UKRAŠAVANJE PISANICA PRIRODNOM BOJOM: Djeca mogu sudjelovati bez straha od štetnih kemikalija

Uskrs je nezamisliv bez pisanica, no majke se često pitaju kako ih ukrasiti na prirodan način, bez štetnih kemikalija. Donosimo dva prijedloga nakon kojih ćete i vi i vaši najmlađi bez bojazni moći pojesti obojana jaja

Shutterstock umjesto štetnih, umjetnih boja za bojanje pisanica možete iskoristiti namirnice iz kuhinje

Možete li zamisliti Uskrs bez pisanica? Odgovor je ne, osobito stoga jer se njima najviše vesele oni najmlađi. I ove vam godine donosimo ideje kako pobuditi kreativnost kod djece i s njima ukrasiti uskrsna jaja. Naše su bake odavno bojale jaja na načine koji su se s dolaskom modernih industrija na neko vrijeme iskrali iz domova. No roditelji se ponovno sve više okreću tradiciji i zajedno s djecom uživaju u ukrašavanju pisanica na neke starinske načine. Ovo su dva takva, a ono što je najvažnije – sve su boje prirodnog porijekla tako da ćete ih na uskrsno jutro bez straha moći servirati djeci za doručak.

Shutterstock  U ukrašavanju pisanica i pripremama za Uskrs najviše uživaju djeca


BOJA OD VOĆA I POVRĆA ILI ZAČINA
U lonac ulijte litru vode, dodajte žlicu octa, željeno voće ili povrće, odnosno začin i kuhajte zajedno s jajima. O duljini kuhanja ovisi će intenzitet boje.

Shutterstock  Umjesto štetnih, umjetnih boja za bojanje pisanica možete iskoristiti namirnice iz kuhinje


Tamnoplava boja – borovnice
Ljubičasta boja – crno vino
Ružičasta boja – cikla
Zelena boja – peršin, špinat
Žuta boja – kurkuma
Smeđa boja – crna kava


PISANICE KUHANE U LUKU

Na nekoj travnatoj površini pronađite listiće zanimljivog oblika, primjerice djetelinu. Uberite ih jer će vam trebati za dekoriranje. Ako imate stare najlonke iskoristite ih za dekoriranje.

Shutterstock  Stare najlonke iskoristite za učvršćivanje trave na jaje

Izrežite ih na dijelove, listić položite na jaje, omotajte ih najlonkom i čvrsto zavežite. U lonac stavite 2 šake ljuske crvenog luka, napunite vodom i dodajte jaja. Kuhajte ih 15 minuta, i duže. Naime, o duljini kuhanja ovisi intenzitet boje.

Shutterstock  Ukrašavanje pisanica lukom je metoda koja se koristi generacijama unazad