Ponekad se može činiti da vaše dijete svaki dan dobiva toliko informacija da biste trebali stati. No, ne brinite, njihov mozak nije poput našeg, uvijek su spremni na učenje. Postoje jednostavne, ali izrazito učinkovite metode kojima možete poboljšati djetetovu inteligenciju i znanje. 

Prepričajte im svoj dan

Većina djece nauči otprilike jednu novu riječ tjedno u dobi od 18 mjeseci do 2 godine i mogu izgovoriti od 50 do 100 riječ do dobi od 2 godine. Urednica Brain Rules for Baby Tracy Cutchlow kaže da što više razgovarate sa svojim malim djetetom, ono će više riječi naučiti. 

Stručnjaci preporučuju da im prepričate svoj dan. Razgovarajte sa svojim malim djetetom o tome što radite dok ste na poslu, kaže Cutchlow, i to je sjajan način da izložite svoje dijete raznim novim riječima cijeli dan. 

Sada je vrijeme da im čitate više knjiga. Slobodno se zabavite i koristite različite glasove za različite likove u knjizi.

Pobrinite se da vaše dijete čuje stabilan tok jezika, ali ne s ekrana. Govor na mnogim videozapisima je prebrz da bi ga mala djeca mogla dešifrirati za učenje i nije interaktivan. Mala djeca trebaju čuti ljude kako govore, potrebna im je i ljudska interakcija.

Održavanjem stalnog tijeka razgovora i korištenjem raznolikog vokabulara, pripremate svoje dijete za bolje čitanje, pisanje i slovkanje u budućnosti, kaže Cutchlow.

Kako odgojiti pametno dijete
Shutterstock 

Naučite ih prepoznati emocije

Razvijanje emocionalne inteligencije važno je za kognitivni i društveni razvoj vašeg malog djeteta, smatra Ross Flom, izvanredni profesor psihologije i neuroznanosti na Sveučilištu Brigham Young u SAD-u. Roditelji mogu pomoći svom djetetu u učenju prepoznavanja emocija, to je životna vještina koja je potrebna svima. 

Primjerice, vaše dijete se igra u parku kad drugo dijete, koje nesigurno stoji na nogama, udari vaše. 

'Pomozite svom djetetu da shvati kad je nešto nezgoda, kako ne bi gajilo ljutnju i mislilo da je to namjerno', objašnjava Flom. 

Obično 'Uh, to je bilo slučajno', može uobličiti situaciju te pomoći vašem mališanu da identificira što se dogodilo. Važan je odgovor vašeg djeteta jer djeca koja misle da se ovako nešto radi namjerno imaju loš uspjeh u akademskom, društvenom i kognitivnom pogledu. Isto vrijedi i za pozitivne emocije. Na primjer, ako vaše dijete nešto podijeli s drugim djetetom, odvojite trenutak i istaknite prednosti tog jednostavnog ponašanja.

Možete reći nešto poput: 'Vidiš kako je tvoj prijatelj bio sretan jer si podijelio igračku s njim?' 

Tako pomažete svom djetetu da poveže osjećaj s radnjom, ali mu i pomažete u razvijanju emocionalne inteligencije koja će vašem djetetu služiti cijeli život. 

Igrajte se pametno 

'Zrela, dramatična igra specifična je vrsta igre koja se fokusira na kontrolu impulsa i samoregulaciju', kaže Cutchlow, urednica Brain Rules for Baby. Ona predlaže dvije igre koje možete isprobati sa svojim mališanom, a osim što ćete ga zabaviti, pomoći ćete u učenju i vježbanju samoregulacije. 

Igra suprotnosti je prva igra. Pripremite set jednostavnih slika i pokažite ih jednu po jednu svom djetetu. Pretpostavimo da je prva slika sunca. 

'Kad je pokažete svom djetetu, neka kaže 'noć' umjesto 'dan'', objašnjava Cutchlow. 

Niste spremni za verbalnu igru? Umjesto nje isprobajte ritmičku igru

'Jednom potapšajte bubanj, a vaše bi ga dijete trebalo potapšati dvaput', ističe ona. U obje igre, poanta je potaknuti dijete da stane, razmisli i nadjača impuls. Ove igre su prikladne za djecu od 3 i 4 godine. 

'Možete i sami smisliti ovakve igre', kaže Cutchlow. 

Kontrola impulsa povezana je s jačim matematičkim vještinama i ključna je za izgradnju izvršne funkcije, a to je sposobnost mozga da planira, postavlja ciljeve i ostaje na zadatku. Izvršna funkcija je bolji prediktor akademskog uspjeha od IQ-a. 

Napravite kreativan prostor

Vrijeme da je odbacite časopise o dizajnu doma i ugledate se na razvojnog molekularnog biologa i autora knjige 'Brain Ruke for Baby' Johna Medine. Kako biste potaknuli kreativnost svog djeteta, ističe on, stvorite okruženje pogodno za maštu. To ne znači da trebate kupiti najnovije i najbolje igračke, zapravo prazna kutija i nekoliko bojica mogu biti najbolje igračke na svijetu. Dajte svom djetetu vremena i prostora da isproba nove stvari. 

Isto tako, možete stvoriti posebne postaje koje nude različite kreativne mogućnosti. Primjerice, može postojati jedna za glazbu, druga za crtanje i slikanje, treća za kocke, sve što potiče kreativnost. 

djecja soba

Pohvalite trud 

Istraživanja pokazuju da su djeca marljivija kad roditelji hvale njihov trud umjesto intelekta. Dakle, iako ste možda skloni reći: 'Moje dijete je tako pametno', bolje je reći: 'Sigurno si se jako potrudio'. Fokus na tome što je dijete učinilo, a ne na rezultat, pomaže djeci da povežu naporan rad s uspjehom. 

Djeluje, kaže Cutchlow, jer kako djeca rastu, imat će ono što se zove 'mentalni sklop razvoja' (eng. growth mindset), uvjerenje da se mogu proboljšati ako pokušavaju, umjesto 'fiksnog mentalnog sklopa', uvjerenje da je ono što mogu učiniti predodređeno njihovim urođenim sposobnostima. 

'Više od 30 godina istraživanja pokazuju da djeca odgajana u domovima s mentalnim sklopom razvoja stalno nadmašuju svoje vršnjake s fiksnim načinom razmišljanja u akademskim postignućima. Djeca s metalnim sklopom razvoja obično imaju osvježavajući stav prema neuspjehu. Ne razmišljaju o svojim pogreškama. Jednostavno percipiraju pogreške kao probleme koje treba riješiti, a zatim se bacaju na posao', navodi Cutchlow. 

Pokažite prstom

Otprilike s 9 mjeseci djeca počinju pratiti vaš prst kako bi shvatila na što pokazujete, kaže Flom. Istraživanja pokazuju da djeca brže uče jezik ako pokažete na predmet, poput kamiona, dok izgovarate riječ. A do sada je vaš mališan vjerojatno jako dobar u ovoj igri.

Ova interakcija naziva se 'zajednička pažnja'. To znači da vaše dijete ima mogućnost komunicirati s vama o nečemu (i nekome) izvan vas dvoje. A kad vaše dijete stekne tu sposobnost, kaže Flom, vaša komunikacija može postati razrađenija.

Možete se, na primjer, uputiti u zoološki vrt, gdje oboje možete posvetiti pažnju životinji poput polarnog medvjeda.

'Pokažite na to, razgovarajte o tome, opišite', kaže Flom, kako biste potaknuli društveni, kognitivni i jezični razvoj.