako je dojenje onda super. Moguće je provjeriti koliko beba zaista posisa na dva načina i to tesom podoja, vaganjem prije i poslije dojenja ili izdajanjem. S obzirom na napredak vašeg djeteta ja bih zaključila i bez ispitivanja da mu je dovoljno. Ako mislite da ne podoji oko 500 ml po danu, moguće je dati i neke mliječne kašice, npr. frutolino, grizolino... Također je moguće staviti malo adaptiranog mlijeka u neke kašice od povrća npr. špinat koji je inače gorkast pa mu poboljša okus. Ako imate dovoljno svog mlijeka, možete izdojiti i na tome raditi kašice.


Noćni obroci su kako ste vi zaključili više maženje i tješenje, možete ostaviti jedan, a drugi ako možete preskočite ili dajte malo vode ili čaja.



Ostali obroci bi trebali biti raspoređeni u 2-3 obroka, već prema vašim navikama, oko 10- voćne ili žitne kašice, oko ručka, povrće, juhica i meso, te oko 6 još jednom voćne ili žitne kašice ako stignete, zbog zadnjeg dojenja prije spavanja.


Tekućinu, vodu ili čaj ili voćni sok ne dajete kao hranu već između obroka. Neka na pije previše, po 50 ml između obroka, osobito ne prije obroka jer će manje jesti.