Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što kada dijete ne zanima škola, samo igrice?

Jasno definiranim i ograničenim periodom za igranje igrica osigurajte da dijete ne izgubi pojam o vremenu i svim ostalim aktivnostima u životu. Za ovaj uzrast nikako to vrijeme igranja ne bi trebalo prelaziti sat vremena na dan, ...

Pitanje:Poštovani, majka sam sedmogodišnjeg dječaka koji je sada u prvom razredu i totalno je nezainteresiran za školu. Samo bi igrao igrice na tabletu, a kada mu ograničimo vrijeme, počne vrištati i bacati se po podu, a nekad me i udara. Počeli smo kasniti gdje god idemo jer mu treba jako puno vremena da se odvoji od svojih igrica. Ne čini mi se da bih mu trebala u potpunosti uzeti tablet, ali u ovom trenu nemam pametnije rješenje jer bih željela da na bolji način provodi svoje vrijeme. Zabrinuta sam za njega i želim mu pomoći, ali stvarno ne znam kako.

Odgovor: Draga mama, prije svega, želim Vam zahvaliti što ste se javili Hrabrom telefonu i time nam ukazali povjerenje. Vjerujem da kao majka želite da Vaš sin bude usmjeren na školu i školske obaveze, kao i da ima i neke druge hobije i aktivnosti koje ga vesele i u kojima se može igrati i razvijati. Čini mi se i da se pitate kako i na koliko da ograničite vrijeme koje Vaš sin provodi uz igrice na tabletu, a da ste pritom i svjesni da mu ga ne biste trebali u potpunosti uzeti.

Danas je tehnologija neizbježan dio suvremenog svijeta pa tako i dječje svakodnevice. Djeca dio svojeg vremena provode u virtualnom svijetu i to nije nešto od čega ih se može u potpunosti izolirati. Tablet koji koristi Vaš sin svakako može biti koristan za učenje i razvoj nekih vještina, ali u određenim situacijama i u određenoj mjeri. Vjerujem da Vam kao majci može biti izazovno uskladiti želje Vašeg sina te granice i strukturu koju Vi smatrate najboljom za njega. Reakcije koje Vaš sin ima, u obliku vrištanja, bacanja po podu i udaranja sigurno nije lako promatrati. Djeca često burno reagiraju na granice roditelja. No, važno je da prilikom postavljanja granica budete dosljedni, kao i da djetetu unaprijed kažete koliko vremena ima za igrice te da ga prije gašenja upozorite da će morati prestati za nekoliko minuta. Granice su tu da djetetu pruže smjernice i okvir za prihvatljivo ponašanje. Stoga je potrebno da sinu objasnite zbog čega su granice postavljene, zašto ih se treba pridržavati te koje će biti posljedice ako ih ne bude poštivao. Imajte na umu da je prirodno da dijete ponekad želi prijeći granice i tada Vi kao roditelj morate imati sigurnost u sebe i spremnost da izdržite neprimjereno ponašanje i neugodne emocije koje se mogu javiti kod djeteta. U tim trenucima možete saslušati dijete, biti mu podrška, uvažiti njegove osjećaje, ali pritom se držati dogovorenih pravila. Kada dijete vidi da mu ne uspijeva pomaknuti granice prestat će se buniti i poslušat će kada treba prekinuti igru. S druge strane, ako popustite i dijete dobije što želi, vjerojatnije je da će se prelaženje granica češće događati. Istovremeno Vi kao roditelj možete procijeniti situaciju i ponekad dopustiti da dijete završi neku razinu igrice ako Vas to zamoli, ali na način da pratite da dijete zaista gasi igricu kada dostigne sljedeću razinu. Također, važno je djetetu naglasiti da se taj put radi o iznimci. Prilikom dogovaranja pravila, može Vam pomoći i da uključite sina u dogovor, tako da vi odredite koliko dugo smije igrati, a on primjerice bira vrijeme kada će iskoristiti svoje vrijeme na tabletu. Tako mu se daje odgovornost za organizaciju svojeg vremena, ali i mogućnost izbora. Isto tako, dobro je dijete nagraditi kada primijetite da je poštivao dogovor vezan za igrice. Nagrada ne mora biti materijalna, već može biti nešto što dijete inače veseli (npr. nešto raditi ili jesti.)

Htjela bih Vas potaknuti da pokušate pronaći prihvatljiv omjer vremena koje dijete provodi pred ekranom i u drugim aktivnostima poput odlaska u park, igranja društvenih igara, druženja s Vama, zajedničkog obavljanja nekih kućanskih aktivnosti. Važno je da dijete provoditi vrijeme sa svojim roditeljima u aktivnostima koje ne uključuju modernu tehnologiju. Time može razvijati svoju maštu, uvježbavati komunikaciju i rješavanje problema i konflikata, ali i razvijati koordinaciju. Ako se Vaš sin često vraća na temu igrica, pokušajte ga potaknuti na pronalaženje zajedničkih interesa. Kroz zajednička druženja i aktivnosti imate priliku usmjeriti razgovor na druge teme i time poticati širenje njegovih interesa i hobija.

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno se javite na liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Želim Vam puno sreće i uspjeha,

Vaš Hrabri telefon

Tekst: Hrabri telefon

Foto: Profimedia

Pročitajte i sljedeću temu o postavljenim granicama.

Najnovije