Možete li zamisliti Uskrs bez pisanica? Odgovor je ne, osobito stoga jer se njima najviše vesele oni najmlađi. I ove vam godine donosimo ideje kako pobuditi kreativnost kod djece i s njima ukrasiti uskrsna jaja. Naše su bake odavno bojale jaja na načine koji su se s dolaskom modernih industrija na neko vrijeme iskrali iz domova. No roditelji se ponovno sve više okreću tradiciji i zajedno s djecom uživaju u ukrašavanju pisanica na neke starinske načine. Ovo su dva takva, a ono što je najvažnije – sve su boje prirodnog porijekla tako da ćete ih na uskrsno jutro bez straha moći servirati djeci za doručak.
BOJA OD VOĆA I POVRĆA ILI ZAČINA
U lonac ulijte litru vode, dodajte žlicu octa, željeno voće ili povrće, odnosno začin i kuhajte zajedno s jajima. O duljini kuhanja ovisi će intenzitet boje.
Tamnoplava boja – borovnice
Ljubičasta boja – crno vino
Ružičasta boja – cikla
Zelena boja – peršin, špinat
Žuta boja – kurkuma
Smeđa boja – crna kava
PISANICE KUHANE U LUKU
Na nekoj travnatoj površini pronađite listiće zanimljivog oblika, primjerice djetelinu. Uberite ih jer će vam trebati za dekoriranje. Ako imate stare najlonke iskoristite ih za dekoriranje.
Izrežite ih na dijelove, listić položite na jaje, omotajte ih najlonkom i čvrsto zavežite. U lonac stavite 2 šake ljuske crvenog luka, napunite vodom i dodajte jaja. Kuhajte ih 15 minuta, i duže. Naime, o duljini kuhanja ovisi intenzitet boje.