Kad je dijete u situaciji da je nepotrebno uplašeno, pružite mu zaštitu tako da se osjeti sigurno, ali pritom istaknite da ga štitite jer se boji, a ne zato što je njegov strah realan. Pripazite i na činjenicu da je strah na neki način "zarazan" tj. ako ste i sami uplašeni, nije u redu govoriti djetetu da se ne treba bojati. Ono će ionako prepoznati da lažete i neće vam povjerovati. Priznajte i sami da se i danas borite protiv nekih strahova i da ga zato razumijete te da ćete zajedno biti snažniji i hrabriji. Evo nekoliko igara koje vam mogu poslužiti kao primjer kako da smanjite neke od uobičajenih strahova.

Povez na očima

Djetetu se stavi povez na oči, nekoliko puta ga druga djece zavrte pa ga puste da rukama pronađe djecu u prostoriji. Svi nastoje pobjeći, a onaj kojeg dotakne, preuzima povez na očima. Igranje zatvorenih očiju odlično je da dijete stekne hrabrost u mraku, a pritom je i silno zabavno.

Pogodi što je u vreći

Odličan terapeutski učinak imaju igre pogađanja. Dijete mora, primjerice, gurnuti ruku u duboku neprozirnu vreću s raznim predmetima i pokušati odgonetnuti što je napipalo. Zatim treba izvaditi predmet iz vreće i provjeriti je li pogodilo. Na taj način dijete pobjeđuje strah od neizvjesnosti i druge fobije povezane s očekivanjem nesreće, a pritom vježba i osjetilo opipa.

Letimo

Dijete sjedi na sredini deke, a roditelji primaju deku čvrsto za rubove i lagano bacaju dijete u zrak. Ta igra može pomoći djetetu ne samo da se prestane bojati visina, nego i stvara osjećaj povjerenja u ljude i svijet koji ga okružuje.

Tekst: roditelji.hr

Foto: Profimedia