Kako dijete postaje samostalno

Otići u kupovinu peciva u subotu ujutro, prespavati kod najboljeg prijatelja ili ostati pola sata sam kod kuće, dobra je priprema djeteta vrtićke dobi koja će uskoro krenuti u školu i to bi im trebalo omogućiti. U školi će od njih samostalnost biti tražena: morati će misliti na svoju vrećicu sa sportskom opremom, na pisanje zadaće i ne otezati sa vremenom na putu prema kući.

Ovako djeca uče strpljivosti

Čekati da ih se prozove, paziti na satu dok se ne oglasi školsko zvono, sve je to što se mora vježbati. Dijete treba naučiti da čeka, s njime je razgovarati i objasniti mu da je često potrebno imati puno strpljenja bilo da se nalazi u redu kod mesara, na pošti ili u trgovini. Strpljivost se može naučiti.

Ovako se vježba učinkovitost

Dijete mora paziti na satu. Onom dijetetu koje samo slijedi svoje ideje neće u školi biti lako. Dijete je potrebno već pravovremeno naučiti da preuzmu određene zadaće kao što je napr. postavljanje stola, hranjenje mačke, pospremanje dječje sobe i sl. Što češće rade takve stvari biti će bolje pripremljeni na izazove koji ih čekaju u školi.

Ovako dijete uči gubiti

Vaše dijete neće uvijek biti na prvom mjestu, ponekad će ga se u školi i kritizirati. Dobro je ako već sada uči kako će se prema tome odnositi. Ne dozvolite mu više da pobjeđuje u stolnim igrama, pobijedite u natjecanju trčanja. Gubiti bez da se odmah odustane je sposobnost koja je vrlo važna u školi.

Ovako dijete uči mirno sjediti

Mirno sjedenje? Školskoj djeci to vrlo teško pada. Dijete bi pravovremeno trebalo vježbati obuzdati svoju potrebu za kretanjem. Ponudite djetetu igru i okupaciju koja će ga pripremiti na taj aspekt škole: čitanje knjige, crtanje, slikanje, oblikovanje mase, izrezivanje, igranje slagalicom ili izrada perli.

Ovako djeca uče izraziti svoje osjećaje

Vrlo je važno znati kako se dijete osjeća u školi. Da li je na sebe i na svoj uspjeh ponosno, da li je preopterećeno, kako izlazi na kraj sa učenjem a i sa drugom djecom. Potičite ga da priča o svojim osjećajima, pratite njegova raspoloženja, pitajte ga što mu se sviđa, što mu godi. Za njega je važno da shvati da je vama njegoovo mišljenje važno i da ga se uzima za ozbiljno. Pričajte o sebi: "Danas se baš dobro osjećam!" Ili: "Danas je bio naporan dan!"

Ovako djeca uče privesti zadatak koji su započeli do kraja

Izdržljivost je vrlo važna za školu. Odustane li vaše dijete čim nešto postane dosadno ili naporno? Ovako se može vježbati izdržljivost: povjerite mu male zadatke koje se mogu brzo riješiti i postupno povećavajte zahtjeve. Ako uočite da gubi volju, ponudite mu pomoć i pridružite mu se na neko vrijeme.

Ovako se djeca uče spretnosti

Izrezivanje, bojanje i tome slično, vježba motoriku i dobra je priprema za učenje pisanja. Dajte djetetu papir, škare i bojice i potakanite ga na izrezivanje i bojanje. Još k tome treba djetetu postepeno davati olovke sa sve tanjom i tanjom špicom. Pripazite na to kako dijete drži olovku. Odvikavanje držanja olovke sa šakom je vrlo teško.

Ovako pripremite djecu na put do škole

Ne započeti sa učenjem prometnih znakova kratko prije škole! Prvašići su često uzbuđeni i napeti tako da je ispravno ponašanje na ulici i na putu do škole vrlo važno i vama omogućuje da se na dijete možete osloniti. Idite do škole zajedno sa djetetom. Možete do škole otići i biciklom. Kao vozač bicikla usvaja dijete potencijalne opasnosti i vidi ih iz druge perspektive.

Ovako se djeca vesele početku škole

Učinite im veselje pred odlazak u školu: kupite im paketić novih bojica za školsku torbu, šiljilo, dajte im svoju fotografiju. Pobrinite se da je škola česta tema razgovora i da je to nešto što čini veselje.

Da li je moje dijete zrelo za školu?

Ako niste sigurni da je vaše dijete doraslo zahtjevima koje postavlja škola, razgovarajte sa odgojiteljicom u vrtiću koja vaše dijete može usporediti sa drugom djecom iste starosne dobi.

Prođite sve gore navedene točke zajedno sa vašim djetetom i pri tom promatrajte da li napreduje. Da li postavljene zahtjeve riješava s veseljem? Da li u situacijama koje su za njega problematične odmah odustaje?

Nemojte se bojati ako odmah sve ne funkcionira. Vaše dijete ne mora biti fit na svim područjima. Svaki čovjek, pa tako i svako dijete ima svoje jače i slabije strane.

Potražite savjet ako sumnjate da vaše dijete nije doraslo zahtjevima koji su pred njega postavljeni. Pri tome vam može pomoći škola.

Foto: Profimedia