Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrtićka djeca manje borave vani od onih koja su kod kuće

Novo kanadsko istraživanje pokazalo je da mališani koji idu u vrtić ne borave vani koliko njihovi vršnjaci koji ostaju kod kuće...

Mada je, bar u slučaju Kanade, razlika u vremenu provedenom na otvorenom samo 15 minuta, znanstvenici upozoravaju da na duže staze, to čini djecu iz vrtića podložnijom pretilosti i razvijanju loših navika.

“Svaki trenutak više proveden vani znači i zdravije dijete,” objašnjava Sarah Carsley sa Sveučilišta u Torontu, koja je vodila ovu studiju, u koju je dosad uključeno 2800 djece.

Djeca su praćena u uzrastu od prve do četvrte godine, a roditelji su zamoljeni da izvještavaju o tome koliko su njihova djeca svakog dana boravila vani, kako u vrtiću, tako i kod kuće. Prosječno vrijeme koje su mališani u vrtiću proveli vani je 45 minuta, dok su djeca koja ostaju kod kuće svakodnevno izlazila na sat vremena.

I ranija istraživanja su pokazala da djeca u vrtiću puno vremena provode sjedeći, što jako brine stručnjake. Njihova preporuka je da djeca u uzrastu od dvije do četiri godine budu tjelesno aktivna bar 180 minuta dnevno, a da nakon pete godine najmanje 60 minuta dnevno moraju provesti vani.

Ovako, s nedovoljnom tjelesnom aktivnošću, djeca samo mogu očekivati zdravstvene probleme kad porastu, zabrinuti su stručnjaci.

Carsley poziva roditelje da za svoju djecu stvore sigurna mjesta na otvorenom kako bi ona mogla istraživati, vježbati i igrati se što više, kao i da vikendom cijela obitelj vrijeme provodi u zajedničkim aktivnostima van kuće.

Izvor: Global News Canada

Foto; Profimedia

Najnovije

Najpopularnije